Blog

Piros gyerekszobák

A mai bejegyzésem arról fog szólni, hogy mennyire van jó helyen a gyerekszobában a piros, és ha jó helyen van ott, akkor milyen arányban alkalmazzuk, hogy gyermekeink fejlődését előnyösen befolyásolja, ne pedig hátrányosan.

A nyitó kép stílusát tekintve egy modern, letisztult kiskamasz szoba, amin tökéletesen be lehet mutatni, hogy mely színek illenek leginkább a piroshoz. Ezek a színek: az ezüst, a narancs, a fekete, a fehér, a szürke, a rózsaszín egyes és a barna erősen tört árnyalatai. Ha a piros mellé mindösszesen egy színt választunk a szobába az is jó megoldás lehet, de ha ezeket az színeket mind együtt szeretnénk látni gyermekünk szobájában, akkor is létrehozható tökéletes összhang, mint a mellékelt ábra mutatja.

A cikk folytatásában az arányokról, a színek elhelyezéséről, némi színelméletről és a piros szín gyermekeinkre gyakorolt hatásáról lesz szó.


A különböző színérzetet kiváltó színingerek, mint különböző hullámhosszakkal jellemezhető sugárzások, hatást gyakorolnak az emberi szervezetre akkor is, ha e sugárzás nemcsak a látószerven keresztül éri azt, ezért fontos, hogy tisztában legyünk egy-egy szín élettani hatásával. Ez különösen érvényes fejlődésben lévő gyermekeink szobájának színeire, hiszen az élettani paraméterek pszichikai változásokat is vonnak maguk után.

A színeskörnyezet-tervezésnek a színek használatakor a színingerek élettani hatásán kívül a színek kifejezőerejével is számolnia kell. Az elménkben egyes tárgyak, fogalmak bizonyos színekkel társulnak, mint például a vörös esetében a tűzzel, ezért szeretik a fázósak is például a vöröset. Kísérletek igazolták, hogy ha a diákok egy zöld tanteremben vannak, magasabb hőmérsékleten érzik magukat komfortosan, mint ha ugyanolyan öltözetben, ugyanabban a teremben vörösre vannak festve a falak.

A vörös szín hatását tekintve élénkítő színnek mondható, a vörös mindig a kifelé irányuló cselekvés, a szangvinikus temperamentum színe, a vörös érzéki, bátor, a klasszikus színszimbolika szerint a vér és az élet színe. A vörösek szenvedélyesek, merészek, intimek és vigasztalóak. A vörös az idegrendszerre serkentőleg és izgatólag hat, a vörös színű sugaraknak erősen stimuláló, vérátáramlást fokozó hatásuk is van. A vörös környezet csökkenti az étvágyat, sőt, kimondottan étvágytalansághoz vezet.

Számos megfigyelés igazolta, hogy a színekkel a betegségek gyógyíthatók, de súlyosbíthatók is, ezért nem mindegy, hogy azokban a helyiségekben, melyekben sokat tartózkodunk, milyen színek vannak és azok mennyire erős árnyalatúak.

A színeskörnyezet-tervezés során végzett vizsgálatok nagy számú populáció megkérdezésekor kiderítették, hogy a gyermekek nagyon szeretik a pirosat, főleg annak élénkebb árnyalatait. Ez egyaránt vonatkozik a fiúkra és a lányokra is, mind a fiúk, mind a lányok 8 éves korukig főként csak a piros színt kedvelik.
Ha az egyes színtartományok különböző telítettségű és világosságú színeinek preferáltságát hasonlítjuk össze életkorunk különböző szakaszaiban, a színezettől függően igen eltérő eredményeket kapunk, de a piros színtartománnyal kapcsolatban megállapíthatjuk, hogy életkorunk minden szakaszában a legtelítettebb pirosat szeretjük a legjobban, kivételek ez alól a 20-30 éves férfiak, akiknek az angol vörös jobban tetszik, mint a tüzes piros.

A vörös általában a naranccsal mutat a legjobban, mivel egymás melletti színek a színkörön. Az emberek a vörös mellett a megfigyelések szerint a narancsot látják a legszívesebben, akár egyenlő arányban alkalmazva a két színt.
A kevés vörös narancspirossal, szürkével, pici rózsaszínnel, feketével és sok fehérrel nagyon jól mutat.


Ha sok vöröset alkalmazunk, azt sok fehérrel és nagy üvegfelületeken beözönlő fénnyel ellensúlyozhatjuk.


Ha a férjünk tiltakozik a vörös szín hallatán, elégedjünk meg vörös falvédővel, vagy falmatricákkal a családi béke érdekében.


Ha a vörös szín mintás tapéta, falmatrica és apróbb bútorok, kiegészítők formájában jelenik meg, máris sokkal nyugodtabbnak néz ki az enteriőr.


A vörös a legmodernebb összképet a feketével és a fehérrel adja.


A rengeteg vöröset itt még a rengeteg természetes fény sem tudja ellensúlyozni.


Szürkével, fehérrel, szürkével tört barnával egész sok piros is elképzelhető.


Nagyon jó megoldás, ha egy falat festünk vörösre és pár apró bútort vagy tárgyat szerzünk be ugyanebben a színben, ami válaszol majd rá a szobában.


Viszonylag sok vörös sok fehér és bézs társaságában sem kellemetlen hosszú távon.


Ismét egy példa arra, ha egy falat festünk vörösre és pár apró vörös színfoltot helyezünk el körülötte.


Nagyon jó megoldás a vörös bevitelére a kisebb tárgyak, textilek és képek használata.


A vörös fal előtt a fehér ágy nagyon markáns.


Ugyan ez lányszobában érdekes mintás textilekkel és szokatlan dísztárgyakkal.


A napjainkban divatos színpár, a vörös és pink még több fehéret igényel, ha összhangot szeretnénk teremteni.


Persze, ha a kislányunk ragaszkodik hozzá, törődjünk bele. Hamarosan úgy is elmúlik ez a korszak és addig is nagyon vidám lesz a gyerekszoba és a gyermek is.


Kis rózsaszín, kicsi narancs, fekete és szürke, sok fehér és máris kész a nagyon modern gyerekszoba.


Végül 2 kép, ahol éppen csak felvillan a vörös, mégis drámai, merész és izgalmas tőle a szoba.
Összefoglalva a cikkben leírtakat: a vörös szenvedélyes, karakteres alapszín, amely erőteljes látványt nyújt. Általában mértékkel alkalmazzuk a gyerekek hálószobájában! Amennyiben a gyermekeink kevés időt töltenek a szobájukban és azt az evés és a tanulás után teszik, akkor kicsi az esélye, hogy gyermekeinknek ártunk egy vörös színt használó szobával, ha viszont hosszan időznek benne, jobban teszzük, ha mellőzzük a sok vöröset és csak kisebb falszakaszok, dekorációs tárgyak pirosítására szorítkozunk. Mivel meleg, vibráló hatású, ezért nyaralók helyiségeiben szabadabban használhatjuk, amivel varázslatos hangulat érhető el.

A bejegyzést kedves olvasómnak, Joie Vivre-nek ajánlom.

A képek innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen és innen vannak.

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban