Blog

HÉTVÉGI HÁZ: modern ház újrahasznosított anyagokból

Kezdjük ezt a hetet egy olyan épület bemutatásával, amelyet teljes egészében az ökológiai lábnyom minimalizálásának igényével terveztek és építettek. A ház jelentős részben újrahasznosított anyagokból épült, de a stílusán, megjelenésén ezt egyáltalán nem lehet észrevenni.

A Villa Welpeloo egy olyan pár lakóhelye, akiknek az volt a vágya, hogy házukban fiatal kortárs művészek műveit mutathassák be. Az épület tervezője a holland 2012Architecten iroda arra törekedett, hogy annyi feleslegessé vált anyagot használjanak, amennyit csak lehetséges. A tervezési fázisban cserkészek keresték, kutatták a lehetőségeket és a kidobásra ítélt anyagok fellelhetőségét az építkezés környékén. A talált dolgok újabb és újabb ösztönzést adtak a terv folyamatos továbbfejlesztéséhez.A felkutatott anyagok az építkezésen új formában és új módon lettek hasznosítva.

A belső tér alakját a kiállítótér határozza meg, ahol a festményeket állítják ki. Annak érdekében, hogy a festmények megfelelő hangsúlyt kapjanak, a beltér színei és anyagai háttérbe szorultak, a berendezések és a világítás kábelezése pedig a falon belül lett elrejtve. A stúdióban elrejtve helyet kapott egy lift a nehezebb kiállítási tárgyak szállítására; ez az építkezésen eredetileg az acél elemek szállítására használt ipari felvonó.

Minden beépített bútor függőlegesen eltérő magasságú, hogy játékosan és kifejező módon adjon helyet a bútorban a különböző funkcióknak. A lépcső és a bútorok ugyanazt a semleges színvilágot képviselik.
Az épület jellegzetességei visszaköszönnek a szekrényeken és fiókokon.

Az épület tartószerkezete acélprofilokból készült, melyek egy textilipari gépből származnak, ez korábban a régió meghatározó iparága volt. Egyetlen ilyen gép elegendő acélt biztosított a villa szerkezetéhez.

A homlokzat olyan fából készült, amelyet általában faforgácsnak használnak, vagy eltüzelnek. Egy kábelgyártó cégnél rengeteg olyan kábeldob volt, melyek már túlságosan sérültek ahhoz, hogy eredeti céljukra lehessen használni, de a magját alkotó lécek épek voltak és egységes méretűek. A mintegy ezer kábeldobról gyűjtött léc elegendő volt a homlokzat kialakításához.

A szerkezethez és a külső megjelenéshez felhasznált anyagok 60%, a beltérhez felhasznált anyagok 90%-a az építkezés 15-20 km-es környezetéből származik!

A tervek talán többet, mást is elmondanak az épületről, mint a képek.

Forrás: 2012Architecten

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban