Blog

Egy lakás új ruhája 31.

Újabb két alkalommal látogattam el az átalakítós lakásunkba, hogy kicsit besegítsek a háziaknak és ne csak az ő idegeiket morzsolgassák a mesterek. Múlt hét folyamán kicserélték a piros mosogatót igazi Ferrari pirosra, köszönhetően a Campacampa cégnek, ezen a héten pedig terepszemlét tartottunk egy „kettes számú” festővel, ugyanis az „egyes számú” kolléga egyszer visszajött javító festeni, de tönkretette az összes addigi munkáját vagy meg sem csinálta, ami még hiányzott, így mást szeretnénk megkérni, hogy orvosolja a problémákat. Ami még hiányzik a lakásból: a kanapé, a dohányzóasztal, pár szép piros párna, amit én fogok varrni és pár kép a hálóba a gyerekek műveivel. Minden más készen van (a javítófestésen kívül természetesen). Mutatom is szép sorban a történéseket.

PÉNTEK, 2013. január 25.

1. A mosogatót leszállító kőfaragó kollégák full extrás szolgáltatást nyújtottak, ugyanis a wc szellőző csőből is kivésték az útban lévő mozaikokat, hogy feltehessük a szellőzőt.

2. Ezen kívül hoztak az öreg, beteg és fáradt piros mosogató helyett egy tüzesebb, vadabb példányt, amit nagyjából két óra alatt ki is cseréltek nekünk. Van egy pici különbség a két mosogató között. Ugyan piros mind a kettő, de az egyik bánatos, a másik pedig élénk piros.

3. Először is szétszerelték a vízvezetékeket, aminek következtében pár liter víz a mosogató mögött, a parkettában kötött ki. Ezért le kellett csavarozni a bútor lábazatát, hogy feltörölhessük a víztócsákat. Az asztalost felhívtam megkérdezni, hogy miért nem pattintósra csinálta a lábazatot. Azt válaszolta, hogy azért, mert nem úgy kértük. Hát, végül is, ja…
Nagy volt a pánik a fiúk részéről, mert szerintük rendellenes mennyiségű víz jött az elzárt vízvezetékekből. Szerencse, hogy láttam már ilyet máskor is, így jeleztem, hogy nem kell pánikba esni, ez teljesen normális. Elhitték a fiúk és tovább csinálták az átszerelést.

4. Azután snitzerrel 3 oldalán körbevágták a mosogatót. Sajnos az üveg cseppfal felőli oldalon nem fértek hozzá, így a legtöbb időt a mosogató feszegetése vette el. Még előtte persze leszedték a különböző csingilingiket, csapokat, tekerőket a piros mosogatóról és csak aztán kezdték el ketten két felől rángatni a formatervezett technikai követ. Mivel a munkapult kezdett elemelkedni a szekrénytől, így megkértem a nagyobb srácot, hogy nehezkedjen rá a munkapultra, a kisebb srác pedig belebújt a szekrénybe és alulról püfölte a kis pirost. Egyszer csak óriási reccsenést hallottunk. A mosogatót sikerült végre kiszabadítani a pultból, de sajnos csak két darabban.

5. Mikor végre megszabadultunk a régi mosogatótól, akkor a sziloplasztot leszedték a fiúk a munkapultról (ami egy helyen megkarcolódott sajnos), hogy friss szilót tehessenek rá, amibe szépen beleültetik az új, Ferrari piros mosogatót. Mikor a szilózás elkészült, újabb tócsákat kellett felitatni, mert a sarokszelepből folyamatosan csordogált a víz. Folyamatos kapcsolatban voltunk a gépésszel, aki megnyugtatott minket, hogy nem folyt eddig a vezetékekből a víz, hiába tűnik úgy, hogy a fal szét van ázva. Szerinte akkor már rég kifolyt volna a víz a mosogató alól, de azért biztos, ami biztos, útnak indult, hogy besegítsen nekünk a délután folyamán. Jól is tette, majd később kiderül, miért…

6. Miután a mosogatót szépen ráültettük a pultra, megkértem a fiúkat, hogy ragasszuk vissza a munkapultot is a helyére, sosem lehet tudni alapon. Meg is tették, majd szépen visszaszerelvényeztek mindent.

7. A csap egy ideje nagyon gyötrelmesen spriccelt, alig jött belőle a víz, ezt próbáltam a fényképezővel megörökíteni.
Lassan-lassan elkészültek a fiúk, kitörölték még egy párszor a konyhaszekrény alatti részt is.

8. A vízvetőt is feltépte a munkapult, így azt is újra kellett szilózni, nem csak a mosogatót és a pultot. Miután ezzel is elkészültek a fiúk, szépen megköszöntünk mindent, ők pedig távoztak a szerencsétlen sorsú törött, fakó piros mosogatóval.
Nem lett valami szép a szilózás sajnos, pár helyen megindult, így fél órán keresztül kapartam le, majd a gépész újracsinálta, de az legalább annyira nem sikerült. Talán majd egyszer később újra sort kerítünk rá egy következő életben…

 9. A gépész tehát megérkezett, és azonnal meghúzta a sarokszelepeket. Közölte, hogy pusztán rondán festették le a kiállások környékét, azért néz ki úgy, mintha a festék felázott volna. Alapvetően semmi baja sincs a vízvezetéknek és valóban, miután meghúzta a lobogó csapot, dugót, hollandikat, már semmi sem folyt sehonnan. Hát hiába, akárhogy igyekeztek a kőfaragó fiúk, hogy gépész nélkül oldjuk meg a cserét, azért ez mégis csak egy külön szakma. Ráadásul a háziasszony legnagyobb örömére kiderült, hogy nem a csap vacak, egyszerűen teljesen eltömődött a szűrő. Amint a gépész kipucolta, gyönyörűen megindult a vízsugár is a szép új piros mosogatóba.

KEDD, 2013. február 5.

1. A mai nap ismét tiszteletemet tettem a lakásban egy ügyes kezű mesteremberrel. Megnéztük, mi mindent nem festett le az egyes számú festő, és miket festett le, amiket jobb lett volna, ha nem tesz meg, mert többet ártott, mint használt.
Először is meg kell majd próbálni lokálisan javítani a nappali egyik falszakaszát, ahol utólag került fel egy szerelődoboz. Ha nem sikerül a helyi javítás, akkor az egész falszakaszt újra kell majd festeni. Nagyjából két napot szánunk a javítófestésre, amiből minimum fél nap lesz a kész területek levédése.

2. Ugyanez vonatkozik a nappali mennyezetére is a lépcsőnél, ami megsérült az üveg felrakásakor. Reméljük sikerül helyileg javítani, mert ha nem, akkor a nappali plafont is újra kell festeni.

3. Az előszoba lámpák környéke nagyon csúnyán lett glettelve és festve és a fényben nagyon látszik, így ezeket mindenképpen javítani fogjuk és a plafont selyemfényű festék helyett mindenhol, ahol javítani kell, mattal festjük majd át, mert a selyemfény az összes hibát kidobja a plafonokon.

4. A konyha ferde falán és plafonján szintén újra kell festeni az egész területet mattra, mert a negatív él is pocsék lett és a belejavítások is méterekről éktelenkednek.

5. Az összes ajtó tokot a legkíméletesebb TESA-val leragasztja majd a festő, hogy fehérrel körbe akrilozhassa a tokokat, mert mindegyiknél rések tátonganak. Az egyes számú festő olyan drága árat adott erre, hogy vele nem tudtuk ezeket megcsináltatni.

6. A wc plafon pedig egy az egyben kimaradt. A fürdőben is siralmas lett a plafon és lámpa környéke. Ezt le sem fotóztam, higgyétek el látatlanban, hogy újra kell csiszolni és festeni a fürdő fehér részeit is.

7. Csináltam egy hangulatképet is. Még én is csak most láttam az ezüst ágytakarót és a másik festményt, ami a folyosó falra kerül majd, ügyesen kikerülve a villamos vezetékeket.

8. Végül pedig csináltam az étkezőből egy képet, annyira tetszett, hogy a folyosó végén lévő tükör milyen klasszul megkétszerezi a teret.

A munkálatok folytatódnak, de már nincs sok hátra!

Ha tetszett a bejegyzés, legközelebb is tarts velem!

A LAKÁSSAL KAPCSOLATOS TOVÁBBI CIKKEK:

Hogyan csináljuk: képek gyerekrajzok és -alkotások felhasználásával

Hogyan csináljuk: díszpárna készítése könnyen és gyorsan

A bevezető részt itt olvashatjátok:

Egy budapesti lakás újragondolása

A lakás elkészítésének fázisait pedig itt olvashatjátok és nézhetitek végig:

Egy lakás új ruhája 1.

Egy lakás új ruhája 2.

Egy lakás új ruhája 3.

Egy lakás új ruhája 4.

Egy lakás új ruhája 5.

Egy lakás új ruhája 6.

Egy lakás új ruhája 7.

Egy lakás új ruhája 8.

Egy lakás új ruhája 9.

Egy lakás új ruhája 10.

Egy lakás új ruhája 11.

Egy lakás új ruhája 12.

Egy lakás új ruhája 13.

Egy lakás új ruhája 14.

Egy lakás új ruhája 15.

Egy lakás új ruhája 16.

Egy lakás új ruhája 17.

Egy lakás új ruhája 18.

Egy lakás új ruhája 19.

Egy lakás új ruhája 20.

Egy lakás új ruhája 21.

Egy lakás új ruhája 22.

Egy lakás új ruhája 23.

Egy lakás új ruhája 24.

Egy lakás új ruhája 25.

Egy lakás új ruhája 26.

Egy lakás új ruhája 27.

Egy lakás új ruhája 28.

Egy lakás új ruhája 29.

Egy lakás új ruhája 30.

Egy lakás új ruhája 31.

Egy lakás új ruhája 32.

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban