Blog

Vörösiszap – 2010 november 13.

Nem terveztem, hogy erről a borzalmas katasztrófáról bejegyzést készítsek, de a sors úgy hozta a mai nap során, hogy édesapámnak Csehimindszentre kellett autóznia egy uniós támogatással felújításra kerülő falusi ház kapcsán. Amit útközben tapasztalt, az saját bevallása szerint 10x borzalmasabb, mint ami a TV-n keresztül átsugárzik. Nemcsak emberi életek és otthonok mentek tönkre, hanem a természeti környezet is olyan csapást élt át, amiből nagyon sokára fog felépülni. Mikor aput kérdeztem, hogy mégis milyen hosszan gázolt az autóval a vörösiszapban, akkor azt felelte, hogy legalább 10 km-en keresztül. Ha belegondolok, hogy a kisfiam óvodája 5 km-re van kocsival és milyen nagy távolság is ez… Amikor pedig azt kérdeztem, hogy érzése szerint mennyi idő alatt lehet ezt az iszapot eltakarítani, ha egyáltalán el lehet takarítani, mennyi idő alatt nyerné vissza a környék az eredeti állapotát, akkor azt felelte, hogy szerinte ha ilyen eszközökkel és ilyen tempóban haladunk, úgy 2070-2080-ra. Akárhogy is nézzük, ez egy borzalmas tragédia mindennek és mindenkinek, aki és ami a környéken volt.

Somlóvásárhely külterület – a bekötő út

Mivel apu csak a kocsiból tudott fotózni, ezért a képek nem mindig jól sikerültek és nem tökéletesen adják vissza az állapotokat, bár azt hiszem ez jobb is így. A valóság állítólag sokkal rémisztőbb. Ennek ellenére, így ez a kép pontosan olyan, mintha egy halott tájat és egy rendellenes színű tavat ábrázolna.

Kolontár felé vezető út

Vajon ez a fa meddig fog élni? Túléli a törzsén ért támadást? Túléli a gyökerein keresztül felszívódó vörösiszapot? És a többi növény és állat túléli vajon és ha igen, meddig és milyen minőségű életet élhetnek majd?

A belvizek is vöröslenek.

Devecser

Az utakon és az utak szélén ott is van vörösiszap az átmenő forgalomnak köszönhetően, ahol eredetileg nem is volt.

Út Kolontárig

A kép nagyon rossz, de azt hiszem az erdőt és mezőket ért pusztítás még ezen is látszik.

A Kolontár tábla

A távolban a rekettyés és a magányos fa között a sérült kazetta

Árok tisztítás és mélyítés Kolontáron

Bontásra váró ház

Én személy szerint, mint 2 gyermekes anyuka ennél a képnél lettem rosszul, mert elképzeltem, hogy egy ilyen szituációban az utcán és kertekben tartózkodó kisgyermekeknek vajon mennyi esélye van a menekülésre és a túlélésre. Az iszap 80 cm magasan folyt végig ezen a szakaszon és a házra a szemből támadó iszap 2 méteres magasságig csapott fel.

A megépült új híd és vasúti sin

Itt már elbontották a házakat és felszedték az iszapot

Ez már Devecser

Több, mint 1,5 méter magasan van az iszap nyoma a házakon.

Egy szép kisváros – volt

Devecserről távozóban

Mielőtt a lezárt területet elhagyta apu, lemosták a kocsijának az alját, amennyire lehetett, de otthon még pontosan fél napig mosta az utcán az iszapot a kocsiról. Nem a kertben, mert akkor a kutyájuk, ha beleiszik a keletkezett pocsolyába, valószínűleg nem élte volna túl, de nyilvánvaló, hogy nem létezik olyan hely, ahová az iszapot elhordva, elmosva nem károsodik senki és semmi és valószínűleg még azoknak az embereknek lelkében is sokáig nyoma marad ennek az esetnek, akik csak egyszer haladtak át ezen a területen…

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban