Blog

Épülethomlokzat színtervezése rögtönözve

Bő egy évvel ezelőtt a házunkkal szemközti telken építkezés kezdődött. Ablakomból határozottan körvonalazódni látszott az ikerház sziluettje, így egy ízben elkaptam az építtetőt az utcán és ajánlatot tettem neki. Amennyiben engedi, hogy beleszóljak a leendő ház színtervezésébe, akkor azt ingyen fogom tenni, cserébe olyan színt fogok nézni a következő években, amiben örömömet lelem. Szó nélkül elfogadta az ajánlatomat. Majd az építkezés leállt és pár telekkel arrébb kezdett újabb ikerház építésébe a kolléga, de egy alkalommal, mikor arra kanyarodtam, Ő észrevett és jelezte, hogy annál a háznál is élne az ajánlatommal. Végül is ez a ház is látszik az ablakomból, így igent mondtam. Az az épület ezzel ellentétben egyszínű lett, mediterrán jellegű és szerintem kellemes lett a színek összhatása. Azokba a lakásokba azóta beköltöztek, ezeknek pedig gőzerővel újra nekiláttak nemrég. Ma integetett a kolléga, hogy megint lenne egy kis meló, így átmentem és együtt kiválasztottuk a ház leendő színeit…

A színminták frissen felkenve vártak rám a ház árnyékos oldalán. 2 színt kellett választani, mivel a ház földszintje és emeleti része különböző színeket kap majd. Az ház cserepe, csatornarendszere és eresze nagyjából azonos színállású csokoládébarna. A nyílászárók is ezt a színt fogják kapni.

A sötét színek használata miatt nem javasoltam a 4-es számú mintát, mert bár nagyon markáns és szép, nagy mennyiségben túlzottan sötét lesz tőle a ház, még akkor is, ha csak az alsó részét vakolják vele. Ugyanakkor pedig túl nagy lenne a kontraszt bármelyik másik színnel. A legszebb szín a 4 közül a 3-as számú púderszín (szerencsére ezzel a kolléga is egyet értett, ahogy Ő fogalmazott „mindent visz”), így arra gondoltam, hogy lehetne ez az alsó rész színe és amennyiben a nagy kontrasztra gyúrunk, akkor az 1-es, ha a kiegyensúlyozottabb vizuális élmény a cél, akkor pedig a 2-es a megfelelő. Mivel ettől a háztól pár méterre éppen 2 teljesen egyforma ház épül, amin nagy a kontraszt a 2 szint között, így nem volt nehéz meggyőznöm, hogy véleményem szerint nekünk a 2-es színt kellene választanunk és egy kifinomultabb végeredményt kapva talán a leendő vevők is hamarabb idetalálnak az egyik eddig még eladatlan házrészbe. Ő ezzel egyet értett és megállapodtunk a felül 2, alul 3 variációban.

Visszamentem délután, amikor már a nap rásütött a színmintákra. A nap szárító hatásának köszönhetően addigra ki is fakultak a színek.
Nagyon fontos, hogy akár beltérben, akár homlokzaton dolgozunk színekkel, nem elegendő kis felületen egy napszakban megnézni a színeket, ezért abban állapodtunk meg, hogy az alsó részt mindenképpen a 3-assal vakolják, majd egy viszonylag nagy részen felkenik a 1-es és 2-es színt (1-1 nm), így ellenőrizhetjük a döntést, mielőtt az egész házat bevakolnánk véglegesre.

A 3-as színnel még mindig nagyon elégedett voltam és továbbra is úgy éreztem, hogy a 2-essel remekül kiegészítik majd egymást. Egy, a két szín közötti árnyalatú házban laktunk a mostani előtt és minden nap öröm volt hazaérni, mert szerettem megérkezni, szerettem a ház látványát a színe miatt. Ráadásul ezekhez a színekhez könnyen szerezhető bontott tégla a kerítésekhez és a kerthez, továbbá a növényzettel is remek összképet adnak majd.

Mivel a másik ház is a megbeszéltek szerint készült el, így nagy valószínűséggel ez is a kiválasztott színekkel készül majd, és ha kész lesz és szép lesz (miért is ne lenne az), felteszem majd a végeredményt a blogra.

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban