Blog

HÉTVÉGI HÁZ: a martonvásári Brunszvik-kastély és Óvodamúzeum

Hétvégén szokás szerint szüleimnél tettem látogatást gyermekeimmel. Az utolsó meleg szeptemberi hétvégén elmentünk a város legszebb és legnevezetesebb helyére, a Brunszvik-Kastélyba, annak parkjába és Óvodamúzeumába. Rengeteg fotót készítettem ezen a szép, meleg őszi napon. A legszebbeket megmutatom Nektek és egy kis történelmi részt is bemásoltam a város honlapjáról. Remélem kedvet kaptok Ti is egy kiránduláshoz ide, a Budapesttől 30 km-re található kisváros parkjába! Biztosíthatok mindenkit arról, hogy a színes falevelekkel tarkított park ősszel legalább olyan csodálatos, mint nyáron, télen és tavasszal.

„Brunszvik Antal Mária Terézia királynőtől kapta a grófi rangot és a martonvásári birtokot. A kastély mai külseje az 1870-es neogót stílusú átépítéskor alakult ki. Az egyemeletes épület szabálytalan alaprajza, csúcsíves, nagy ablakai, a karcsú tornyok, támpillérek, fiatornyok, pártázatok együttese igazi romantikus hangulatot teremt.
Brunszvik Antal majd fia, Ferenc virágzó gazdaságot teremtett itt, a kastély köré pedig valódi földi paradicsomot varázsolt. A park fái között megtalálható a mocsári ciprus, a páfrány fenyő, a juhar és a platán. A hársak közé amerikai szivarfát, balkáni vadgesztenyét ültettek. A park közepét kis tó foglalja el, benne sziget hatalmas, árnyas fákkal és szabadtéri színpaddal, ahol nyaranta 3 alkalommal felcsendülnek Beethoven melódiái annak emlékére, hogy a XIX. század első évtizedében többször megfordult itt a halhatatlan zeneszerző. Beethovent a környezet szépsége mellett a Brunszvik-családhoz, főként a család hölgytagjaihoz fűződő barátsága vonzotta erre a helyre. Barátsága jeléül több darabját – köztük az Appassionata-szonátát – a család tagjainak ajánlotta. A park varázsa és a felcsendülő muzsika népszerűsége ma is töretlen.
A kastélyban kialakított Beethoven Emlékmúzeumban a család nőtagjainak Beethovennel folytatott levelezését, valamint a művész és a család életével kapcsolatos dokumentumokat mutatják be. Látható többek között a zeneszerző hajtincse, szoborportréja és arcképe, megismerhetjük magyar vonatkozású műveit és egyéb magyarországi kapcsolatait is.
Az egykori főúri rezidencia ma a Magyar Tudományos Akadémia Mezőgazdasági Kutatóintézetének ad otthont.” (Forrás)

A híd pillanatnyilag felújítás alatt van, így az idézetben említett szigetre – ahol nyaranta hangversenyeket szoktak tartani – nem lehetett átmenni.

„Az Óvodamúzeum bepillantást enged a látogatóknak 1828-tól a magyar kisdedóvás történetébe. Tárgyai, könyvei, fotói, dokumentumai és játékai elénk tárják a régmúlt, s a közelebbi múlt óvodáinak életét.” (Forrás)

„Az Óvodatörténeti Múzeum kiállítása több mint 10 éve látogatható a martonvásári kastélypark árnyas gesztenyefái között megbúvó épületben. A múzeum 1990-ben kapott működési engedélyt Nyíregyházán. A múzeum alapítója, vezetője és egyszemélyes mindenese Harcsa Tiborné nyugalmazott óvodavezető már előtte, éveken keresztül gyűjtötte és mentette a magyar óvodatörténet emlékeit.

Mivel a gyűjtemény sorsa a nyírségi megyeszékhelyen ellehetetlenedett, az alapítója a magyar kisdedóvás „szülőanyjának” Brunszvik Teréznek oly kedves településére, Martonvásárra költöztette a múzeumot. Méltóbb helyre nem is kerülhetett volna. Brunszvik Teréz kultusza a településen másfél évszázada nem szűnik lángolni. Az itt lakók és az intézmények őszinte és mély tisztelettel ápolják a grófnő emlékét. Nem véletlen, hogy 1962-ben a martonvásári óvodában nyitották meg az ország első állandónak tervezett, de feledésbe merült óvodatörténeti kiállítását.

Szerencsés volt ez a helyválasztás azért is, mert így a múzeum egy olyan természeti értékekkel fűszerezett kultúrtörténeti, turisztikai látványosság része lett, melyet évente több százezren keresnek fel. Az egykori Brunszvik kastély, benne a Beethoven emlékmúzeummal, a kastélypark, mely hazánk leghitelesebb angolkertje. Martonvásár a magyar óvodatörténet legkiemelkedőbb emlékhelyévé vált, ahová hazánk óvónői és az óvodatörténet iránt érdeklődők népes tábora zarándokol el. Ezrével térnek be a kastélyparki séta nyomán a volt/mostani/vagy leendő óvodások és olyanok, akik sose jártak óvodába. Nem csak nosztalgikus emlékek idéződnek fel itt a látogatókban, hanem arra is rádöbben, hogy az óvoda, mint intézmény milyen jelentős művelődési, társadalmi és nemzetgazdasági szerepet képvisel.

A megnyitás óta 12-15000 látogató keresi fel évente a múzeumot. A kiállítás Brunszvik Teréz 1828-ban Budán megnyitott első magyar és egyben első közép-európai kisdedóvodájától az 1950-60-as évek napközi-otthonos óvodájáig mutatja be a magyar óvodaügyet, végigkövethetjük a főbb pedagógiai irányzatokat, korabeli tárgyakon, dokumentumokon, és persze a gyermeklét legfontosabb eszközein, a játékokon keresztül, enteriőrökkel színesítve. Mint minden múzeumban, itt is, a kiállítás csak a jéghegy csúcsa. Az adattár és a fotótár, valamint az 5 000 kötetes szakkönyvtár nélkülözhetetlen segítsége az óvodatörténet iránt érdeklődőknek. A múzeum fenntartója Martonvásár Város Önkormányzata és a Magyar Tudományos Akadémia Mezőgazdasági Kutatóintézete.” (Forrás)

Brunszvik-kastély:

2462 Martonvásár, Brunszvik u. 2.
Tel.: 22/569-500

Állandó kiállítás:

Beethoven Emlékmúzeum.

Látogatható: nyáron keddtől vasárnapig 10-12 és 14-18 óra között, téli időszakban keddtől vasárnapig 10-12 és 14-16 között.
A park nyitva minden nap 8 órától 18 óráig.

Rendezvények:

– A Nemzeti Filharmonikusok Beethoven estjei – júliusban 3 alkalommal kerülnek megrendezésre.

A koncertekkel kapcsolatos információ:

Nemzeti Filharmonikusok
Telefon: 36 1  411-6651
e-mail: info@filharmonikusok.hu
www.filharmonikusok.hu

,valamint Martonvásári Nyári Kulturális Egyesület: Tel.: 22/460-233.

Óvodamúzeum:

2462 Martonvásár, Brunszvik utca 2.
Te.: 22/569-518
e-mail: ovodamuzeum.martonvasar@museum.hu

Állandó kiállítások:

– magyar óvodatörténet 1828-1960-as évek,
– korabeli tárgyak,
– dokumentumok,
– játékok,
– magyar óvónőképzés története.

Látogatható: május 1-től szeptember 30-ig hétfő kivételével minden nap 10 – 14 óráig, szombat-vasárnap 11 – 17 óráig. Október 1-től április 30-ig kedden, pénteken 10-14 óráig, vasárnap 11-15 óráig.

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban