Blog

A glamour stílus

Az előző bejegyzésemben elejtettem egy megjegyzést a glamour stílusról, ezért jobbnak láttam újfent betenni egy témába vágó repostot.

A glamour stílust nagyon nehéz meghatározni, hiszen rendkívül sokrétű és állandóan változik. Az angol glamour szó magyarul annyit tesz: “ragyogás” vagy “káprázat”, s e stílus éltető eleme a fantázia. A hagyományos értelemben vett glamourhoz feltétlenül hozzátartozik a fényűzés, a csillogás, a gazdagság és a letűnt korokat idéző luxus, de a mindig meglepetéseket okozó irányzat időnként visszafogott, máskor szertelen, aztán meg kifinomult vagy határozottan modern.

A glamour a varázslatos szépség, ragyogás, fényesség, amivel a hollywoodi filmsztárok életstílusára utaltak annak idején.

A divathoz hasonlóan állandóan fejlődik, változik. A glamour hagyományos kliséi – a könnycsepp alakú kristályokból összeállított csillárok, a kikeményített vászonszalvéták és a kézi csomózású perzsaszőnyegek – már a múlté. A kortárs glamour sokfélesége abban rejlik, hogy a glamour stílusban berendezett otthonok teljes mértékben tükrözik a tulajdonos személyiségét. A neves építész, Frank Lloyd Wright igen találóan fogalmazott: “pont ugyanannyi féle háznak kellene lennie, ahányféle ember van, hiszen mind más személyiség”.

A stílus lényege, hogy minden olyan díszítőelem szerepet játszhat, melyet amúgy öltözékünk kiválasztásakor is figyelembe veszünk. Felhasználhatunk strasszot, gyöngyöt, rojtot, bojtot, tollat, szőrmét, bársonyt, selymet, aranyat, ezüstöt, virág- és egyéb pompázatos mintát… A lakberendezésben természetesen további számos csillogó-villogó anyag szóba jöhet, úgy mint az üveg, a tükör, a fényes plexi, a gyöngyház, a kristály, a fém…

Meglehetősen liberális stílus: az élvhajhász irányzat mellett sokan az időtlen, az egzotikus, a higgadt vagy az eklektikus oldalát szeretik.

Kiemelten fontos szerepe van ezekben az enteriőrökben a megvilágításnak, a ragyogó fényeknek, a csillogó effekteknek, a dekorativitásnak. A stílus elsősorban a nőknek kedvez, mert a végeredmény klasszikusan a régi hollywoodi öltözők hangulatát idézi, de létezik ennek a stílusnak is letisztultabb, modernebb változata, amelyekben férfiak is jól érezhetik magukat.

És még tengernyi képet lehetne ide betenni luxuslakások gyönyörű szegleteiről…

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban