Blog

HÉTVÉGI HÁZ: Sugamo Shinkin Bank, Tokyo

Ezen a hétvégén Japánba kirándulunk, hogy egy egészen színes „egyéniséggel” ismerkedjünk meg.
Ha megkérdeznénk az embereket, hogy milyen szín és milyen anyag jut eszükbe egy bank székházával kapcsolatban, többségében ezeket mondanák: szürke, fekete, barna, ezüst, arany, gránit, márvány, acél, sötét fa, sötétített üveg. A pénzintézetekhez általában ezek kapcsolódnak, hiszen a hagyományos felfogás szerint biztonságot, gazdagságot, visszafogott luxust kell kifejezniük.
És akkor itt vannak újra a japánok, akik teljesen kifordítják sarkából ezt az unalmas világot és terveznek egy olyan színes, vidám, életteli épületet, amit inkább gondolnánk óvodának, mint irodaháznak, de hogy a bank nem jutna róla eszünkbe, az egészen biztos.

Az épületet az emmanuelle moureaux architecture + design tervezte a Tokyo-i Sugamo Shinkin Bank számára, és az építészek máris a személyes kedvenceim lettek. Ha van tervezőiroda, melyről elmondható, hogy a színek szerelmesei, akkor ők azok!
Az épület igazi japán design. A tömege végtelenül egyszerű, csak egy doboz, melynek vakító fehér burkolatát véletlenszerűen lyukak tarkítják, és egészen mélyre behúzott kisebb-nagyobb ablakok törik meg a dobozszerű homlokzatot, ahol a bevágások ferde síkjai gyönyörű, élénk színekben pompáznak, ettől válik az épület igazán 3 dimenzióssá. A színpaletta a beltérben is megismétlődik, a külsőt és a belsőt az ablakokra ragasztott sematikus fák színes levelei kötik össze, és a bútorok is a szivárvány minden színében pompáznak.

Fák kinn és fák az ablakon. A természet végletekig sematizáltan és valódi mivoltában is átszövi a designt.

Mennyivel vidámabb hangulatban lehet így dolgozni, mint egy sötét irodában?

Falevelek a bútorokon, a bankautomatákon.

Az épületfotós zsenialitása: a pöttyök átfutnak az ablakmélyedés élébe.

Nem lehet eléggé csodálni, hogy milyen jól működnek az épület belsejét természetes fénnyel ellátó belső kertek, amelyek az iroda, vagy az ügyféltér közepére varázsolják a természetet.

A fényjátékok éjszaka is kiemelik az épület 3D effektjeit.

Én szívesen látnék itthon is ilyen bankokat, ti nem? 🙂

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban