Blog

Alex kalózos gyerekszobája

Amint azt hétfői bejegyzésemben ígértem, most Alex új szobáját mutatom be. Olvasd el a bevezető cikket is, amiben néhány fontos gondolatot fejtettem ki a gyerekszoba tervezéssel kapcsolatban!
A kalózszoba tervezése igazi családi munka volt. Az alaptémát természetesen Alex találta ki, hiszen a lovagok mellett a kalózok a kedvencei már két-három éve. A bútort Alettával együtt látták meg a MaxCityben, amikor egy ügyfélnek kerestek gyerekbútort. Természetesen szerelem volt első látásra, mert az anyaga Aletta kedvenc újrahasznosított deszkáinak utánzata, Alex pedig már korábban beleszeretett Sharky kapitányba. Részletek a kattintás után!

Az előző bejegyzésben bemutatott utak közül mi a harmadikat választottuk, tehát a kisgyerek bútorokat nem kiegészítettük, hanem újat vettünk, méghozzá úgy, hogy az akár kamaszkorban is jó legyen. Igaz, nekünk könnyű volt a döntés, hiszen bejött az említett „minden eset egyedi” faktor, mivel Alibaba és Alex között 5 és fél év van, így Alibabának tökéletes az Alextől örökölt kisgyerekbútor, amit eleve uniszex színekben vettünk.

Alex a szerelős korszakából (1-3 év) gyakorlatilag egyből a harcra, fegyverekre váltott, és az érdeklődése elég stabilnak látszik. Erre csak ráerősített az, hogy tavaly nyáron a szigligeti vár apródjává avatták. Emiatt sokáig vacillált is, hogy lovagos, vagy kalózos szobája legyen, még egy lovagi fegyvertartó falat is csináltunk neki, de amikor Alettával meglátták a Sharky kapitány bútort, a kalózok döntő csapást mértek a lovagokra.
Ami miatt én is belementem a dologba, az igazából a bútor maga. Ez egy teljes termékvonal az Arte-M kínálatában, a német nyelvterületen kedvelt mesefigurák köré építve. Természetesen van hercegnő, Lillifee, aztán Felix az utazó nyúl, és persze Sharky kapitány. Ami a lényeg, hogy épp a Sharky termékcsalád bútorai szinte minimális mértékben jelenítik meg a mesefigura vonalat, elsősorban a kiegészítők utalnak a rajzfilmre, de maguk a bútorok semlegesek. Az anyaga nagyon karakteres, de a kiegészítőktől eltekintve akár egy 16 éves fiú szobájában is lehetnének, ráadásul a minősége alapján hihető, hogy nem kell kidobni pár év múlva. Szóval ha Alex ráun majd a kalózokra, akkor sem kell izgulnunk, hiszen a kiegészítők cseréjével könnyen tudjuk majd az aktuális ízléséhez igazítani a szobát.

Miután a bútorcsaládot megtaláltuk, már csak a szükséges elemeket kellett kiválasztani. Felmérve az igényeket, két ruhásszekrényt, két polcos/fiókos komódot, egy íróasztalt és egy galériaágyat vettünk. Utóbbit nagyon jó megoldásnak tartom. Egyrészt a srácok ebben a korban imádják, ha az emeleten alhatnak, másrészt az ágy alatt két négyzetméter extra helyet nyerünk, ami akkor is nagyszerű, ha valamelyik kis barát átjön aludni (ez nekik óriási élmény!), akkor is, ha bunkert kell csinálni, ráadásul rengeteg játék is elfér itt.

Legelőször a padlóburkolatot választottuk ki Alexszel és Alettával. Kaució fejében kölcsönkaptunk egy széket a bútorcsaládból és azzal mentünk a Diegoba. Mindenképpen valamilyen antikolt fát akartam, hogy a kalózkapitány kabinjának hangulatát idézzük meg. A bútor alapvetően elég sötét hatású, ami egy hajókabinban természetes is, de mivel gyerekszobáról van szó, ezért én világosabb hatást szerettem volna. Így egy fehér antikolt laminált padlót választottunk, és a falakat is fehérre festettük.

Miután a bútorokat megrendeltük, elkezdtem tervezgetni a kalózdekorációt. A világítás jelentette az első fejtörést. Mindenképpen azt szerettem volna, ha itt visszajön a kalózhajó feeling, de inkább modern, mint antik verzióban. Szerencsére még anno a borospince projektemhez találtam egy nagyon klassz, fáklyára emlékeztető modern falilámpát, aminek van antikolt réz változata is, ez volt a kiindulási pont. A mennyezeti lámpákkal már jobban megkínlódtam, de pár nap keresgélés után találtam a neten színben és stílusban is tökéletes függesztéket.

Ezután már koncentrálhattam a tárolásra, amit a hétfőn bemutatott kalózládák segítségével oldottam meg, valamint az Ikeában beszerzett pálmalevél kosarakkal. Közben kiderült, hogy az egyik dédpapinál van egy igazi antik utazóláda is, bár elég megviselt állapotban, de a szobához nagyon jól passzolt. A könyvek tárolásához szintén az Ikeában vásároltam egy Hemnes polcot, aminek a most bevezetett új színe tökéletesen illik a bútorhoz.

Mindezek után már csak a kiegészítők maradtak, de a harmadik út esetén a tematikus gyerekszoba kialakításához éppen ezek a legfontosabbak!

Úgy döntöttem, hogy egy kalózkapitány kabinjába mindenképpen kell egy földgömb (Stiefel – mindentudás boltja, bolt.stiefel.hu), egy valódi kalózhajómakett (ez sajnos még összeszerelésre vár), egy eredeti bőrborítású, réz tengerészlátcső és egy iránytű (www.hajomodell.hu), továbbá mivel Alex megmagyarázhatatlan vonzalmat érez az órák iránt, ezért egy antik(utánzat) vekker (Jysk) és egy falióra is. Utóbbiból végül kettő lett, mert kellett egy Sharky kapitányos, de mivel a Kika tavaszi kínálatában most a tengerészmotívum kiemelt szerepet kapott, így onnan is beszereztem egy szép darabot. Ugyaninnen jöttek az uszadékfa utánzatú képkeretek és az apróságok tárolására szolgáló dobozok és kosarak is, de ezek már Aletta jóvoltából. A „képkereteket” eredetileg dísztálnak árulják, és Aletta ötlete volt, hogy szereljük a falra és ragasszuk bele az ólomkatonákat. Ők maradtak mutatóba a lovagkorból! 🙂 A Corában találtam egy asztalterítőt, ami tökéletes lett falvédőnek a galériaágy alá, és néhány kalózzászló is került a szobába. Végül a kemény padlót ellensúlyozandó az Ikeában beszerzett szőnyeget tettük a padlóra, ami nagyon fontos a földön való játékhoz. A Sharky kapitányos apróságok – ceruzatartó, szemetes, törölköző, stb. – megadják azt a kis játékosságot, ami még kell ebben a korban. Az ágyra Karib tenger kalózai ágynemű került, és végül Aletta ellenkezése dacára Alex is megkapta végre a lehetőséget, hogy a kalózos matricáival (Bauhaus) saját ízlésére formálhassa a szobát. Ja és el ne felejtsem az állatkertet: a kuttyot, a macskoszt (Kika), és a patkányokat (Ikea), akik Alex kis társai az új szobájában. Egy kalózkapitánynak ez kötelező! 🙂 Csonti már régebbről megvolt, mondjuk lábfejvesztve menekült valahonnan, de Sharky kapitány kalapjában igazán jól mutat.

Így állt végül össze a kalózszoba! Alex imádja, nagyon jól érzi magát benne, és ami korábban egyáltalán nem volt jellemző, néha bevonul a kis birodalmába és egyedül is eljátszik.

Végezetül következzen pár hangulatos esti kép.

Remélem megérte végignézni és sikerült hasznos tanácsokat adni a tematikus gyerekszoba kialakításához! 🙂

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban