Blog

A napsugaras tükör

A mai bejegyzésem témája alapvetően a neobarokk miliők egyik kedvelt kelléke, de a napsugaras tükör jól mutat az eklektikus és a modern lakásbelsőkben is.
Ez a tárgy legtöbbször valódi tükörként is funkcionál, de igen gyakran csak díszítő szerepe van.
Lehet különböző anyagból, különböző színekben, a lakás különböző pontjain, de egy biztos, hogy nem lehet nem észre venni, akárhol is legyen és akárhogy is álcázza magát.

A barokk szobrászatára volt jellemző, hogy festői eszközökkel ér el hatást a részletek kidolgozottságával pl. a ruhák redőzetével, eltúlzott érzelmek pontos ábrázolásával és a fénysugarak alkalmazásával. Ennek a kornak a legjelentősebb képviselője Giovanni Lorenzo Bernini volt, aki már fiatalon híres szobrász, a Szent Péter-székesegyház vezető építésze, elismert festő. Színdarabokat írt, díszleteket, világhírűvé vált színpadi gépezeteket tervezett, és maga szerezte színjátékaihoz a kísérőzenét is. Művein a legkülönbözőbb művészeti ágak olvadtak össze és alkottak elválaszthatatlan egységet: képzeletében sem volt határ festészet és szobrászat vagy képző- és színművészet között. Ő volt az, aki igazi, érett barokk művészi stílust formált.

Engem a következőkben bemutatott tükrök Bernininek eme különlegesen szép szoboregyüttesére emlékeztetnek. Egyik-másik nagyon jó adaptáció, de vannak köztük sematikusabbak, szabályosabbak, oválisabbak és borzasabbak is. A legtöbb fémből készült vagy aranyozott fából, de nem ritka a natúr fa használata, sőt, időnként előfordul tengeri sün tüskéje, mint alapanyag. Van amelyiken már szinte csak jelképes, akár mikron méretű a tükör, de a legtöbb alkalmas arra, hogy reggelente belepillantva napsugaras jókedvvel induljunk neki a napnak glóriával a fejünkön, hiszen ezek a tükrök az élet igenlését, szeretetét hirdetik, a napsugarak simogató melegének hatását utánozva. Persze ez leginkább az aranyozott példányokra igaz, de a natúr fa tükrök is melegséget sugároznak, az ezüstösek pedig modernséget visznek az enteriőrbe. Ha a kereten is az üveg jelenik meg, akkor az még jobban megsokszorozza a teret és még inkább szórja a fényt teleragyogva a szobát.
Ezeknek a tükröknek, még ha picik is, akkor is sok hely kell, tehát ne tegyük más tárgyak mögé a polcon, vagy a szekrény tetején, hadd terpeszkedjen egy méretes falfelületen. Leginkább egyszínű felületen érvényesül, de mintás alapon is nagyon érdekes hatás érhető el vele, ha valaki híve a glamour stílusnak. Ezen kívül az is kellemes látványt nyújt, ha több hasonló tükröt teszünk egy kupacba.
Nekem a leginkább azok tetszenek, amelyek legjobban hasonlítanak Bernini szobrára, de nagyon sok képet tettem be, és a fent leírtak mindegyikére látunk példát, így hogyha valaki ilyen tükörre vágyik, eldöntheti, hogy milyen környezetbe szeretné beilleszteni, egyáltalán illik-e egy ilyen tükör az ő lakásába.
Én személy szerint az előszobába tenném, ha az több, mint másfél méter széles, mert így érvényesülni is tud és a napunk is jobban indul, mikor kilépünk az ajtón, de jól mutat a nappaliba, hálóban, sőt akár a konyhában, fürdőben is el tudom képzelni.

Ez a kedvencem. Pici, de nagyon ütősen elhelyezett tükör egy nagyon ízléses enteriőrben.

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban