Blog

65 nm-es albérlet a Corvin sétányon – látványtervek

2012 nyarán újabb típusú munkával gazdagodott portfóliónk. Egy bérbeadó lakás megtervezésére és kulcsrakész kivitelezésre kértek fel minket a Corvin sétányon. A teljes munka közel két hónapot vett igénybe, de ebben benne volt a tervezés, a beszerzés, a kivitelezés és még a hetedik emeleti „kertet” is sikerült szalonképesebbé tennünk. A berendezés szinte 100%-ban az IKEA-ból származott, a kivitelezésben pedig ezúttal rokonaink kivitelező csapata segédkezett, így időre és első osztályú minőségben sikerült átadni a lakást, melynek látványterveit a bejegyzésben láthatjátok.

15 nappali

MŰSZAKI TERVEK

A lakás egyik legnagyobb problémája az volt, hogy az eredeti kialakítás szerint az ember belépve gyakorlatilag a konyhába érkezett. Szerencsére konyhabútor még nem volt, csak burkolatok, így sikerült meggyőznünk a megrendelőt, hogy ha már úgyis konyhát tervezünk, akkor oldjuk meg ezt a problémát. A feladat tehát az volt, hogy a bejárat/közlekedő/konyha hármast úgy tervezzük át, hogy egy tiszta közlekedési sáv legyen, és egy viszonylag szeparált konyha.

Fontana_alaprajz

Az eredeti „L” alakú konyha helyett egy „U” elrendezést választottunk bárpulttal, hogy minden elférjen, és elegendő pultfelület is legyen. A strang fal megnövelésével pedig plusz tárolót nyertünk, amit tálalószekrényként lehet a későbbiekben hasznosítani. A hálószobán is módosítottunk. A fal már szerencsére korábban módosult, nem volt benne a beugró, mikor mi először itt jártunk. A kiegyenesített falon mindössze az ajtót kellett arrébb helyezzük a sarokból, hogy a háló egyik oldalán egy gardróbszekrény mehessen végig faltól-falig.

alaprajz 630

HANGULATI LAP

Az egész lakásban úgy kellett kialakítani a színvilágot, hogy semleges, világos, uniszex legyen, és minimális költséggel (kiegészítők cseréje, egy-két felület festése) fel lehessen frissíteni, át lehessen alakítani. Ráadásul a divatja múlt bükk-cseresznye kombináción is tompítani kellett (meglévő padló és ajtók), de egyúttal illeszkednünk is kellett hozzá. Úgy döntöttünk tehát, hogy ehhez a fehér, az acél, és a fekete-barna színek kombinációja lesz a legjobb, hiszen ezekhez szinte bármilyen kiegészítő színt lehet társítani, a kéktől a narancson és piroson keresztül a zöldig. Mi a sötét, fáradt türkizt választottuk kiegészítő színnek, mivel ekkor még nem volt ismert a majdani bérlő neme, személyisége, és ez egy viszonylag semleges, de aktuális szín az IKEA palettáján.

 hangulati lap ikea

LÁTVÁNYTERVEK

A hangulati lapon található IKEA termékek árának összesítése után a költségvetésből némileg faragni kellett, így le kellett mondanunk a tapétáról és a dizájnos lámpákról, de még így is sikerült egy trendi, uniszex és otthonos hangulatot létrehozni látványterveinken (majd pedig élőben is), amelyet mindenki könnyedén a saját képére formálhat a hozott képeivel és dekorációs tárgyaival.

A bejárati ajtó mellé két kis mélységű előszobaszekrény került, az egyik tükör ajtóval. Ez egyrészt növeli a térérzetet, másrészt még utoljára ellenőrizhetjük a sminket távozás előtt!

1 eloter

A parányi előtérből a konyha terébe juthatunk, ahol a pultot térbeforgattuk, és így kialakult egy „L” alakú közlekedősáv, ami körbeöleli a konyhát. A térbe fordított pultnál két reggelizőhelyet is kialakítottunk.

2 eloter

A közlekedő sarkában, a bejárattal szemben, egy apró olvasó, pihenő sarok található, illetve ennek a zugnak a széke a cipők felvételénél is praktikus lehet.

3 eloter

4 eloter

 Itt látszik, hogy a konyha milyen jól elkülönül a közlekedősávtól.

5 konyha

A konyhában csak egy csík festésében jön be a szín, illetve olyan kiegészítőkben, mint a függöny, tányéralátét, stb.

6 eloter

7 konyha

A cseppfalat borító acéllemez mágnesezhető, így a receptektől kezdve az üzenetekig bármit lehet rá rögzíteni.

8 konyha

Az egyenletes megvilágításról mennyezeti szpotok gondoskodnak.

9 konyha

A konyhában a fekete-barna a padlón jelenik meg. Sikerült a nappali és étkező bútorokkal tökéletesen megegyező színű és struktúrájú lapot találni.

10 konyha

11 konyha

Mint ahogy a műszaki terveknél már félig-meddig jeleztem, a konyhát a nappalitól és étkezőtől egy széles strang választja el. Mivel ezt megszélesítettük, hogy az állószekrények elférjenek, így nyertünk 40×40 cm helyet, és ide is került a korábban említett állószekrény, amit akár tálalóként, akár kamraszekrényként is lehet használni, hiszen az étkezőből és a konyhából is egy lépéssel elérhető.

12 nappali

A nappali-étkező tere keskeny és hosszú, de a két funkció szépen elhelyezhető volt.

13 nappali

Az elválasztást optikailag egyik oldalon egy állólámpa, másik oldalon az ajtó biztosítja. Itt a teljes hátsó falat befestettük, nagyon jól érvényesülnek rajta a fehér képkeretek. Türkiz függöny, váza, tányéralátétek egészítik ki. A fekete-barna itt is a vízszintes felületeken jelenik meg, az asztalok lapján és a kanapén.

14 nappali

15 nappali

A nappali egyik falára került egy szekrénykombináció a TV-vel.

16 nappali

Csőlátás! 🙂

17 nappali

Az étkezővel szembeni falra képkeretek kombinációja került.

18 nappali

19 nappali

Ezek a székek nagyon tetszenek nekünk. Ha szükséges, akkor az asztalfőre a fekete-barna példány kerül az olvasósarokból.

20 nappali

21 nappali

A másik átalakítandó helyiség a háló volt. Ennek az ajtaját kellett arrébb tenni, hogy egy kellően nagy gardróbszekrényt el lehessen helyezni. Itt a függönyön, ágytakarón kívül a két kis éjjeliszekrény lett türkiz. Ezek olyan olcsók, hogy ha más színre lesz szükség, akkor nem nagy szívfájdalom lecserélni őket.

22 halo

23 halo

Az egyik falat teljesen beborítja a tolóajtós gardrób.

24 halo

25 halo

26 halo

A másik szobát ekkor még üresen hagytuk, hogy a majdani bérlő igényei szerint lehessen berendezni. Készült vázlat egy gyerekszobára és egy vendégszobára is, de ennek a szobának a bebútorozását már nem nekünk kellett intéznünk, hanem az albérlőknek. A fürdőt és a wc-t adottságként kellett kezelnünk, mindössze a fürdőbe helyeztünk el egy mosdószekrényt. A burkolatok alapszíne itt is türkiz, így szépen harmonizálnak a lakás többi részével.

A következő cikkben megmutatjuk, hogy milyen volt a lakás előtte, és hogyan folyt az átalakítás, majd a harmadik részben a kész lakásról készült fotókat láthatjátok.

A LAKÁSHOZ TARTOZÓ TOVÁBBI CIKKEK:

65 nm-es albérlet a Corvin sétányon – látványtervek

65 nm-es albérlet a Corvin sétányon – kivitelezés

65 nm-es albérlet a Corvin sétányon – fotók

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban