Blog

Toszkán hangulatú ház 1.

Egy újabb referenciamunkánknak a történetét szeretném bemutatni több részben a blogon, mégpedig egy olyan munkáét, amely átépítéssel, belsőépítészettel, színtervezéssel is járt. Az első részben a műszaki tervek egy része látható, pár kép az eredeti állapotról és néhány helyiséghez készített hangulati lap. Ezt követi majd a látványterveket tartalmazó bejegyzés, majd szép sorban megmutatom, hogyan terveztük meg a helyiségek színvilágát és hogy mi minden tudott elkészülni a tervekből. Sajnos a válság erősen rányomta bélyegét ügyfeleink építkezésére, így a bővítés, festés és burkolás után nem sikerült a teljes bútorozást kivitelezni, de ami késik, nem múlik…

hangulati lap foldszint

A munka első és legfontosabb feladata az építészeti rész volt. Ügyfeleink két komoly igénnyel fordultak hozzánk.
Egyrészt a hátsó fedett terasz részt falait szerették volna kitolni a homlokzati falakig és egy nagy, négy szárnyú ajtóval megnyitni a hátsó házrészt az udvar felé, valamint a szétdarabolt földszinti helyiségek helyett, tágas egybefüggő teret szerettek volna, ahol mindennek megvan a maga helye.
Másrészt a padlástér hasznosításával szerettek volna egy plusz szobát és fürdőt a legnagyobb gyermek számára.
A hozzáépítéshez és padlástér beépítéshez statikus szakértő szakvéleményét is ki kellett kérni, akinek terveivel lehetővé vált a falak mozgatása és a padlástér beépítése.

3

4

FÖLDSZINT (BONTÁSI TERV)

Azt javasoltuk, hogy a hátsó párhuzamosan eltolt falak és a ferde ajtó, továbbá a konyha és nappali közötti, valamint a tároló és a nappali közötti belső válaszfalakat bontsuk el, így egy igazán tágas, szabadon kezelhető tér keletkezett.

bontasi terv foldszint

FÖLDSZINT (ÉPÍTÉSI TERV)

Az oldalsó homlokzat meghosszabbításával és acél áthidaló gerenda beépítésével a hátsó homlokzaton lehetővé vált az üvegportál beépítése, mely megnyitja a nappalit a kert felé. Egy plusz belső válaszfal pedig lehetővé teszi, hogy a bejárati ajtó felé egy előszoba szekrény kerülhessen, e fal mögé pedig egy dolgozósarok, mely csak a nappali rész felől látható.

epitesi terv foldszint

EMELET (BONTÁSI TERV)

Ahhoz, hogy a padlástérben keletkező szobákba fel lehessen jutni, egy plusz lépcsőt kellett betervezni. Ezt a födémgerendák helyzete és osztása, valamint a tetősík adott magassága és szöge miatt egyetlen helyre lehetett minimális bontással és építéssel betenni, ez pedig a ferde szögben összefutó ajtók találkozásának környezete.
A (rajzon) két jobb oldali szoba a két lány szobája lesz. A szobák ablakainak szimmetrikussá tételéhez ki kellett venni az egyik tetőtéri ablakot. A bal oldalon megmaradnak a funkciók, alul a szülői háló, felül a fürdő helyezkedik el, ráadásul a fürdők a házban nemrég lettek felújítva, így sem lent, sem fent ezekhez nem kellett nyúlnunk.

bontasi terv emelet

ÉPÍTÉSI TERV (EMELET)

A felső lány szobában az ablakok szimmetrikusak lettek, a szobákból elfalazott 2-2 nm-es részeken pedig keletkezett egy lépcső, alatta tárolási lehetőséggel. A beugró részek ugyan elvesznek némi teret a szobákból, de a mögöttük kialakuló részekben kuckós alvó sarkokat lehetett létrehozni. A középrészen a négy új zöld ablak a padlástér új ablakait jelöli.

epitesi terv emelet

A padlástéren készített fotók alapján és személyes bejárás során sikerült megállapítania a statikusnak, hogy az épületszerkezetek alkalmasak a beépítésre.

8

7

6

5

ÉPÍTÉSI TERV (PADLÁSTÉR)

A keletkezett 4 új ablak elegendő fényt juttat az új, fiú birodalomba, de betervezésükkor nagyon körültekintően kellett eljárni a tetőre kerülő új napkollektorok miatt. A padlástéren egy apró előtérből nyílik (a rajzon fenn) egy kis fürdő zuhannyal és egy szoba (rajzon lenn) tanuló, alvó és társalgó sarokkal.

epitesi terv tetoter

A földszinti lépcső eléggé szedett-vedett volt eltérő felépőkkel, labilis korlátokkal, így ezt mindenképpen újra kellett tervezni, osztani.

17

LÉPCSŐTERV (LENTI LÉPCSŐ)

lepcso lenti alaprajz

lepcso lenti metszet

A padlástérbe felmenő húzott karú lépcső a két ferde ajtó találkozásától indul. Itt a még használható, legkisebb alapterületű megoldást kellett alkalmaznunk, hogy a lányok szobájából minél kevesebbet vegyünk el.

18

LÉPCSŐTERV (FENTI LÉPCSŐ)

lepcso fenti alaprajz

lepcso fenti metszet 2

lepcso fenti metszet 1

lepcso fenti

Végül pár meglévő elem, amely az alapot szolgáltatta a belsőépítészeti tervezés során: a boltozatos borospince és különböző jobb, rosszabb állapotban lévő családi emlékek, festmények.

9

10

12

13

16

Az inspirációs képek összegyűjtése után három hangulati lap készült. A közösségi terek és hálószoba toszkán hangulatú, a lány szoba apró, üde színfoltokat kapott, a fiú szoba hangulati lapja pedig szintén tartalmaz izgalmas színeket a fa burkolat és bútorok között. A harmadik gyermek, a kisebbik lány bútora adott volt, így ott csak egy falszínt kellett választanunk a meglévő bútorokhoz.

HANGULATI LAP (KÖZÖSSÉGI TEREK)

hangulati lap foldszint

HANGULATI LAP (LÁNY SZOBA)

hangulati lap lany szoba

HANGULATI LAP (FIÚ SZOBA)

hangulati lap fiu szoba

BÚTOROZÁSI TERVEK

A lakáshoz sok-sok bútorozási, villany és gépész terv is készült. Ezek közül pár bútorozási tervet mutatok meg, melyeken a mennyezeten futó gerendák osztási terve látható, továbbá számtalan általunk tervezett bútor befoglaló mérete.

Az első képen az látszik, hogy a dolgozót takaró fallal sikerült egy fókusz pontot létrehozni a földszinten. Ezen a falon téglaburkolat van egy festménnyel. Ehhez szépen igazodik a hangulatos étkező a tálaló szekrényekkel. A (rajzon) fenti részen helyezkedik el a nappali a tv néző résszel és könyvespolcokkal, (rajzon) lent a konyha a reggeliző pulttal, (rajzon) bal oldalon középen pedig egy folyosószekrény. Fölötte található a a rejtett dolgozó saját ablakkal és sok fénnyel. A konyhát az étkező résztől vizuálisan egy kovácsolt vas térelválasztó szeparálja el, amely tovább erősíti az enteriőr toszkán hangulatát.

butorterv 1

butorterv 2

butorterv 3

butorterv 4

A történet hamarosan folytatódik!

A SOROZAT TOVÁBBI RÉSZEI:

Toszkán hangulatú ház 2.

Toszkán hangulatú ház 3.

Toszkán hangulatú ház 4.

Toszkán hangulatú ház 5.

Toszkán hangulatú ház 6.

Toszkán hangulatú ház 7.

Toszkán hangulatú ház 8.

Toszkán hangulatú ház 9.

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban