Blog

Toszkán hangulatú ház 3.

A sorozat első két részéből már megtudhattátok, hogy miként terveztük át egy toszkán hangulatú háznak a tereit alaprajzi szinten, majd megmutattuk a látványterveket is, melyeket a ház tulajdonosaival együtt álmodtunk meg. Most az átépítés első szakaszának képeit osztjuk meg veletek. A képek nyár közepén készültek, a cél pedig az volt, hogy iskola kezdésre beköltözhető állapotot érjünk el, magyarul szerettük volna, hogy addigra kész legyen minimum a burkolás, festés, gépészet és villanyszerelés, illetve az új lépcsők, bekerüljenek az új tetőablakok, a háztetőre a megújuló energiaforrások, és a ház homlokzatainak vakolása is megtörténjen. Hogy végül meddig jutottunk szeptemberig, a bejegyzésekből ki fog derülni…

56

2012. július 17.

1. Az aprócska nyitott terasz a ház sarkánál eltűnt, és a korábban bő 1 m-rel beljebb elhelyezkedő tartófal a ház külső síkjára került. Ehhez természetesen tartani kellett a statikus által előirányzott terveket. A statikus elégedett volt az eredménnyel, így bekerülhetett a hatalmas üvegportál, ami megnyitja a közösségi életteret a kert felé.

1

2

3

4

5

6

2. A pincéből a tetőtér felé haladva mutatom meg a képeket, ugyanis a bejárást a pincében kezdtem, ahol megnéztem a már megvásárolt hideg- és melegburkolatokat, csapokat, szerelvényeket. Idővel a pince lépcső is változni fog, de most elsősorban a fent látható lakatosszerkezetű lépcső teljes átépítését tűztük ki célul, hiszen ez egy elég meghatározó eleme lesz az enteriőrnek. Gyakorlatilag az összes földszinti helyiségből rálátni.

7

3. A földszinti közlekedő tere. Innen nyílik az előszoba, a mosdó, a gardrób, a konyha és a nappali-étkező-dolgozó is. Mint ahogy a képeken is látszik, ha már átépítésbe kezdtünk, akkor a gépészet korszerűsítése sem maradhatott el. A mosdókhoz egyik szinten sem kellett nyúljunk, hiszen ezek nemrég lettek felújítva, és végig bizakodtunk, hogy a mesterek tudnak rá vigyázni majd a munka során.

8

9

4. Az étkező vonalába tervezett pengefal rejti majd a házba toppanók szemei elől a saját ablakkal rendelkező dolgozót. A képen látható téglaburkolattal és egy szép festménnyel dekorálva kellemes fókuszpontja lesz majd a közösségi térnek ez a pengefal.

10

11

5. A belépő térben a bejárati ajtó nemrég újult meg, így ahhoz nem kellett nyúlni, viszont a boltíves ablakot a többihez hasonló egyszerű szögletes formára cseréltük. Ebben a helyiségben a radiátor a helyén maradt, de új fűtőtest került beszerelésre. Hozzá hasonlóan a villanyóraszekrény is új ruhát kap majd.

12

13

14

15

6. Ahogy a belépő térből a közlekedő térbe érünk, egyből szembe találjuk magunkat a leendő gardróbszekrénnyel, mely padlótól plafonig fog érni, és reméljük sok mindent el is fog nyelni, hiszen a belépő térbe csak egy kisebb cipőszekrény, egy keskeny tükör és egy keskeny fogasfal fér majd el.

16

7. A nappali-étkező-dolgozó terébe érkeztünk. Balra az ablaknál a konyha látható. Ezt mindössze majd egy kovácsoltvas dísz szeparálja le vizuálisan az egybenyitott tértől. Szemben lesz az új zárt, sötétbarna, kovácsoltvas korlátos lépcső. Jobbra pedig a leendő dolgozó kuckó helye látható.

17

8. A régi konyhabútor már a múlté. Helyébe igazi mediterrán hangulat fog költözni. A csempéket felhoztuk a pincéből és megterveztük, hogyan is mutatna legszebben az alsó- és felső szekrények között, illetve azt is kikísérleteztük, hogy hova kerüljenek az enyhén csillogó kis dekor csempék. Miután a padlón összeállat a kép, felrajzoltam a falra a burkolónak a burkolattervet. Így a legkönnyebb elsőre jól megcsinálni egy burkolást. Ha kis felületről van szó és ha a csempe akkor kerül a tervező kezébe, mikor már a kivitelezési szakaszban vagyunk és nincs idő tervezésre, az esetben javaslom mindenkinek ezt a módszert a burkolás megtervezésére.

18

19

20

21

22

23

24

9. A szépséges toszkán konyhai rézcsap.

25

10. Itt pedig az emeleti laminált padló látható.

26

11. A nappali-étkező dolgozó rész. Az első képen az látszik, hogy milyen szépen megnyílt a tér a kert felé. A gépészetet tekintve pedig ebben a nagy térben szintén megújultak a radiátorok, és az üveg tolóajtók előtt padlóba süllyesztett fancoilok kerültek beépítésre, így a látványt nem takarják majd el a hagyományos, térben álló fűtőtestek.

27

28

29

30

12. A különböző színek azt jelölik, hogy a múltban a mennyezeten és falsarkokban elhelyezkedő díszlécek mind lebontásra kerültek, mert helyüket bontott gerendák veszik majd át.

31

32

13. Az emeletre vezető lakatos szerkezetű lépcső osztásközei, fellépő magasságai annyira esetlegesek voltak, hogy nem lehetett megmenteni. Végül teljes elbontásra ítéltetett.

33

14. Az emeleti közlekedő térből nyílik a szülői háló és a családi fürdő. Az előzőleg látott képen pedig az látszik, hogy egy új lépcső indul majd a padlástérbe, a leendő fiú birodalomba. Ehhez persze le kellett csípni a két lány leendő szobájából egy-egy darabot, de valamit valamiért. Végül mindenki saját birodalmat kap majd egy-egy kuckós ággyal a keletkezett beugrókban.

34

35

15. Az új padláslépcső elkészüléséig a régi padlásfeljárót használták a mesterek, amely a fürdőből nyílt. Mivel a család az átépítés során egy közeli barátnál húzta meg magát, így folyamatosan tudták felügyelni az építkezést, és azt, hogy vigyáznak-e a mesterek a nemrég felújított fürdőkre és lefóliázott, korábban beszerzett bútorokra. Nekem csak egy-egy kardinális pont bekövetkeztekor kellett rápillantsak az építkezésre, hogy ellenőrizhessem, minden a terv szerint halad-e, illetve, hogy a lehető legszebb szín összhangot érjük el, ezért mindig segítettem a színek és textúrák kiválasztásában.

36

37

38

16. A szülői hálóban megmentjük a gipsz díszléceket. A szekrény egyelőre marad, mert a szülői háló bútorozása egy következő (talán az utolsó) lépés lesz a házban. Viszont a burkolat, a falak színe és a gépészet természetesen megújul.

39

40

41

42

43

17. A nagyobbik lány szobája a lépcső miatti lefalazással a szobába lépve kissé szűkösnek tűnhet, de a másik irányból a bejárat felé pillantva nem lehet ok a panaszra. Egy kisgyereknek kellemes méretű szoba keletkezett, és hát persze a fő célt is elértük, hogy minden gyerek végül külön szobába költözhessen.

44

45

46

47

48

18. Ez pedig a kisebbik lányka szobája, a család legkisebb tagjáé. Ő kapja meg a gyerekek korábbi, egyedileg gyártatott bordóval kombinált fenyő bútorát, így egy szoba a szeptemberi beköltözésre biztosan el tud készülni. Mint látható, a sarok díszlécek a két lányszobába is újra lesznek hasznosítva. Továbbá amit még fontosnak tartok megemlíteni az az, hogy a radiátorokat áttettük az ablakos falak másik oldalára, így az eredeti helyükön később anélkül lehet majd franciaágyat betenni, hogy újabb átépítésbe kellene kezdeni.

49

50

51

52

19. Végül pedig nézzük meg közelebből az újonnan tervezett és építés alatt álló padlásra vezető lépcsőt. A lépcső nem a statikus tervek szerint készültek, de a lakatos esküszik rá, hogy minden rendben lesz. A lépcső alá egy kis extra tároló is befért a tulajdonos hölgy legnagyobb örömére.

53

54

55

56

57

A történet hamarosan folytatódik!

A SOROZAT TOVÁBBI RÉSZEI:

Toszkán hangulatú ház 1.

Toszkán hangulatú ház 2.

Toszkán hangulatú ház 4.

Toszkán hangulatú ház 5.

Toszkán hangulatú ház 6.

Toszkán hangulatú ház 7.

Toszkán hangulatú ház 8.

Toszkán hangulatú ház 9.

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban