Blog

Hogyan csináljuk: komód és lámpa személyre szabva…

…avagy a komód, a lámpa és a 48 álomgömb.

Moncsiga barátnőm fantasztikus víziójának eredményeképpen újabb csodával lett gazdagabb a világ. Vagyis inkább 2 csodával. Egy komóddal és egy lámpával.
Az alapanyag IKEA gazdaságos (ránézésre, mert egyébként nem olcsóak), a végeredmény pedig egyedi és szuperszonikus.
Ha párhuzamot kellene vonni a világ dolgai és eme dolgok között, akkor az az ébren álmodás: a vágy, hogy egy virágos réten  szunnyadjunk el vagy ébredjünk fel. Mivel még sem Ő, sem én nem aludtunk virágos réten, és még csak nem is álmodtunk róla, így moncsiga elébe ment a jövőnek és a számítógép segítségével megtervezte a saját, személyre szabott álmát, amire minden este elszunnyad és minden reggel felébred majd. A terv azóta testet öltött és nemcsak hogy tökéletesre sikerült, de tökéletesen is működik.

Kiindulási alapadataink: a fiamról elnevezett ALEX komód és a JONSBO BÄRBY asztali lámpa. Így önmagukban sem rosszak, de egy kicsit azért semmitmondóak. A lámpaernyő nem igazán kifinomult, a fekete gurulós kerekek pedig nem éppen a dizájn netovábbjai.

Ha egyszer úgy döntünk, hogy fel szeretnénk öltöztetni bútorainkat, falainkat, kocsinkat vagy bármilyen más ingóságunkat, többféle módon is elkezdhetjük a folyamatot. Böngészhetünk mintát a neten vagy tervezhetünk mi magunk is. Ha a neten találunk ízlésünknek megfelelő mintát, akkor attól függően hogy bitkép-e vagy vektorgrafikus formátumú, továbbdolgozhatjuk a megfelelő programmal számítógépen, hogy aztán az elkészült mintát kinyomtattassuk nyomdában, majd felragaszthassuk, de mehetünk grafikai stúdióba is, ahol számtalan minta közül választhatunk, vagy akár a netről is vásárolhatnak nekünk az ott dolgozók, ha az ingyenes minták közül egyik sem nyeri el a tetszésünket. Egyértelmű, hogy a saját vagy egyedi tervezésű minta mindig is sokkal jobban fog tetszeni, a már meglévő enteriőrbe passzolni és az fog legközelebb állni a szívünkhöz is, ezért nyugodtan keressetek fel minket itt a design stúdióban és segítünk álmaitok megvalósításában!

A talált mintát nyomtatás után mintaelemenként érdemes átüvegezni, hogy később mindenféle variációban elrendezgethessük őket a „papíron”. Ugyanez vonatkozik a digitalizáló táblán megrajzolt mintákra is.
Aki nem érez elég erőt és ügyességet magában, az a nyomdától is kérheti, hogy a fóliákat a bútorra ragasszák. Ebben az esetben előbb ragasztanak, aztán vágnak. Ha otthon mi magunk állunk neki a ragasztásnak, akkor mindenképp kérjünk segítséget, ha előbb vágunk, aztán ragasztunk, mert nehéz az illesztés! Készüljünk fel, mert nem könnyű a feladat!

Variációk és színsorok a megálmodott tavaszi virágos rét témakörben.

Mielőtt belemelegednék a barkácsvilág rejtelmeibe, még ízelítőnek itt van egy kis színben harmonizáló dekoráció az álomkomódra.

Ezek után rögtön folytathatjuk is a megvalósítási folyamat bemutatását.
A fekete gurulós lábak helyett moncsiga 10×10 cm-es fenyőgerendákból levágott 4 cm-es hasábokat használt, melyeket élfóliával modernizált.

Méretre vágás után a hasábokat az élein meg kell csiszolni, hogy szépek és szálkamentesek legyenek a lábak.

Természetesen a védjegy nem maradatott le az egyedi grafikáról. Ugye milyen csini kis láb?

Perspektivikus kép a fiókokról, melyeknek számát azzal magyarázta moncsiga, hogy:

„…de hogy miért ennyi fiók? Mert ami nem látszik az nincs is. Ezt az örök igazságot minden nő ismeri, mert a dobozban mély fiókban tárolt cucc eltűnik, átlép egy másik párhuzamos valóságba és már nincs is, pedig ott van…szerettem volna rengeteg fiókot, mert nem találtam a cuccaimat a dobozokban, pedig rá volt írva, mi van benne, de egy idő után eltűnnek a dolgok, más dolgok alá  kerülnek és aztán néha fel-fel bukkan egy darab, amire rácsodálkozom, jé ez meg honnan van? …vagy 4x veszem meg ugyanazt, mert tetszik, de már nem tudom van-e olyan… Ez olyan mint a Kaláka együttes: Semmit sem talál az ember című dala: …hol a bal zoknim? hol a nem t’om mim?…”

Ennyi fiókkal viszont ez egyszerűen nem fordulhat elő! Mérnöki precízséggel és műgonddal elhelyezett alsó ruházat, ahogy egy adatbázis programozóhoz illik.

Ugyanez pepitában a bizsu részlegen.

A végeredmény.

A 48 lepkét rejtő JONSBO BÄRBY asztali lámpa EKÅS lámpaernyővel.

A plexigömbök és a lepkék kreatív boltból vannak. Gyakorlatilag ezeket a gömböket bármivel meg lehet tölteni, ami belefér és később bármikor ki lehet cserélni, ha megunjuk.

Mivel nagyon úgy tűnik, hogy a Média Építészeti Díja 2010 versenyen mindketten alulmarad(t)unk a megvételt nyert pályamunkák erdejében a diplomáinkkal (Hulladékhasznosító kompozit-manufaktúra és Emlékmegőrző), így a beígért nyeremény lámpareceptet most mindenkivel megosztottuk (persze csak nagyjából), hogy bárki megálmodhassa a saját csodáját. Akit kisorsolunk majd a szavazók között, az e-mailben megkapja a beszerzési forrásokat. Lányok, még érdemes szavazni, ha eddig nem tettétek meg, mert moncsiga egy hónapig mászkált a dolgok után, míg összeállt a lámpacsoda!

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban