Blog

Az év színe 2013-ban az Emerald green

Véget ért Tangerine tango uralma a divat, a kiegészítők, a lakberendezés és a színek világában. Az amerikai Pantone cég képviselői kiválasztották a 2013-as év színét, amely nem lett más, mint a smaragdzöld, vagyis az Emerald green (PANTONE 17-5641 TCX). 2013-ban egy kicsit közelebb kerülhetünk a természethez.
Míg az energikus, pirosas narancssárga azt a célt szolgálta, hogy segítsen feltöltődni és előre lépni, addig a smaragd ennek épp az ellenkezőjét hirdeti: megnyugvást, harmóniát és egyensúlyt, ami arra biztat, hogy élvezzük ki az életünk minden percét.
Szimbolikáját tekintve a smaragdzöld tisztaságot, megújulást és megfiatalodást jelent, amely éltető elem egy komplex világban” – mondta Leatrice Eiseman, a Pantone Color Institute-tól.
A smaragdzöld népszerűsége a szakértők szerint nem csak egy évre szól, hanem tartósnak ígérkezik.

Ez a smaragdzöld szín kicsit hidegebb árnyalat, ugyanakkor kifinomult, fényűző. A zöld a leggyakoribb szín a természetben is, mely megújulást hoz a világban, frissességgel tölti fel azt. A lakberendezésben erőteljes, hangsúlyos szín, bátran használható kiegészítőnek, de alapszínnek sem utolsó.

A Pantone képviselője, Leatrtrice Eiseman szerint évszázados története során a smaragd egyrészről a luxus szimbóluma volt, más részről a szépség és az új élet jelképe számos kultúrában és vallásban is. A smaragdzöld színt általában az ékszerekkel társítják, így elengedhetetlenül az előkelőség és a luxus színe.

A Pantone cég nagy szakértelemmel figyeli a világban uralkodó színek hatását. Az év színe általában az adott évre a divat világában megjósolt uralkodó színt takarja. A jövő évre állítólag a legmeghatározóbb divattervezők kollekcióit mustrálták a színszakértők. Guccinál például már feltűnt az emerald, ami feketével párosítva méltóságteljes hatást kölcsönöz a viselőjének, főleg, ha a smaragdzöld bársonyon jelenik meg.

Az év színe nem csak a ruhakollekciókban fog feltűnni a jóslatok szerint, hanem az autóiparban is meghatározó lesz.

Eiseman szerint különösen feketével, kékkel vagy sárgával párosítsuk. Ne lepődjünk meg, ha a lakberendezési tárgyak – kávéfőzők, konyhai felszerelések, de még a mixerek is – ilyen színűek lesznek a következő esztendőben.

Ha nem szeretnénk minden évben lecserélni a kiegészítőket otthonunkban, szerezzünk be akár egy darabot ebből a színből.

Viszont ha merészek vagyunk, alkalmazzuk nagy mennyiségben, mint ahogy azt a Museum Rietberg tette Zürichben.

2000 óta a körömlakkokra és festékekre szakosodott Pantone cég minden évben kiválasztja az év színét, amely aztán 12 hónapig uralja a divat-, a lakberendezés- és kozmetikai ipar világát. Az év színének kiválasztása nem véletlen.
– Elérkezett a zöld ideje – magyarázta a döntést Leatrice Eiseman, a Pantone kutatási vezetője. – A ’90-es években ez a szín nagyon meghatározó volt. A növekedést, a megújulást, a gyógyulást, az egységet és a regenerációt, gyógyulást szimbolizálja, segít az egyensúly megtalálásában. Erre pedig most mindenkinek rendkívül nagy szüksége van.

Forrás 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁVAL KAPCSOLATBAN:

Az év színe 2016-ban a Rose Quartz és a Serenity

Az év színe 2015-ben a Marsala

Az év színe 2014-ben a Radiant orchid

Az év színe 2013-ban az Emerald green

Az év színe 2012-ben a Tangerine tango

Az év színe 2011-ben a Lonc

Az év színe 2010-ben a Türkiz

 

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban