Blog

Happy ending: elkészült a TRAFIK Kortárs Művészeti Pont

Happy ending: elkészült a TRAFIK Kortárs Művészeti Pont…. olvashatjuk az Építészfórum 2010 Média Építészeti Díja verseny Megépült projektek kategóriájában.

Sajnos a verseny utolsó fél órájában a 4 héten keresztül élbolyban helyet foglaló aprócska, nívó díjat nyert épületet kitolta a döntősök közül egy másik terv hirtelen bezúduló 50 szavazatával, pedig ennek a megépült projektnek bizony a döntőben lett volna a helye. Ismerve építészének élvezetes stílusát, szem nem maradt volna szárazon a verseny további részében. Óriási veszteség ez a versenynek, ezért megpróbálom itt kárpótolni azokat, akik egy kicsit többet, személyesebbet szerettek volna megtudni erről az épületről.

HELYESBÍTÉS: 

2010 október 27-én a TRAFIK a döntőbe került!

 A fenti linken olvashattok a TRAFIK-ról bővebben, a cikk folytatásában pedig arról számolok be, hogy miért is kapott „Helyi Építészeti Örökség” építészeti nívódíjat 2010-ben és elolvashatjátok a TRAFIK megmentőjével, Ligetvári Istvánnal készült aprócska interjúmat is.

A „Helyi Építészeti Örökség” építészeti nívódíj nyertese 2010-ben

Indoklás

Az 1970-es években épült trafik a maga nemében egyedülálló építészeti alkotás. Kis léptéke ellenére a kor reprezentatív épületeire jellemző épületszerkezetekkel, vasbeton és B30-as (vagy ikersejt?) téglafalazat tartószerkezettel épült. Ez, valamint magabiztos formai megfogalmazása karakteres emléket őriz a korszak ellentmondásokkal terhes társadalmáról, építészetéről. Az épület funkcióvesztése miatt elindult állagromlást és az ennek következtében felmerült lebontás ötletét egy helyi civil kezdeményezés, a TRAFIK KÖR állította meg. Ők tettek javaslatot az épület funkciójának újragondolására és felújítására is.

Érdekes és jó ötlet a kulturális célú hasznosítás, mellyel az épület is, mint „kiállítási tárgy” kerülhetett bemutatása. Különösen értékelendő, hogy felfedezték és az új funkció révén megőrizték, újra közkinccsé tették az épület érdekes építészeti megoldásait, részleteit.

A felújítás több ütemben készült, rendkívül magas színvonalon. Példamutató módon, a TRAFIK KÖR tagjainak saját, kétkezi munkájával, a jellegzetes építészeti formák és technológiák megtartásával és alkalmazásával állították helyre. Remélhető, hogy az épület fenntartását is sikerül hosszú távra biztosítani. Ehhez hozzájárulhat a Trafik környezetének tervezett rendezése. Ennek legfontosabb elemei, az elektromos hálózati csatlakozás földbe helyezése, a közterületi előtér és járda átformálása, felújítása lehet, amellyel a kiválóan helyreállított épület üzenete tovább erősödhet. Végezetül hangsúlyozni kell a TRAFIK KÖR civil szervezetnek a helyi értékvédelem területén ritka kortárs építészeti emlékünk megtartására és tovább örökítésére irányuló törekvésének fontosságát, példamutató erejét.

http://www.epiteszforum.hu/node/15593

A MÚLT és a JELEN:

TERVEK Ries Zoltántól

1977

TÁRGY

ELMÚLÁS

TERVEK Ligetvári Istvántól, Balog Ádámtól és Póra Csabától

GONDOLAT

METAMORFÓZIS

KATARZIS

KÜLDETÉS

BESZÉLGETÉS LIGETVÁRI ISTVÁNNAL:

-Mióta élsz Dabason?
-Hivatalosan 1988 óta.
-Mikor találkoztál először a trafikkal?
-Akkor amikor Dabasra jöttem.
-Miért érezted úgy, hogy a trafikot meg kell mentened?
-Mert a Trafikban minden benne van, amit az építészetről  el lehet mondani. Tömören, tisztán, érthetően. Meg valahogy  a sorsunk közössé vált.
-Mennyire fontos a te életedben az építészeti vagy bárminemű értékmentés? 
-Az érték számomra abszolút kategória .
-Ki találta ki a leendő funkcióját és érzésed szerint lesz-e rá kereslet?
A kérdés nem jó, mert én. 🙂
-Egyáltalán mivel fogjátok megtölteni?
Tartalommal. 🙂
Városbútorként funkcionál, mint egyfajta interaktív kiállító tér. A nagy portál mögött monitoron végtelenítve pereg egy-egy  film vagy  animáció az éppen bemutatott témáról, művészről, vagy csak egy tehetséges helyi amatőrről. Arra jársz, megállsz – mert mindig történni fog ott valami – meghökkensz vagy elérzékenyülsz, meghatódsz vagy felvidulsz, vagy épp rácsodálkozol.  Mindegy, lényeg, hogy kizökkensz egy pillanatra. Ennyi, nem több .
-Hol helyezkedik ez el Dabason belül? Frekventált helyen-e, mihez közel, mitől távol…?
-Nem frekventált helyen van, de pont ettől izgalmas. Amikor épült szinte a pusztában volt. Nekem ettől különleges  ez a sztori. Akkor  „Trafikos Lacibácsi” sorsa szabott neki helyet, aztán a Ries Zoli által létrehozott építészeti minőség tartotta életben, ma pedig a kettőből létrejött mítosz az, ami képessé tette tovább élni. Tudod a mai fogyasztói világban, ahol minden olyan könnyű, egyértelmű, ott izgalmat (nagy durranást) csak a nem nyilvánvaló dolog tud okozni és minden ami  érték  és tartalom nélküli az  csak üres puffogás.
-Hogy érzed, lesz-e hosszú távú jövője a trafiknak, van-e gazdája, aki innentől gondoskodik róla, hogy ne pusztulhasson le még egyszer?
A (egy) mítosz soha nem hal meg, minden más felújítható, pótolható.
-Mennyire időtálló technológiát, anyagokat használtatok?
-Nem volt szempont…sőt a kontúrt alkotó korrodált acél felületeket nyersen hagytuk. A Trafik és a mítosza amit hordoz, a gondolat  és tartalom amit mi hozzá teszünk túléli az anyagot..azaz nem anyag függő.
-Milyen érzés volt tervezni, felújítani, elkészülni látni, szakmai elismerést kapni érte? Gondoltad volna-e, hogy nívó díj lesz a jutalmad?
Bocsánat a Trafik jutalma. 🙂
Az elismerés az épületért, értékének felfedezéséért illetve a hasznosítás ötletéért járt. Ebben osztoztunk Ries Zoltánnal a tervezővel illetve fiatal kollégáimmal  Balog Ádámmal és Póra Csaba építészhallgatókkal.
Milyenek a visszajelzések Dabason, az építésztársadalomtól, akárhonnan, bárhonnan?
-Hm…sokáig hülyének néztek, nem értették és sokan ma sem értik mi a francot verem magam ezzel a kis idétlen épülettel. Legyintenek és bemennek az épp aktuális bugyirózsaszín ballusztrádos  gagyiterrán fehérfröcskölt cseréppel fedett tetőbe rejtett kétszintes szép házukba és feloldódnak Fásy Ádám aktuális kultúrprogramjában. 🙂
Viszont nagyon sok rajongója is  van. Komolyan. Meglepődnél kik tudják szeretni…a Laci Bácsi, aki élete végén beköltözött a trafikba és onnét vitték el szocotthonba, tényleg legenda volt…trafik előtti trafiknak is volt sorsszerű előzménye…és a sztori egy izgalmas fejezete a mostani trafik és az én sorsom alakulása…nagyon izgalmas…igaz ebben a „filmben” nem ölnek, nem durrognak, nem Brad Pitt a főszereplő és nem gizda lányok keblei adják a háttérinstallációt, viszont emberi sorsokról tragédiákról örömökről és tényleg mély értékekről szól…

FOTÓK a JELENBŐL:

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban