Blog

Design lámpa újrahasznosított parafahulladékból

Heti designtárgyunkat szintén az újrahasznosítás jegyében választottam. Első ránézésre semmi különös, egy igen elterjedt formáról van szó, amit már nagyon sokan felhasználtak, többek között mi is hasonló formában gondolkodtunk lámpapályázatunknál. A folytatásból kiderül, hogy ez a tervező filozófiájának alapja.

Benjamin Hubert nevét a designvilág ugyanis akkor ismerte meg, amikor bemutatta könnyűbetonból!!! készült kupola alakú függőlámpáit. A heavylights a 100% Design 2008-on mutatkozott be Hubert Material Centric termékvonalában. Ezzel a sorozattal kifejezetten arra kíván rávilágítani, hogy az anyagoknak és azok feldolgozásának mennyire fontos szerepe van a design technikájában. Meggyőződése, hogy éppen az anyaghasználat és az eljárások adhatják azt a szikrát, amitől egy designtárgy valóban különleges lehet.

Hubert a 100% Design 2009-re ismét egy lámpát készített, azonban a Float light anyagában tökéletes ellentéte a a heavyligths-nak. Az alapanyag ezúttal a borosüvegekhez készített parafadugók gyártása során megmaradó portugál parafahulladék. A beton nehéz, a parafa könnyű, a beton kemény, a parafa puha, a beton hideg, a parafa meleg színében és tapintásában is.

A Float látványra nevének megfelelően emlékeztet egy horgászúszó vízből kilátszó részére, és az anyaga is hasonló. A lámpa úgy készül, hogy a parafahulladékot tömbökké formálják, amiből hagyományos módon, faipari gépekkel és szerszámokkal alakítják ki a kupolákat. Ez természetesen rengeteg hulladékkal jár, de ezzel nincs semmi gond, hiszen ezt újra tömbökbe préselik és újrakezdődik a folyamat.

A Float lámpa Hubert és a Dániában található modern világítástechnikai termékeket előállító üzem, a Unique Copenhagen együttműködésének eredménye.

Forrás: Benjamin Hubert Projects, dezeen, 3rings

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban