Blog

Egy lakás új ruhája 28.

Átalakítós munkánknak már csak pillanatai vannak hátra, de ezek az utolsó pillanatok tartanak a legtovább. Utolsó simítások, apró javítások, tökéletesítések, dekorálás, satöbbi. Decemberben 2 alkalommal jutottam el a lakásba. Most az első nap pillanatait mutatom meg idén utoljára, holnap pedig a második decemberi kiszállással folytatom az évet és reménykedem, hogy most már tényleg készen leszünk mindennel, amint túl vagyunk az ünnepeken…

PÉNTEK, december 14.

1. A villanyszerelők végre jöhettek, mert megérkezett az utolsó lámpa is az étkező asztal fölé. A szerelés maga nem tartott annyi ideig, mint amíg kiokoskodtuk, milyen magasan legyen a lámpatest, hogy a hal is látszódjon, fény is legyen elég, de ne legyen csibekeltető sem, le se fejeljék, mutasson is…
Nagyon tetszett a végeredmény. Megérte napokig túrni a netet a lámpa után, annyira kis láthatatlan és olyan szép a tartószerkezete és a kábelei, ami általában nem jellemző az ilyen típusú lámpákra. Hiányzott még egy hullám a bal oldali vezetékből, így átlátszó kábellel (a sárga pogácsával teli tál és a fekete ragasztószalag kupac mellett láthatjátok) odarögzítettük a vezetéket a legfelső ponton és kaptunk egy szép laza hullámformát.

2. Ezután jöhetett a gyerekszoba két falikarjának kábelmentesítése. A tulaj legnagyobb derülésére rángatós megoldást kapott. A művelethez kellett némi fúrás, barkácsolás, de megérte a mutatvány. Az izzók még bazáriak ugyan, de azok is le lesznek cserélve.

3. Itt azt láthatjuk, amint az egyik villanyszerelő próbál úrrá lenni az étkező lámpán, mindeközben a másik a motoros működtetésű ajtókkal játszik a konyhában.

4. Amint ezen is túl voltunk, jöhetett a furán elrendezett konyhalámpa (nem voltam ott, mikor felkerült, de jobb később, mint soha). Kicsit vésni kellett ehhez, meg tálcával védeni a kész cuccokat a lehulló törmeléktől, de rezignált megrendelőim már nem is tiltakoztak. Inkább csak nem voltak jelen és hagyták, hogy megtörténjen, aminek meg kell történnie.
Nagyon tetszett az egy óra alatt frankón megkötő vakolatpótló cucc, ami negyed óra után már fúrható is. Annyira gyorsan köt, hogy míg odaért a betömendő felülethez a villanyos, addig meg is kötött a fandliban, így elölről kellett kezdeni a folyamatot.

Emlékeztek még a wc fugázására, ami túl lassan került fel és emiatt újra kellett csempézni? Na itt legalább időben sikerült cselekedni, de így is történt egy vicces kis baleset. Le is írom, hogyan is történt:

Míg a villanyosok a konyhalámpát csinálták, én elmentem szekrényt fűzni (lásd bejegyzés vége) és megkértem őket, hogy szóljanak azonnal, amint valami érdekes történik.

Egyszer csak tompa puffanást hallottam, meg is kérdeztem rögtön:

– Lezuhant valaki valahonnan, menjek, kell segítség?

Mire ők:

– Nem, nem, ne gyere, minden a legnagyobb rendben van!

Így maradtam ülve, és fűztem tovább a selyemzsinórokat a szekrénybe. Majd kisvártatva:

– Aletta!

– Igen?

– Mondtad, hogy azonnal szóljunk, ha valami érdekes történik.

– Igen. Menjek?

– Nem, ne gyere. Most semmi érdekes nem történt.

Aztán persze mire végeztem a fűzéssel és kimentem kiderült, hogy leszakadt a plafon, az volt az a tompa puffanás, de ők kis ügyesen igyekeztek megoldani ezt a picike kis problémát egyedül, tréfásan és észrevétlenül.

5. Volt egy kis extra szerelés. Felkerült a lépcsőházi lámpa még régről. Az égője ugyan kiégett, de ez a probléma is orvosolható.

6. A lépcső mizéria még nem ért véget. A lépcső alatti rész új furnérja még nem kapta meg végleges színét. Továbbra is vasalgatjuk, csiszolgatjuk…

7. A lépcső tetején sajnos le kellett venni a felső fokot, hogy beférjen az üveg és az asztalosok úgy tették vissza, hogy lefaragtak a bal oldalából egyenesen fél centit, miközben a fok eddig ferde volt, hogy kövesse a ferde fal és üveg síkját. Így most az üveg mellett rés tátong, a nappali felől nézve meg van egy jó kis törés a lépcső oldalában. Erről képet a következő bejegyzésben tudok majd mutatni. Igazából én nem is értem, hogy lehet ilyet csinálni, de megdumáltuk, hogy újra leszabják ferdére azt a fokot és próbálják mindkét oldalon minél közelebb szorítani az üveghez és falhoz.

8. Nem bírtam nem lefotózni a karikákat a nappaliban. Nagyon szeretem őket.

9. Amit még nem is meséltem az az, hogy a villanyosok a munkát azzal kezdték, hogy tettek egy szabvány (=randa) dobozfedőt a hangtechnikai kötődobozra, ezt ugyanis nem lett volna ildomos bevakolni, leglettelni és lefesteni. Viszont eléggé nem esik a látómezőbe, így egyelőre nem dőlt senki a kardjába emiatt.

10. Na jó, lefotóztam a jó kis nappali fényeket is, ami alatt egy négy részre osztott dohányzóasztal lett volna, de sosem készült el, így tonképpen nem is tudom, mi lesz most ott. Ajjaj…

11. Eddig még nem mutattam meg közelről a festékhibásan érkezett, de azóta kijavított és felragasztott lepkét. Most jött el a pillanat, megmutattam.

12. Továbbá nem mutattam meg – bár megemlítettem –  a legelésző lovat sem az ágy végében, aminek mi rettentően örültünk az anyukával, de kiderült, hogy a tulajdonos kislány szimplán azt hitte, elment az eszünk. Még hogy legelésző ló az ágy végében! Annak a szekrényen lett volna  helye. Hát jelentem, sajnos ezen már sérülés nélkül nem lehet változtatni. Ezer bocs.

13. Az ágyakra még felhintettem pár színes korongot, hogy kicsit viccesebb legyen, ne csak a 4 csavar furatot takarjuk le furán.

14. Itt látható a sokat emlegetett és sokat mutogatott fűzőcskézés, ami még mindig nincs kész, mert pár hétre bezárt a nagyker és 2 színből még kell majd 1,5-1,5 méter.

15. Végül pedig a bizonyíték, hogy miért is tartott hetekig a fűzőcske. A ringlik legtöbbjében felragasztáskor sziloplaszt többlet jutott és ezeket a többleteket egyesével kellett kipöckölnöm tűvel, hogy átfűzhessem a selyemzsinórt. Igazából össze sem szeretném számolni, hány munkaóra van ebben a gyerekszoba szettben, de nem 3 az biztos…

A munkálatok folytatódnak, de már nincs sok hátra!

Ha tetszett a bejegyzés, legközelebb is tarts velem!

A LAKÁSSAL KAPCSOLATOS TOVÁBBI CIKKEK:

Hogyan csináljuk: képek gyerekrajzok és -alkotások felhasználásával

Hogyan csináljuk: díszpárna készítése könnyen és gyorsan

A bevezető részt itt olvashatjátok:

Egy budapesti lakás újragondolása

A lakás elkészítésének fázisait pedig itt olvashatjátok és nézhetitek végig:

Egy lakás új ruhája 1.

Egy lakás új ruhája 2.

Egy lakás új ruhája 3.

Egy lakás új ruhája 4.

Egy lakás új ruhája 5.

Egy lakás új ruhája 6.

Egy lakás új ruhája 7.

Egy lakás új ruhája 8.

Egy lakás új ruhája 9.

Egy lakás új ruhája 10.

Egy lakás új ruhája 11.

Egy lakás új ruhája 12.

Egy lakás új ruhája 13.

Egy lakás új ruhája 14.

Egy lakás új ruhája 15.

Egy lakás új ruhája 16.

Egy lakás új ruhája 17.

Egy lakás új ruhája 18.

Egy lakás új ruhája 19.

Egy lakás új ruhája 20.

Egy lakás új ruhája 21.

Egy lakás új ruhája 22.

Egy lakás új ruhája 23.

Egy lakás új ruhája 24.

Egy lakás új ruhája 25.

Egy lakás új ruhája 26.

Egy lakás új ruhája 27.

Egy lakás új ruhája 28.

Egy lakás új ruhája 29.

Egy lakás új ruhája 30.

Egy lakás új ruhája 31.

Egy lakás új ruhája 32.

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban