Blog

Az olajkék szín

A mai bejegyzésemben arra a kérdésre szeretnék választ találni, hogy vajon miért nem használjuk eleget az olajkéket a lakberendezésben?

A divat világában sem kimondottan divatszínről beszélünk, de egy-egy ruhadarab esetén még be-bevállalunk olajkék ruhadarabokat. A nőknek a legtöbb esetben jól áll, hiszen jól mutat a szőke haj mellett is, de egy vörös hajú, fehér bőrű nő természet adta színeit is szépen kiemeli, de ugyanígy jól áll szőkésbarna és barna hajú hölgyeknek is, sőt én még egy fekete hajú vagy néger nőre is ráadnám, ha a cél nem a minél nagyobb kontraszt elérése.
A férfiak esetében ez ugyanúgy mind igaz, de itt elsősorban az a döntő, hogy az illető mennyire bevállalós, megrekedt-e az erdőszíneknél, esetleg kizárólag szürkét, feketét, fehéret hord-e vagy csak sportos színeket…, de az biztos, hogy ha egy férfi egyedi akar lenni, és nem szeretne lilát vagy rózsaszínt hordani a hidegebb évszakokban, akkor ez a szín egy remek választás.

Keresgéltem egy cseppet, de ha ezt a színt szeretnénk bevinni ruhatárunkba vagy lakásunkba, néha bizony Hugo Boss-ig kell elmenni, ezt pedig nem mindenki engedheti meg magának, viszont jó hír a lakberendezéshez, hogy most már egyre több helyen kevernek ki festéket hozott színminta alapján és ennek köszönhetően pár négyzetméter falat, néhány bútort, tárgyat akár mi magunk is átfesthetünk.

Valószínűleg az olajzöld színt sokkal többen ismerik és ha már az olajzöld színnel tisztában vagyunk, akkor már csak egy lépés választ el minket az olajkék szín ismeretétől.

Az ásványolajok nagyon különböző színűek lehetnek. Van közöttük színtelen, van zöld és vannak szép kékeszöld árnyalatúak is. Ez utóbbiakról kapta nevét a petrolkék, de nevezhetjük benzinkéknek vagy olajkéknek is.

A netet böngészve arra a következtetésre jutottam, amit tulajdonképpen már előtte is tudtam, hogy az enteriőrök világában nem gyakori szín az olajkék.
Ennek több oka is lehet:
– az emberek nem ismerik ezt a színt,
– az emberek ha ismerik is, félnek a használatától, mivel ez a szín lakberendezési szempontból sötét szín,
– az emberek azt hihetik, hogy ez a szín annyira egyedi és különleges, hogy a fehéren kívül nem lehetne mással párosítani.
Az első problémát ezzel a bejegyzéssel szeretném orvosolni.
A másodikkal kapcsolatban megjegyezném, hogy az olajkéket mértékkel alkalmazva egyáltalán nem lesz sötét és komor a szobánk, ellenkezőleg, elegáns lesz, élénk és fiatalos. Ez a szín nagyvonalú, tengerszerű, glamour hangulatú. Élettanilag pedig a jó hír, hogy a kéknek ezek az árnyalatai serkentik az agyműködést, ugyanakkor a kék lelki nyugtatószer, bizalmat és tekintélyt ébreszt a szemlélőben, görcsoldó hatású és segít leküzdeni a  kisebbrendűségi érzést. A kék szín egy igazi őszinte szín még sok-sok jó tulajdonsággal.
A harmadik felvetésre pedig a következő képgyűjteménnyel szeretnék rácáfolni.

Az olajkéknek jól áll a vörös.

A lila különböző árnyalatai, a fehér, fekete, a sárga és a sárgászöld.

A fekete és a sárga.

A fehér, a világoskék, a drapp és a barna.

A lila, sárga, barna, zöld egyes árnyalatai.

A barnának egész sok árnyalata.

A szürke, az ezüst, az arany és a gyöngyház.

A mustár, kis mennyiségben a terrakotta, és nagy mennyiségben a fehér, szürke, fekete.

Végül a narancs, a terrakotta és a matrjoska.

A mai bejegyzésemet Noéminek ajánlom.

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban