Blog

HÉTVÉGI HÁZ: Kortárs családi ház – országos döntős pályázati terv

Üdv a Kedves Olvasóknak!

Aletta a hétvégére kimenőt kapott, ezért úgy gondoltam, itt az ideje, hogy garázdálkodjak egy kicsit a blogon! 🙂

Hétvégi ház rovatunkban ezúttal a saját tervemet fogom bemutatni, amit a Foibos cseh magazin nemzetközi pályázatára készítettem.

A pályázat megfogalmazott célja az volt, hogy a visegrádi országok építészhallgatói bemutassák, hogy a nemzeti hagyományokra építve hogyan képzelik el a kortárs igényeknek megfelelő családi házat.
„Purpose of the competition is to find architectonic solution for contemporary requirements being able to reflect national characteristics of historic and modern residential architecture.”

tablo

A pályázaton magamtól eszembe sem jutott volna elindulni, csak azért neveztem be, mert Bachmann Bálint dékán úr, mint épülettervezés tanárom, a korábbi féléves terveim alapján felkért.
Természetesen erre nem lehetett nemet mondani, most már azt mondom szerencsére, hiszen tervemmel végül országos döntőbe jutottam, amiről nem is álmodtam! 🙂

A témaválasztáson gondolkodva úgy döntöttem, hogy bár a pályázatokon szokásos dolog elrugaszkodni a valóságtól, én inkább egy létező problémára próbálok megoldást találni. A pályázatra egy 100×70 cm-es tablót és egy 70×50 cm alapra épített makettet kellett készíteni, s ezen bemutatni a koncepciót. A tablót a nyitóképen láthattátok, most pedig megmutatom a részleteket olvasható méretben. Az egyetlen tabló sajnos eléggé behatárolta a lehetőségeket, ilyen terjedelemben nem lehetett a teljes koncepciót részletesen leírni, vagy részletes műszaki leírást adni, így beszéljenek a képek! 🙂 (Rákattintva kinagyítva!)

helyszin-koncepcio

„Magyarországon az utóbbi 15-20 évben általánossá vált a magyar építészet hagyományaitól idegen családi házak építése. Ezek az épületek negatív hatással vannak a települések évszázadok alatt kialakult karakterére. Azt  gondolom, hogy ahogyan az ember örökli génjeiben évszázadok tapasztalatát, hogy alkalmazkodni tudjon környezetéhez, kultúrájához és saját korához, úgy az épületeknél is szükség van hasonló átörökítésre. Egy furcsa épület lehet érdekes, de ha tömegesen épülnek családi házak idegen génekkel, akkor azok kilökődnek a település kultúrájából.
Erre a problémára kerestem megoldást, de pályázatom nem arról szól, hogy milyennek kell lenni a magyar kortárs családi háznak. A célom az, hogy megmutassam, ilyen is lehet. Lehetséges a hagyományos tömegformálás és a kortárs építészeti megoldások között harmóniát találni egy mai igényeknek megfelelő, korszerű, energiatudatos, élhető házzal mely alkalmazkodik az olyan adottságokhoz is, mint a keskeny telkes, fésűs beépítés, magas tető, vagy az alacsony építménymagasság.
Tervemben a magyar parasztház archetípusa absztrakt módon, az otthon szíveként jelenik meg, mint ház a házban. Ebbe szerveztem a közös tereket, s köré építettem a privát funkciókat, követve az olyan praktikus elveket, mint a természetes árnyékolás, vagy a méretek. A térformálásnál az volt a célom, hogy mindenkinek meglegyen a saját privát szférája, külön fürdővel, de hazaérve először a nagy közös térbe lépjenek, természetessé téve, hogy kicsit együtt legyenek az azonnali elvonulás helyett.”

„Az épület szerkezetének kialakításában ötvöződik a hagyomány és a modern technológia. A vert fal korszerű reinkarnációja az SRE (stabilized rammed earth) szendvicsfal szerkezet, mely megőrizve a vályogfal előnyeit – a jó hőtároló és csillapító képességet, és a páraszabályozást –, igyekszik kiküszöbölni a hátrányokat, mint a gyenge hőszigetelő képesség, vagy a stabilitási problémák.
A vályogot cementtel stabilizálják, így nyomószilárdsága, és nedvességgel szembeni ellenállóképessége jelentősen nő. A húzó- és hajlító erőket a vasbetonhoz hasonló módon a vasalás veszi fel. Mivel a falszerkezet anyagának 80-90%-a (az acél és a cement kivitelével) helyi anyag lehet, a fenntartható építés elvárásainak is megfelel.
A falszerkezet építése történhet az építési helyszínen, acél zsaluk közé, hidraulikus préssel, illetve vibrátorokkal tömörítve, de kedvezőtlen időjárás esetén csarnokban is előregyárthatók falszakaszok és a nagyelemes építés elvei szerint kivitelezik az épületet.
A falszerkezet, illetve az átszellőztetett tető külső rétege hőcsillapításával és késleltetésével a nyári felmelegedés ellen véd, a középső réteg a szükséges hőszigetelést biztosítja, míg a belső réteg a hőtárolásban játszik szerepet. Mindezek együtt nagy mértékben csökkentik a hőveszteséget és a hőingadozást, ezáltal az épület energiafelhasználását akár a hűtési, akár a fűtési időszakban.
A természetes árnyékolás nyáron véd a felmelegedés ellen, viszont a téli napsugárzást teljes mértékben hasznosítani lehet. Az épület fűtését/hűtését valamint a használati melegvizet talajszondás hőszivattyú biztosítja, utóbbi előállításába napkollektor is besegít. A napelemek segítségével az áramköltség jelentősen csökkenthető.”

fsz

em
metszet1

A metszeteken jól látható a téli és nyári benapozás és az épület viszonya. A nyári nap teljesen ki van rekesztve, míg a téli napsugarak jótékony melegítő hatása szinte teljes egészében érvényesül. A felső beépítetlen háromszög nyári természetes átszellőztetése szintén csökkenti a tetőtér felmelegedését.
metszet2A tető külső héja alatti átszellőztetés elvezeti a hőterhelés nagy részét, a maradékot megfogja a hőszigetelés, és még mindig ott van a belső hőtároló mag. A falaknál a nappali felmelegedés hatását a 20 cm-es külső réteg hőcsillapítása és a hőszigetelés megfogja, míg a belső réteg a hőtárolással csökkenti a beltér hőingadozását.

kortars-csaladi-haz 1

A természetes árnyékolás hatása!!!
kortars-csaladi-haz 3
kortars-csaladi-haz 4
kortars-csaladi-haz 5

A ház és a garázs között 3 oldalról védett, természetesen árnyékolt terasz van, a diófa alatt pedig étkezőasztal, mint anno nagyszüleinknél. A garázs tetején a napkollektorok és napelemek.

kortars-csaladi-haz 9

A „ház a házban” koncepció belsőépítészeti megjelenése.

kortars-csaladi-haz 10
kortars-csaladi-haz 11

A téli lapos napsugarak bevilágítják a nappalit és étkezőt, az üvegházhatás hasznosításával akár több fokkal is felmelegíthetik a teret, csökkentve a fűtésszámlát.

kortars-csaladi-haz 12
kortars-csaladi-haz 13

Még kemencesut is van, modern kiadásban! 🙂

kortars-csaladi-haz 14

A konyhából csak pár lépés a kerti asztal a diófa alatt.

kortars-csaladi-haz 15
kortars-csaladi-haz 16
kortars-csaladi-haz 17

Szűrt fényben a gyerekszobában
.
kortars-csaladi-haz 18

A háló a gardróbszekrény tükrében.

A makettet úgy terveztem, hogy a rajzi metszetek vonalában a valóságban is legyen metszet. Eredetileg lett volna egy külső héj, ami összefogja, de ezt nehéz lett volna állékonyra megcsinálni, egyébként pedig a bírálók is feleslegesnek tartották volna.

IMG_3683

IMG_3680

IMG_3655

IMG_3653

IMG_3649

IMG_3638

IMG_3719

IMG_3713

IMG_3705

IMG_3704

IMG_3693

IMG_3741

IMG_3743

IMG_3747

IMG_3755

IMG_3765

Nos, szerintem ilyen is lehetne egy modern vidéki ház. Ti laknátok ilyenben?
Örömmel fogadom a kommenteket! 🙂

Üdv,
Pepe

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban