Blog

A sokoldalú tapéta újjáéledése (repost 4-7)

Gyermekkorom szocreál tapétái és egész falat beborító óriásposzterei után egy-két évtizedig a festés volt a trendi, napjainkban viszont újra divat a tapéta. A mai tapéták megszámlálhatatlanul sok lehetőséggel ruházzák fel az építkezőket, lakásfelújítókat.
A tapéta alapanyaga szerint lehet papír, vynil, hab, relief, textil, üvegszálas, fűrészporos, bőrhatású, nádszálszerű…, felületképzése szerint pedig, fényes, matt, fémes hatású, sima, dombor mintás, mosható, átfesthető…, a minták tárháza pedig kimeríthetetlen. Ha nagyon szeretjük a tapétát, akkor kitapétázhatjuk akár az egész lakást egy tapétacsaláddal, melynek lehet egyszínű, csíkos, virágmintás… verziója is, természetesen többféle színben, így a harmónia szinte magától kialakul. Ha kevésbé vagyunk tapéta pártiak, akkor könnyedén kombinálhatjuk a tapétát a festéssel és ha szeretnénk egy-két feltűnő falszakaszt, sarkot, vagy szeretnénk a háttérrel kiemelni egy-egy bútort, vagy akár a franciaágyunkat, akkor csak ezeket a szakaszokat tapétázzuk ki.
Ha pedig boltban vásárolt, de mégis egyedi tapétát szeretnénk, válasszunk olyat, ami kedvünkre kifesthető, darabjai tetszőlegesen eltávolíthatók, vagy bármilyen egyéb interaktív tulajdonsággal rendelkezik az a bizonyos tapéta.

A tapéták stílusa szerint otthonunkat igen hamar különféle hangulatokkal ruházhatjuk fel, úgy mint retro, rokokó, barokk, keleti, arab, mediterrán,  romantikus, modern, pazar Swarovski kristályos… Mivel a napjainkban kapható tapéták nem igényelnek komoly előkészületeket, nagyon könnyen felrakhatók és leszedhetők, így akár évente lecserélhetjük otthonunk dizájnját, hangulatát. A trendkövetők számára fontos tudnivaló, hogy most a drámai hatás a trendi, amelyet feltűnő mintákkal és színekkel lehet elérni. Aki időtállóbb otthont szeretne, annak érdemes semleges, kevésbé kontrasztos színeket,  és kevésbé feltűnő, apróbb mintákat alkalmazni. Kaphatóak olyan tapéták is, melyeknek megegyezik alapfelületük és a mintájuk színe, a minta kissé fényes, selymes felületű, így igazából akkor mutatnak igazán, ha szórt fény vetül rájuk, ez esetben viszont sokkal hosszabb idő alatt unjuk meg, mint feltűnő társaikat. Ha egy helyiségben csak egy falszakaszt, vagy annak is csak egy részét tapétázzuk ki, és szeretnénk, ha ez a minta valahol visszaköszönne, akkor érdemes olyan szekrényt vásárolni, amelyiknek az ajtajának két üvege közé szorítható egy darab a tapétánkból.

A tapéta kiválasztása nagyon fontos, hiszen még egy üres térben is úgy hat, mintha felöltöztettük volna a falakat, tehát ugyanezen okból kifolyólag akár túlzsúfolttá is tehetjük a helyiséget. Egy jól megválasztott tapéta optikailag a helyiség arányait is módosíthatja. Ha ezzel a lehetőséggel nem jól élünk, ez a fegyver is elsülhet visszafelé, tehát a teret esetleg nem növelni, hanem csökkenteni sikerül vele. A függőleges csíkos tapéta a teret magasítja, de ugyanakkor keskenyíti is, a keresztbe csíkos pedig szélesíti, de ugyanakkor alacsonyítja is, főleg ha a plafon alatt bordűrt is alkalmazunk. A sötét színű és a nagy mintás tapéta is kicsinyíti a teret, azáltal, hogy közelebb hozza a szemlélőhöz a falat. A világos tapéta, az apróbb minták, a fényes felületek tágítják a teret,annak köszönhetően, hogy szórják a fényt.

A tapéta blokkot lezárandó, összegyűjtöttem pár kedvenc képet, ami segíteni fog mindenkinek eldönteni, hogy a tapéta jó dolog-e vagy sem. Én már előre tudom a választ, de Ti nézzétek nyugodtan végig a képeket!

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban