Blog

Az Octogon és a Családi ház nálunk járt

Elnézését kérem minden kedves rendszeres olvasómnak, hogy nem tettem fel a napokban semmiféle bejegyzést, de az elmúlt napok azzal teltek, hogy nem teljesen kész házunkat amennyire lehet befejezzük, mert tegnap nálunk járt az Octogon és a Családi ház, hogy kifotózza a házunkat. A fotózás maga nagyon kellemes volt, inkább az odavezető út volt fárasztó, de muszáj volt egy napra tenni mindkét fotózást, mert szinte lehetetlen küldetés kétszer tökéletes rendet és tisztaságot teremteni egy olyan házban, ahol időnkét rohangáló és cumit rágcsáló gyerekek és egyéb felnőtt személyek vannak jelen. A terítéken volt éjszakánként ágytakaró és díszpárnák varrása, nappal festmények festése, rendrakás, takarítás, kerti munkák, csinosítgatás, rendezgetés a házban, házon és a kertben, mindehhez pedig a mesteremberek, nagymamák és egyéb családtagok és személyek sakkban tartása, hogy ami csak lehet időre elkészüljön. Szerencsére egy kivételével mindenki partner volt benne, hogy a ház kívül-belül időre elkészüljön. Csak a homlokzatburkolók „felejtettek el” jönni lepucolni a házat, hogy a ház legszebb formájában tündökölhessen a nagy napon, ezen az utolsó napsugaras őszi szombaton…

A számunkra a legizgalmasabb a történetben az, hogy egyik újságot sem mi kerestük meg, hanem egyszer csak becsöngettek. Ez külön öröm számunkra, mert bár eddig is rendszeresen előfordult, hogy a házunkat értetlenül szemlélő vagy éppen ámulattal csodáló emberek becsengettek, vagy megszólítottak minket a kertben, vagy éppen sutyiban körülfotózták a házunkat menet közben az autójukból, de mindez ideáig újság még nem szerepelt a látogatók között csak építészek, építkezni vágyók és a környékünkön lakók.


Mindent egybevetve nagyon tanulságos volt a tegnapi nap. Érdekes volt végignézni, ahogy 2 teljesen különböző jellegű újság 2 teljesen más megközelítésből fotózott.

Az Octogon markánsan haladószellemű, leginkább építészeknek szóló újság, ebből kifolyólag kevés, de professzionális kép készült filmes fényképezőgéppel, melyet szkennelés után, vegyes technikával később számítógéppel manipulálnak. A ragyogó napsütésben készült képek készítésekor felderítésre kerültek a ház különböző szimmetriatengelyei, érdekes építészeti megoldásai és egyéb olyan pontjai, ahonnan egyszerre annyi helyiség látszik együtt, ami egyébként szabad szemmel nem látható. A fotós Zsitva Tibor volt, aki maga is építész, de 15 éve fotóz középületeket az Octogonnak. Saját bevallása szerint, hogy ez idő alatt hány családi házat fotózott, azt egy kezén meg tudja számolni. Ez leginkább annak köszönhető, hogy általában a lakók nem maguk a tervezők és az esetek nagy részében nem a legnagyobb rend és tisztaság fogadja a fényképészeket, ami miatt a fotózás nem éppen a leggördülékenyebben megy és furcsa módon a lakók néha megbántva is érzik magukat, mert nem értik, miért kell nekik elmosogatni, vagy felseperni egy fotózás miatt. Minden bizonnyal hisznek a Photoshop erejében. Nem tudok másra gondolni.
A kolléga szerint én a másik véglet vagyok, mert nálunk még a legyek is elhessegetés áldozatai lettek, pedig őket aztán tényleg le lehet retusálni a képekről egy mozdulattal. Hát hiába, maximalista vagyok…

A másik csapat szöges ellentétben az előzővel fiatalos lendülettel, 4000 kattintással, digitális géppel olyan szegleteit is feltérképezte a lakásnak, amelyeket eddig csak mi, a tervezői és egyben lakói ismertünk. A Családi háztól F. Tóth Gábor fotózott a késő délutáni, koraesti alkony fényeinél, aki 5 perc leforgása alatt a szőnyegen hentergő, enteriőrhöz öltöztetett, lassan fél éves Ali babáról kb. 74 képet készített állva, ülve, térdelve, hason fekve, 10 másodpercenként helyet változtatva a gyermek forgási sebességéhez igazodva. Az újság egyébként egész mást közönséget céloz meg. Aki ismeri őket, az tudja, hogy ők inkább az építkezés, vagy lakberendezés előtt álló embereknek kívánnak inspirációt és segítséget nyújtani, úgyszólván a praktikus, nem pedig az építőművészi végén megragadva a témákat.

Izgatottan várjuk mindkét csapat végeredményét, melyet reményeink szerint nem az újságban látunk majd életünkben először és reméljük szép képekkel gazdagodunk, melyeket itt idővel közzé is tehetünk az újságban megjelent cikkekkel egyetemben.

Ne felejtsétek el megvenni ezeket a lapokat a következő hónapokban, ha esetleg nem írnám le, hogy pontosan melyik lapszámban jelennek meg, de pillanatnyilag úgy tudom, hogy az Octogon november-decemberi, a Családi házak decemberi száma lesz az a bizonyos!

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban