Blog

Enteriőr színelemzése 1.

Hayriye Pinar gyönyörű és izgalmas látványtervein szeretném bemutatni, hogy milyen változást érhetünk el a színek használatával és cseréjével ugyanabban a térben.

Hasonlítsuk össze a két képet és nézzük, mi a különbség köztük!
A kép alatti színsorok, melyeket én állítottam össze a képek alapján, segítségünkre lesznek.
Ha jó megfigyelők vagyunk, a két színsor között egy különbséget fedezhetünk fel: a 3. helyen álló szín az egyik képen kék, a másikon halvány rózsaszín.
Ha pedig a két enteriőrt figyeljük meg alaposan, akkor két alapvető különbséget találunk: az egyik, hogy az első kép tartalmaz kéket, a második pedig nem; ezen kívül pedig az figyelhető meg, hogy a második képen a lila túlsúlyba került, ellentétben az első képpel, ahol több tarka színfolt is jelen van, úgy mint a székek és bőröndök együttesei.

Az első kép színsorán az egyik székből és a bőröndök kékjéből pipettáztam a 3. színt.

A második kép színsorán a rózsaszínűre változott éjjeliszekrények szolgáltatják a 3. színt.

Az ágy, a faágas kompozíció, a cicák és az íróasztal környéke ugyanaz a két képen; a második képen a falak, a mennyezet, a szekrények és a székek kaptak új színeket, vagy ugyanannak a lila árnyalatnak erősebb, teltebb, vagy sötétebb árnyalatát.

A látványtervezés során a számítógép segítségével szimulálhatjuk azt is, hogy ugyanazok a fények milyen különböző hatásokat eredményeznek ugyanabban az enteriőrben, ha más színekkel öltöztetjük fel. A számítógép pontos számítások után helyezi el a szórt fényeket a látványterveken, az alapján, hogy milyen színű és mennyire tükröződő felületű tárgyakról vetül a fény a szomszédos tárgyakra, felületekre. Számítógéppel tehát  – némi hozzáértéssel természetesen és nem kevés időráfordítás után – könnyen prezentálhatjuk, hogy egyes színek használatával hogyan fog kinézni egy helyiség és ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a megrendelők egy-egy fotórealisztikus látványterv segítségével pontosan el tudják képzelni a végeredményt és ki tudják választani a számukra legtetszetősebb verziót.

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a hna design Facebook táborához itt, hogy minden új cikkünkről és munkánkról értesülhess!

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban