Blog

HÉTVÉGI HÁZ: dagadó vitorlákkal

Ezen a héten a hétvégi házunk kiválasztását is a (kalóz)hajók ihlették. Az épület az ausztrál Tony Owen Partners munkája, és meghatározó stíluseleme a két egyedülálló íves betonfal, melyek a tengeren suhanó hajó dagadó vitorláira emlékeztetnek.

A letisztult formák, színek, és a rengeteg üvegfelület elegáns, modern megjelenést adnak a háznak, melyet egy betonüzletben érdekelt vállalkozó építtetett magának, s saját tapasztalatait használta fel, hogy egy kis személyes jelleget adjon a terveknek. Azt gondolom, hogy itthon elég nehéz lenne olyan céget találni, amely vállalná ennek a függőlegesen és vízszintesen is ívelt betonfalnak a kivitelezését, szóval a ház reklámnak sem rossz az úriember és cége számára.

A betonfal az anyaghoz kapcsolódó szokásos érzetek – stabil, masszív, súlyos, merev, rideg, kemény, szürke – helyett ezúttal egy sajátos dinamizmust, mozgást, légiességet kölcsönöz az épületnek, mintha szélfútta vitorlák repítenék, amit külön megerősít a fehér szín tisztasága. A tervezőt bevallása szerint a mediterrán építészet ihlette, az épületet teraszok övezik padlótól plafonig érő ablakokkal és ajtókkal, elmosva a kinn és benn határait.

A házat blokkok sora alkotja, ezért az utca szintjéről kisebbnek látszik, mint amekkora valójában. A több szinten elhelyezkedő helyiségeket az épület közepén található lépcső köti össze, melynek masszív sötét tömege olyan éles kontrasztban áll a ház egészének jellegével és fehérségével, hogy nehéz lenne nem észrevenni.

Rendkívül érdekes a konyha előtti teraszrész és ablakok árnyékolása, jó lett volna látni róla egy képet kinyitott állapotban.

A belső tereket a hatalmas ablakokon beáramló természetes fény határozza meg, mely visszaverődik a csiszolt kőfelületekről. A berendezést a kortárs belsőépítészeti stílus és a fehér szín jellemzi, itt-ott apró különlegességekkel, mint például ez a csillár.

Némiképp meglepő módon kifejezetten rusztikus anyagok is megjelennek a falakon. Ez kissé határeset, tudjuk be a mediterrán érintés eredményének.

Felhívnám a figyelmet a különleges kandallóra. Este a teraszon ülve tényleg nincs kinn és benn.

Összességében azt gondolom, hogy egy kis tengerparti panorámával így, ahogy van elfogadnánk hétvégi háznak, nem? 🙂

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban