Blog

13. Velencei Építészeti Biennálé: NEMZETEK PAVILONJAI 3.

A 13. Velencei Építészeti Biennálén tett látogatásunkról készült fotósorozatunk bemutatásának utolsó részéhez értünk. Korábbi bejegyzéseinkből – melyeket a bejegyzés végén találhattok – már számos pavilont és helyszínt megismerhettetek. Az előző bejegyzésben a Gardini területén található azon pavilonok szerepelnek ABC sorrendben, akik a Giardinit kettészelő folyó Velence központjához közelebb elhelyezkedő felén találhatóak. Most pedig következzenek az utolsó, eddig be nem mutatott kiállítások, melyek a hídon túl helyezkednek el, közöttük pár mondatban bemutatva két kedvenc pavilon is szerepel, mégpedig a Román pavilon és a zsűri különdíját kiérdemlő Lengyel pavilon.

GIARDINI TÉRKÉPE

AUSZTRIA

A kiállításról bővebben itt és itt olvashattok.

BRAZÍLIA

A kiállításról bővebben itt és itt olvashattok.

EGYIPTOM

A kiállításról bővebben itt olvashattok.

LENGYELORSZÁG – ZSŰRI KÜLÖNDÍJ

A lengyel pavilon esetében nehezebben érhető tetten a biennálé témája, viszont kétségkívül nagyon érdekes élmény volt. A hatalmas tér teljesen üres, szürkére festett, simára vakolt falakkal és sima álpadlóval, elsőre nem is értjük, hogy mi benne a lényeg. A tapasztalást nem is a szemnek szánták, azért a teljesen semleges látvány. A térben megállva a padló és a falak remegésén keresztül nem csak hallás útján, hanem tapintással, illetve a talpunkon keresztül is érzékelhettük a hangokat, melyek az épület szerkezetében keletkeztek. Kicsit olyan volt, mintha egy nagyon távoli földrengés hatását érzékeltük volna. Tulajdonképpen egy óriási hangszóró belsejében álhattunk.

A kiállításról bővebben itt és itt és itt és itt olvashattok.

ROMÁNIA

A 2012-es Velencei Építészeti Biennálén Play Mincu címmel jött létre kiállítás a román pavilonban. A kiállítás címe tisztelgés a legendás építész, politikus és a román School of Architecture iskola létrehozója előtt, aki nem más, mint Ion Mincu. A román pavilon öt kurátora: Emil Ivanescu, Irina Bogdan, Ana Costantinescu, Laura Iosub és Paul Popescu. Az általuk létrehozott kiállítás bevonja a közönséget több módon is. A látogatók pecséteket készítettek dombornyomó bélyegzővel, hogy reprodukálják a leghíresebb Ion Mincu által tervezett épületeket, vagy hogy megjelenítsék neves építészek és művészek idézeteit. A bélyegek arra utalnak, hogy egy építésznek milyen bürokratikus akadályokkal kell megbirkóznia.

A kiállításról bővebben itt és itt olvashattok.

SZERBIA

A kiállításról bővebben itt és itt olvashattok.

VELENCE AKADÁLYMENTESÍTÉSE

GIARDINI

Fotók: Hujber-Nagy Aletta

A Velencében készült cikk sorozat további részei:

13. Velencei Építészeti Biennálé: MAGYAR PAVILON

13. Velencei Építészeti Biennálé: OROSZ PAVILON

13. Velencei Építészeti Biennálé: BIENNALE COFFEE SHOP

13. Velencei Építészeti Biennálé: NEMZETEK PAVILONJAI 1.

13. Velencei Építészeti Biennálé: NEMZETEK PAVILONJAI 2.

13. Velencei Építészeti Biennálé: NEMZETEK PAVILONJAI 3.

13. Velencei Építészeti Biennálé: ARSENALE 100 KÉPBEN

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban