Blog

Múlt századi jövő a jelenben

A most következő bejegyzésem a Veresegyházi Oktatási Stúdióban eltöltött két év lezárását jelentő lakberendezői vizsgamunkám, melyet később egy kiállítás erejéig vissza is hívtak.
A terv 2004-ben készült, de azért is merem itt és most bemutatni, mert érdekessége pont az, ami egyben az erőssége is. A múlt században készített, saját korukat megelőző stílusú bútorokkal és tárgyakkal vannak a helyiségek berendezve. Olyan tárgyak ezek, amelyek mint láthatjuk majd, akár napjainkban is megállják a helyüket. A színeket a szecesszió, az art deco és a pop art kedvelt színeiből merítettem, de azoknak kissé élénkebb változatait használtam, hogy a terv frissnek és fiatalosnak hasson.

A ház nem saját terv, a feladattal együtt adták, így kérnék mindenkit, hogy ennek alapos vizsgálatától ez esetben tekintsen el.

A család 4 főből áll. A szülők mellett egy kiskamasz lány (12 éves) és egy kisfiú (5 éves) fog a lakásban lakni.
A szülőknek bútorrestauráló műhelye és kereskedése van, otthoni munkahelyre nem volt szükségük. Hétköznap esténként és hétvégeken tartózkodnak otthon, s ilyenkor gyakran fogadnak kisebb baráti társaságot.
A terv készítésekor az volt a cél, hogy a már kialakult terek építészeti átalakítása nélkül alakuljon ki olyan környezet, amelyben a XX. század stílusai a századelőtől az ezredfordulóig megjelenjenek, és sokszínűségük ellenére harmonikus egységet alkossanak.
Mivel a szülők munkája a bútorokhoz kapcsolódik, ezért számukra egyértelmű volt, hogy a házat egyedi és különleges bútorokkal rendezzék be. Kedvenc korszakuk a XX. század első fele, azon belül is elsősorban a szecesszió és az art deco, így a bútorok és tárgyak jelentős része ennek az időszaknak a remekei által ihletett darab, vagy egy-egy híres tervező kiemelkedő alkotásának replikája. Természetesen a gyerekek igényei kicsit eltérőek, számukra modernebb bútorokat képzeltek el, de itt is csak igényes, egyedileg gyártott bútorok, illetve designbútorok másolatai jöhettek szóba.
Tervezéskor a kiindulási pont az volt, hogy melyik helyiségben milyen irányzat legyen a domináns. Ehhez került kiválasztásra néhány jellegzetes bútor, majd a tényleges berendezés, s végül a színvilág ezekhez a bútorokhoz illeszkedve alakult ki.

ALAPRAJZ

VILÁGÍTÁSI TERV

A szülői hálószoba puha padlószőnyeg borítást kapott, a gyerekszobákban dió színű hajópadló, a többi helyiségben a hangulathoz illeszkedő járólap burkolat található.

BURKOLÁSI TERV

AXONOMETRIA

A teraszon az időjárás viszontagságainak jól ellenálló teakfa bútorok kaptak helyet: nyugágyak, illetve kerek asztal patkószékekkel.
A lakásban a nagy üvegfelületek mellett mindenütt rengeteg gyönyörű, különleges szobanövény található, melyek mintegy összekötik a kinti szépen tervezett kertet a belső térrel.

SZÍNEZETT ALAPRAJZ

SZÍNEZETT METSZET

A nappali valóban a XX. század lenyomata. Itt jelenik meg a legtöbb stílus.
Az igényekhez igazodva egy parapetfal osztja ketté. A fal mintegy leválasztja a közlekedő tértől az art deco ülőgarnitúra által meghatározott társalgó részt, míg a kandalló mellett kapott helyet a modernista bárpult a pop art bárszékekkel, amely a vendégfogadáskor kiemelt szerephez jut. Az ülőgarnitúra előtt arts and cfarts dohányzóasztal, a parapetfal előtt art deco lerakóasztal, 2 oldalán pop art állólámpák, fölötte a falra szerelt lapos televízió kapott helyet. A fal másik oldalát art deco konzolasztal díszíti.
A bútorzat stíluskavalkádjában az anyaghasználat teremt egységet a pácolt diófa következetes alkalmazásával. A falak festése a zöld hangulatot követi. A magas belső falakat a felülvilágítók alatt körben elhelyezett lelógó növényzet oldja természetessé. A kiegészítők, mint a kandallón álló váza, a tv alatt elhelyezett tál és a Mucha reprodukciók a falon a szecessziót csempészik az enteriőrbe.
Az esti hangulatvilágításról az állólámpák mellett a társalgó részben a mélyen belógó szecessziós lámpa, a tényleges világításról a falakon, illetve a mennyezeten elhelyezett rejtett világítás gondoskodik.

NAPPALI

NAPPALI

Az étkező és a konyha az art deco ízét idézi fel. Az ihletet itt André Groult konyhaszekrénye adta, ez alapján készültek a konyhabútor tervei. Az étkezőt Clement Rousseau székei határozzák meg. Az étkezőasztal a székek formavilágához igazodik. Mindegyikük alapanyaga ébenfa.
A gyakori vendégjárás miatt nagy étkezőasztalra volt szükség, de szerencsére a tér nagysága a bútorok elhelyezésekor nem okozott gondot.
A konyha funkcionális bútorzata „U” alakban a fal körül kapott helyet, mintegy körülölelve az étkezőt, de mégis elegendő teret hagyva, hogy a székek és az asztal eleganciája érvényesülhessen. A színvilágot a bútorok pisztácia- és penészzöldje jellemzi. A világítást a felső szekrényekbe rejtett szpotlámpák adják, illetve az étkező asztal fölött elhelyezett szecessziós csillár szolgáltatja. A nappali felé Hoffmann és Czeschka vitrinjének ébenfa másolata vezet át.

ÉTKEZŐ

KONYHA

A szülői lakóegységet a modernizmus és a szecesszió harmóniája jellemzi. A hálószobát a modernista franciaágy uralja, amelynek stílusjegyei megjelennek a beépített szekrényen is. Az eredeti bútorhoz képest annyi változás történt, hogy a franciaágy alapanyaga üveg helyett fa lett, mivel ez jobban illeszkedett a család igényeihez. A tapéta, illetve a falakat díszítő Mucha képek a szecessziót idézik.

SZÜLŐI HÁLÓSZOBA

A szobából nyíló fürdőszoba hangulatát Mackintosh szecessziós szekrénye ihlette, melynek részletei megjelennek a mosdószekrényeken, a tükrökön és a faliképeken is. A szaniterek is ezt a korszakot idézik formavilágukkal. A fürdőszoba különlegessége az egyedileg gyártott kétszemélyes kád, mely a központi helyet kapta. A fölötte elhelyezkedő szecessziós faldíszítés már belépéskor azonnal odavonzza a tekintetet.

SZÜLŐI FÜRDŐSZOBA

A lány szoba a modern és a posztmodern izgalmas játéka. Norman Bel Geddes öltözőasztalának másolata, illetve az ennek stílusjegyei alapján tervezett és készített ágy, falitükör és beépített szekrény adják a szoba hangulatát, amelyre Mark Brazier – Jones fantasztikus széke válaszol. A lány kifejezett igénye volt az ágy visszavonuló, kissé kuckós elhelyezése. A bútorok színvilágához illeszkedve a szoba hangulata sárgászöld.

LÁNY SZOBA

A kisfiú szobája az ezredvég hangulatát és praktikumát tükrözi. Ennek kialakításánál Tomoko és Shin Azumi zseniális hajtogatható asztala adta a kiindulópontot. Ehhez hasonló stílusban készült egyedileg a szekrénnyel egybeépített praktikus emeletes ágy, mely alatt polcok és fiókok kaptak helyet. A létra a hagyományostól eltérő módon játékosan előbb az ablak előtt elhelyezett rajzasztalkára kapaszkodik, majd onnan fordul az ágy felé. A rajzasztal végén a falra szerelt tartóról lehet letekerni az alkotáshoz szükséges újabb és újabb papírcsíkokat. A berendezést Marc Newson székei egészítik ki. A szoba vidámságát a sárga hangulat adja meg.

FIÚ SZOBA

A gyerekek fürdőszobájába Clément Mére szekrényének belső díszítése alapján ihletett tükör, illetve falidísz csempész némi art deco hangulatot, és a szaniterek is a század elejének formáit idézik.

GYEREKFÜRDŐ

Általában a háztartási helyiség (mosókonyha) és a tároló mostoha sorsra van ítélve, ezúttal azonban a megrendelő kifejezett kívánsága volt, hogy ezen helyiségek is ugyanolyan gondossággal legyenek berendezve, mint a lakás többi része. Ennek szellemében kapott helyet a mosókonyhában a Peter van der Waals arts and crafts diófa ruhásszekrényének stílusában készített szekrény és a mosó- és szárítógép, valamint a mosogató is hasonló stílusú alsó szekrénybe lett beépítve. A hangulatot 2 kerek Mucha kép egészíti ki.
A tároló Leon Jallo szekrénye alapján készült polcokkal és szekrényekkel van bútorozva.
Mindkét helyiség hússzínű hangulatú festést kapott.

MOSÓKONYHA

Az előszoba belépő a szecesszióba. Itt újra Mackintosh szekrényének stíluselemeit felhasználva terveztem meg a beépített szekrényt. A szabad falakat Webb terve alapján készült tapéta borítja.

ELŐSZOBA

A stílusok és formák sokfélesége ellenére a színeknek köszönhetően a hangulat mégis kellemesen egységes. A kiegészítő szín az ezüst, mely minden helyiségen keresztül vonul és ezáltal összefogja azokat, s kisebb – nagyobb mennyiségben megjelenve egy csipetnyi luxust varázsol az enteriőrbe. A szögletesebb, robosztusabb bútordarabokat ugyanúgy az apró díszek, motívumok teszik lággyá, mint a nagy tereket az őket betöltő ívelt formájú bútorok, tárgyak és a mindenhol megjelenő női alakok és növényi motívumok.

HANGULATI LAP

A konszignációban a vájt fülűek kedvükre mazsolázhatnak érdekességek után kutatva.

KONSZIGNÁCIÓ

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban