Blog

Zsűriként az I. Országos gyermekrajz pályázaton

Mint a dekooderen is olvashattátok, szombaton zsűritag voltam az RS bútoráruház szervezésében létrehozott I. Országos gyermekrajz pályázaton. Ott már minden lényeges és hivatalos információt leírtam, így itt inkább már csak a műhely titkokat árulnám el Nektek és apró érdekességekről mesélnék, amiket rengeteg képpel színezek majd ki.

A verseny előselejtezőjéből 15 gyerek jutott tovább a döntőbe, ahol 60 perc állt rendelkezésre, hogy lerajzolják álmaik szobáját.
Az újabb rajzolásra egyébként azért volt szükség, mert sok rajzon erősen meglátszódott az anyuka keze, vagy az indigó nyoma. Azt gondolom a 15 döntős megérdemelten jutott a döntőbe, mert a rövid versenyen nagyjából hozni tudták azt a színvonalat, ami leadott pályamunkájukat jellemezte. Amit otthon nyilván órákig, napokig rajzolgattak, szépítgettek, azt a döntőben is papírra tudták vetni, persze egy kicsit szerényebben, pontosan az időszűke miatt.

A pályázatra beküldött rajzokat 2011 június 14-ig még meg lehet nézni az RS budaörsi áruházában. A rajzokra ugyancsak 14-ig lehet licitálni. A teljes bevétel a Bethesda Gyermekkórház Alapítványának számlájára kerül.

A döntőbe jutott Szilágyi Janka sajnos nem tudott eljönni a versenyre családi okokból, pedig nagyon szerettem volna megismerni ezt a tehetséges kislányt. Bevallom, én neki drukkoltam (volna, ha el tudott volna jönni). Imádom a stílusát!

Lefotóztam még egy másik kedvenc rajzot is. Nyilván a lila tehet róla.

Ezt pedig Alexnek fotóztam, Ő biztosan imádna egy ilyen szobát.

Így nézett ki a több száz rajz az RS bútoráruház fehérre festett téglafalán. A többi képen a gyermekeiknek szurkoló szülők láthatók és a 14 döntős, háttérben az óriás társasjátékkal, ami a testvérek szórakoztatására volt hivatott.

És most bemutatnám a 14 kis döntőst, akiket érkezés után azonnal falhoz állítottam. Összepárosítottam az arcokat a rajzokkal. Annyira cuki volt mind. Azonnal rendelkezésemre álltak és büszkén pózoltak rajzuk előtt. Na jó, Dorka egy kicsit nem szerette, ha fotózzák.

ABC rendben a nevek tehát:

Bödös Anna Zsófia (6 éves) – mozgalmas rajz, tele apró információval

Bolgár Katica (6 éves) – aki a cicákat és a virágokat szereti, rossz kislány nem lehet

Kapott András (9 éves) – sajátos látásmód és technika, amelynek titkára a verseny során fény derült

András alatt intenzíven kilengett az asztal, olyan erővel színezett és nem hittünk a szemünknek, hogy egyszerűen nem megy ki a vonalból a legvastagabb krétával sem. Valahol tudat alatt ez a hihetetlen technikai tudás (vagy inkább trükk) is közre játszhatott abban, hogy András a versenyen igen jó eredménnyel végzett.

Kása Tiara (7 éves) – imádni való kis színes 3D-s rajz, tele rátett tárgyakkal, emberekkel, nyíló szekrényajtókkal

Komlódi Anna (9 éves) – egy igazi nagylányos szoba perspektivikusan ábrázolva

Kovács Hédi (8 éves) – a leghatalmasabb és legötletesebb kompozíció, finom kivitelben

Lukácsi Nikol (4 éves) – tehetséges apróság, aki 4 évesen még konnektort is rajzol

Molnár Kitti (9 éves) – térbeli rajz a valósággal és az álmokkal

Pintér Márton (9 éves) – képregény stílus, tele millió apró és izgalmas információval

Marciról még annyit kell tudni, hogy a döntő elindítása  után elkezdett játszani. 2x 3 perc könyörgés után sikerült rajzlap fölé varázsolnom és akkor is csak almalé, pizza és csokitorta sejtelmes ígéreteivel, melyeket a rajzolásért cserébe kért. Ebből az elsőt sikerült teljesíteni (mivel egy raktárnegyedben volt a verseny, távol a pizzázóktól és cukrászdáktól). Almalét sehol nem találtunk, így szőlőlével kedveskedtünk neki. Mikor megkérdeztem, hogy mégis miért nem szeretne rajzolni, fáradtan csak annyit mondott.

– Jaj, ma már úgy kirajzoltam magam. Képregényeket rajzoltam órákon keresztül.

Imádtam a srácot. Később is engem küldtek oda hozzá a többiek, ha valamit el kellet érni nála. Hát hiába, van itthon egy ekkora, hasonló stílusú srác, nagyjából értem a nyelvüket.

Szabó Dorka (10 éves) – igazi kifinomult, szinte felnőtt ízléssel berendezett szobákat rajzolt nekünk

Szegő Tímea (5 éves) – kicsit kusza, de annál vidámabb, aprólékosabb rajzokat láthattunk tőle

Tombor Virág (8 éves) – gyönyörű, vidám rajz, szép színezés, szép tervezés

Tösmagi Eszter (7 éves) – fantáziadús, kreatív rajz

Tulok Orsolya (7 éves) – korához képest térben igen jól „mozgó” kis hölgy

Az egy órát, amíg a gyerekek rajzoltak igyekeztem hasznosan eltölteni, így minden negyed órában végigmentem a kicsiken. Megnéztem, hogy haladnak, próbáltam bátorítani őket, és természetesen folyamatosan dicsértem munkájukat.

A következő képsoron az első 15 perc eltelte utáni állapot látható.

Többen óvatosan előrajzolnak, míg mások azonnal filccel karistolják tele papírjukat. Olyan is volt, aki vonalzónak használta az alátétet és olyan is, aki már az elején összemaszatolta a kis arcát.

Itt a 30 perc utáni eredmény látható a papírokon.

Többen még mindig csak előrajzolnak, Marci barátom viszont már be is adta rajzát. egyik zsűritagunk kérésére visszavittem neki, mert kicsit sok volt a fekete és fehér a papíron. A képregénystílusnak ez a lényege, nekem tetszett, de azért én is kíváncsi voltam, hogy hogyan fog Marci a színekkel boldogulni. A jobb fölső képen kis 4 évesünk már a második lapot kezdte telerajzolni. Egy vonalat sem volt hajlandó húzni már a döntős rajzára.

Itt 45 perc rajzolás eredménye látszik.

Nikol (2. kép), Eszter (4. kép), Orsolya (7. kép) és Tiara (11. kép) már végzett. A többiek még színezgetnek. Katica (3. kép) konnektorai, dugaljai, lámpazsinórjai, üvegvázái és akváriumai komoly éleslátásról tanúskodnak, bár sajnos addig addig színezett, míg kifutott az időből. övé lett az egyetlen szemmel láthatóan befejezetlen rajz.

Ez pedig a leadás utáni, végső állapot.

Hát nem gyönyörűek? Sorrendben Tímea, Nikol, Katica, Eszter, Dorka, Anna Zsófia, Orsolya, Hédi, Marci, András, Tiara, Anna, Virág és végül Kitti.

A szöveg után következő képeken 2 zsűritársammal, Sarka Katával és Szobonya Nikolettel a pályamunkákat nézegetjük és elemezzük ki, hogy jobban megismerjük a döntősök otthoni munkáit és a többiekét, melyhez viszonyítottuk rajzaikat. A másik képen pedig a tapasztalatainkat osztjuk meg a nézőkkel.

A pontozás során figyelembe vettük a gyermekek pályázatra beküldött anyagait, életkorukat és a következő szakmai szempontokat:
– térérzékelés,
– színek használata, színharmónia a képen,
– eszközhasználat,
– kép kidolgozásának részletessége,
– képkompozíció,
– fantáziaelemek, mennyire van benne a gyermek személyisége.

Mind hármunktól kaptak a 6 kategóriában pontot 1-5-ig. Az maximális pontszám így 90 lett. Ezeket a pontokat a szervezők adták össze, mert már tűkön ült mindenki, míg mi egyik rajzot a másik után pontoztunk. Nagyon fürgék voltunk, de így is nagyon nagy volt az izgalom és a nyomás a résztvevők és persze a szervezők irányából.

A gyerekek a következő pontszámokkal végeztek:

– Molnár Kitti (9 éves) 70 pont,
– Tombor Virág (8 éves) 69 pont,
– Komlódi Anna (9 éves) 64 pont,
– Kása Tiara (7 éves) 86 pont,
– Kapott András (9 éves) 83 pont,
– Pintér Márton (9 éves) 77 pont,
– Kovács Hédi (8 éves) 68 pont,
– Tulok Orsolya (7 éves) 73 pont,
– Bödös Anna Zsófia (6 éves) 71 pont,
– Szabó Dorka (10 éves) 72 pont,
– Szegő Tímea (5 éves)  76 pont,
– Lukácsi Nikol (4 éves) 78 pont,
– Bolgár Katica (6 éves) 72 pont,
– Tösmagi Eszter (7 éves) 81 pont.

A dobogósokról különdíjasról beszámolót a dekooderen találtok. A legizgalmasabb részért katt ide.

Végül pedig megmutatok pár fiút és lányt, akik vagy csak nézőnek jöttek, vagy a testvért kísérték, vagy pedig egyéb kategóriákban nyertek. Ezeket a kategóriákat a dekooderen soroltam fel. Az Ő neveiket sajnos nem tudom, de mind nagyon helyesek voltak. Legfőképpen a záróképen látható rózsaszín ruhás kis ovis tündérke.

Ide még a napokban fotózok egy közelit.

Képek forrása: Hujber-Nagy Aletta, Gidófalvi Tamás, RS bútoráruház

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban