Blog

HÉTVÉGI HÁZ: hagyományos, mégis modern

2013-ban újra beindítom HÉTVÉGI HÁZ sorozatomat. Az előző év utolsó heteiben olyan sok határidős munka gyűlt össze, hogy képtelen voltam a munkánkon és személyes élményeinken kívül mást is bemutatni a blogon. Most viszont ráakadtam egy gyöngyszemre, amit muszáj megmutatnom. Ráadásul ez a gyönyörű épület eszembe juttatta egy másik kedvencemet, ennek a háznak az ultramodern változatát: a Sliding house-t is, melyet már bemutattunk itt a blogon.  Nem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy a Silding house valamelyik tulajdonosának édesapja vagy rokona a képen látható idős úr; de legalábbis inspirációul szolgálhatott az épület a másik családnak. Nézzétek meg újra a Sliding house-t, és a most bemutatásra kerülő zsindelyburkolatos kis csodát is.

A házat családjának tervezte a híres dán bútor dizájner, Jens Risom. Az épület nyaralóként funkcionál mind a mai napig, de érthetetlen okokból eddig teljesen ismeretlen volt a nyilvánosság számára. Mind az épületet, mind a teljes berendezését Jens Risom tervezte és egy 3 tagú előregyártott házakat készítő cég vitelezte ki. Az épület nem messze található Rhode Island-től, de még az ott rendszeresen nyaralók előtt is rejtve maradt ez a szépséges kis üveghomlokzatos épület napjainkig.

Az Atlanti óceán felől érkező heves szelek miatt a közlekedést egy szélvédettebb, oldalsó, sárga fém ajtón keresztül oldják meg. Ezt egyébként teljességgel át tudom érezni, mert a mi házunknál ugyanez a helyzet. Meleg, de szeles időben mi is az oldalsó terasz tolóajtón közlekedünk többnyire.

A ház hátsó homlokzatán található sárga „R” betű a tervező cégét jelöli.

A bútorzat egyes darabjai prototípusok, melyek sosem kerültek tömegtermelésbe, míg mások népszerű, sorozat gyártott darabok.

Jens Risom szerint a jó design arról ismerszik meg, hogy bár a jó dizájnnak nagyon fontos része a funkcionalitás, de ugyanilyen fontos, hogy könnyebb legyen ezekkel a darabokkal dolgozni, jobban mutassanak és főként, hogy az átlagember számára is elérhetőek legyenek.

A ház mindössze egyszer jelent meg a TIME magazinban, mert tervezője sérelmezte, hogy az újság szerkesztője kizárólag a nagyközönség számára elérhetetlen nyaralókat mutat be, ez az épület ugyanis mindössze 20.700 dollárból épült 1965-ben.

Az épületet a tervező gyermekei és unokái használják, de sajnos még így sincs eléggé kihasználva a házikó.

Az emeleten egy kis dolgozó is helyet kapott és a loft jellegű nyitott emeleti részben szoktak aludni a vendégek.

Jens Risom dán bútortervező személyesen.

Végül a nyaraló, melyhez kövezett vagy aszfaltozott út közvetlenül nem vezet, valószínűleg így maradhatott rejtve az emberek elől.

Forrás 1,2

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban