Blog

Egy lakás új ruhája 20.

Legutóbbi átalakítós bejegyzésünket ott hagytuk abba, hogy sikeresen kifugáztuk a csempét. Sajnálatos módon annak teljes felületét is. Az első kétségbeesés után hívtuk a burkolók főnökét, majd rögtön utána a MAPEI-t is és azonnal mindenki a segítségünkre sietett. Hogy megoldódott-e a probléma, az a bejegyzésből derül ki…

HÉTFŐ, szeptember 5.

1. A baleset másnapján megjelent a MAPEI egyik szakembere. A megmaradt fugát az előző napi fugától eltérő aránnyal keverte be, majd villámgyorsan felkente a fürdőszobai felületekre. A fotókon azért nem éles semmi, mert villámgyorsan dolgozott az ember. El is készült pillanatok alatt a fürdőszoba sötét részeivel, kivéve az utolsó fél négyzetmétert a kád oldalán. Mert oda ugyanis nem jutott. Na nehogy már simán menjen valami is! Mivel két hetet kellett várni a fugára első alkalommal, így bekövetkezett az első olyan komolyabb esemény, ami miatt tolódott végül a beköltözés időpontja.

2. A burkoló a MAPEI csodatisztítóját is használta a fugázott felületek tisztításához. Gyönyörű is lett a végeredmény. Milyen kár, hogy nem ő csinálta a wc falat tegnap 5 perc alatt, hanem János bácsi bő 3 óra időintervallumban…

3. Miután a fürdő sötét felületeivel elkészült, megpróbálta a csodaszerrel és hőlégfúvó párossal lemocorogtatni a fugát a mozaikok felületéről, de akárhogy melegítette, spriccelte, dörzsölte, vakarta, az bizony meg sem makkant. Erre a napra a fuga vakarós történet véget ért. Másnap még bejelentkezett a burkolók főnöke egy másik csodaszerrel, így még maradt némi remény…

4. Még annyi történt burkolás ügyben, hogy valami jó dologgal zárjuk a napot, hogy kipótoltuk a hiányzó részeket a kiszedett küszöböknél a 2 vizes helyiségben.

5. A következő szakma  amit be szeretnék mutatni, az a melegburkolás. A kolléga nagyon szépen dolgozott és haladt. Remekül bánt két komponensű ragasztójával és a fűrésszel, kalapáccsal. Elkészült a hálószobával, nappalival és elkezdte a gyerekszobát.

6. A gépészre még várt némi meló, de amíg nem készült el a fürdő, túl sokat nem tudott tenni.

7. A légkondisok szinte mér napi szinten jártak a lakásba és nem látványosan haladtak, de azért kezdett ez a történet is kialakulni. Nem egyszerű minden kül- és beltéri egységet kicserélni egy lakásban úgy, hogy a hűtőközeg is megváltozik és a cseppvíz elvezetést is el szeretnénk rejteni, ellentétben a korábbiakkal.

8. A villanyszerelőinknek keze alá dolgozott a lakástulaj és szépen elmosogatta az összes szerelvényt előző este, így ezen a napon az összes a helyére kerülhetett. Nemkülönben a lámpák néhány darabja. Felkerültek a szpotok a folyosó süllyesztett lámpáiba és felpróbáltuk a falakra a magasfényűre festett fali korongokat is, továbbá megnéztük a tapéta mellett a gyerekszoba plafon lámpáit.

9. A nap végére sok kis helyes bogárka lepte el a gyerek szoba óriás pitypangjait. 🙂

KEDD, szeptember 6.

1. Megérkezett a burkolók főnöke a kettes számú csodaszerrel. Egy ilyen flakon holmi közel 40.000 Forint. Igen, jól látjátok a nullák számát. Emiatt igen nagy reményekkel indultunk neki a további vakarózásnak, de igen nagy pofára esés lett a vége. Ilyetén formában felfüggesztettük a csempe további simogatását, és azonnal rendeltünk még egy dobozzal, hogy ráburkolhassunk a már meglévő fürdőszoba hátfalra. És hogy mikor érkezik az új szállítmány? Természetesen két hét múlva. Ilyenkor elég nehéz határidőket tartani. Hiába áll ott a művezető és hiába igyekszik mindenki a legjobb tudása szerint. Ha nem sikerül egy anyagot jó állagúra bekeverni  és ráadásul elég gyorsan, akkor felesleges minden korábbi igyekezet. Most már sosem derül ki, mi volt az oka a nem megfelelő konzisztenciának és a túl gyors száradásnak. Lehet, hogy romlott volt a fuga, de pont 5 perccel az előtt vitte el a konténert az autó, hogy kirohantunk megnézni a dátumot rajta. A burkolók viszont rendesek voltak, vállalták a felelősséget és saját költségen vették meg az új doboz csempét az új adag fugával.
Bocsánat, azt még azt hiszem eddig nem írtam, hogy végül a festővel együttes erővel sikerült lekaparni a csemperagasztót a leendő tükör alól, hogy egy síkba kerülhessen a mozaikkal. Ez majd látható lesz az egyik képen.

2. A fapadlós ember aznap is szépen haladt. Elkészült a folyosó, mosókonyha és a gyerekszoba is. A legsötétebb lapok a mosókonyha leghátsó zugába kerültek és jó, ha 3 szál padló maradt, de ez nam baj, mert a lakók kaptak 3 doboz burkolatot, cserébe amiért ezt küldték nekik, amit nem kértek. De erről korábban már volt szó, úgyhogy menjünk is tovább.

3. A villanyszerelők előző napi munkájának végén már nem voltam ott. Felkerült a klassz kis olvasólámpa is az IDdesign-ból.

4. Kellemetlenség volt a nap folyamán, hogy bár a fapadló szépen lekerült, de még a koszosabb munkák nem vonultak le. Igyekeztünk ugyan levédeni, de izgultunk innentől végig, hogy nehogy valami baja legyen a padlónak.

5. Az asztalosok végre elkezdtek virítani valamit. Jöttek konyha bútor darabok szép számmal és érkezett pár lépcső elem is, de az ajtók még nem voltak két rétegben lefestve és alapvetően semmilyen más bútor nem került még be a lakásba. Sajnos egyértelművé vált, hogy iskolára sem sikerült beköltözni és a bútorok most már biztosan nem készülnek el szeptember elsejére, mint ami a megállapodás volt. Főleg, hogy eddigre már szeptember 6-dikát írtunk. Én még egy hetet tudtam maradni az átépítésen, de innentől egyértelmű volt, hogy nem lehet egy hét alatt (a költözésig) egy hónapnyi munkát elkészíteni és nem tudom már végig levezényelni az eseményeket. A megbizatásom szeptember 10-ig szólt, mert szeptember 10-től a kislányom bölcsibe ment és ott kellett legyek a beszoktatásnál.

SZERDA, szeptember 7.

1. A napot a lámpás kollégánál kezdtem. Kikevertük a festékeket a gombos fali panelekre, melyek tőle származnak. Mikor odaértem a lakásba, ki is próbáltam az új színeket a leendő szekrény mögött. A plusz festéket száradás után szerencsére sikerült lecsiszolni azokról a helyekről, ahol nemkívánatos volt.

2. Kibontottuk a piros mosogatót, de nemcsak a dobozában tűnt sötétebbnek, mint amit rendeltünk, hanem kibontva is. Ez a szín bizony nem az a szín, amit szerettünk volna. Pont úgy jártunk vele, mint a padlóval, hogy nem ezt kértük, de mivel költözni kellett, már nem tudtunk mit tenni, ezt kell beépíteni, hiszen ere is heteket vártunk. Miért kell ennek mindig így lennie? Miért nem lehet itt is úgy dolgozni vajon, mint Svájcban? 🙁

3. A burkoló a múltkor megmaradt csempéből felhasználta az utolsó négyzetcentimétert is és kiburkolta a wc hátfalat ameddig tudta. Ez elegendő volt ahhoz, hogy ha úgy alakul, a wc-t fel lehessen majd tenni. Ezen felül pedig kifugázta a bézs csempét és a sötét padlókat is.

4. Végre pici rend lett a mosókonyhába is. Már csak pár megmaradt anyag támasztotta a falat, hogy el ne dőljön…

5. A légkondisok sokadszor is toszogatták a gyerekszoba légkondiját.

6. Az asztalos összedobta a konyhát. Egy nap alatt elég kicsi a haladás, de aki a kicsit nem becsüli…

7. Az előszoba bútor még sehol, a nappali falburkolat sincs még kész, a nappali bútor, a fürdő bútor, a mosókonyha és a gyerekszoba bútor is várat ég magára és pár nap múlva be kellett költözni a lakásba.

8. A villanyosok és a burkoló kerülgették ugyan egymást, de azért mindenki tudott haladni. Nagy volt a meleg, így félmeztelen emberek szaladgáltak és dolgoztak a lakásban. Kicsit nehézkes volt így a fotózás, mert nem mutathatok meg úgy egy-egy munkafolyamatot, hogy a hasán lévő kockáiról felismernek valakit a blogomról. Védjük a személyiségi jogokat. 🙂

Eltekintve mindettől, felkerültek a fali korongok egytől egyig. Mind szép, mind üzemel, azóta is mindet dicsérik. A korongokat lefotóztam üzemen kívül, felkapcsolva világosban, felkapcsolva sötétben. Drámai a különbség. Nagyon klassz hangulatelemei lettek a lakásnak. A lépcső alatt is sikerült megoldani a villanyszerelést, felkerültek a mennyezeti kockalámpák, a termosztátot is helyre tettük, szóval villany szempontjából sikeresen zártuk a napot, de ez nem is csoda. Profik a villanyos kollégák.

Ha tetszett a bejegyzés, legközelebb is tarts velem!

A LAKÁSSAL KAPCSOLATOS TOVÁBBI CIKKEK:

Hogyan csináljuk: képek gyerekrajzok és -alkotások felhasználásával

Hogyan csináljuk: díszpárna készítése könnyen és gyorsan

A bevezető részt itt olvashatjátok:

Egy budapesti lakás újragondolása

A lakás elkészítésének fázisait pedig itt olvashatjátok és nézhetitek végig:

Egy lakás új ruhája 1.

Egy lakás új ruhája 2.

Egy lakás új ruhája 3.

Egy lakás új ruhája 4.

Egy lakás új ruhája 5.

Egy lakás új ruhája 6.

Egy lakás új ruhája 7.

Egy lakás új ruhája 8.

Egy lakás új ruhája 9.

Egy lakás új ruhája 10.

Egy lakás új ruhája 11.

Egy lakás új ruhája 12.

Egy lakás új ruhája 13.

Egy lakás új ruhája 14.

Egy lakás új ruhája 15.

Egy lakás új ruhája 16.

Egy lakás új ruhája 17.

Egy lakás új ruhája 18.

Egy lakás új ruhája 19.

Egy lakás új ruhája 20.

Egy lakás új ruhája 21.

Egy lakás új ruhája 22.

Egy lakás új ruhája 23.

Egy lakás új ruhája 24.

Egy lakás új ruhája 25.

Egy lakás új ruhája 26.

Egy lakás új ruhája 27.

Egy lakás új ruhája 28.

Egy lakás új ruhája 29.

Egy lakás új ruhája 30.

Egy lakás új ruhája 31.

Egy lakás új ruhája 32.

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban