Blog

Csontos Mónika diplomaterve (2010 SZIE-YMÉK)

Engedjétek meg, hogy bemutassam nektek kedvenc építészkollégámat, moncsigát és a diplomatervét.
Megkértem, hogy írjon magáról és igencsak szépre sikeredett tervéről néhány sort.

„Csontos Mónika vagyok, informatikus (programozó), asztrológus, építész.

Műszaki beállítottságú ember vagyok, jelenleg három különböző szakmában hasznosítva ezt. Elsőre elég merész párosításnak tűnhet, de az asztrológia a spiritualitáson túl matematika és logika a javából. Az elmúlt 12 évből 5-6 évet asztrológiával a másik 5-6 évet építészet tanulással töltöttem. Két iskolában: az egyik a Tan Kapuja Buddhista Főiskola a másik a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kara. Mindkét iskolát teljes elkötelezettséggel végeztem, így a végén okleveles asztrológus és okleveles építész lettem.
Szeretem a különleges épületeket, a nagyon modern vonalakat, az organikus-lágy építészetet, mégis kedvenc építészeti korszakom a szecesszió. Azért ez, mert az élet szeretete, a finomsága, a végtelen türelemmel és maximális odafigyeléssel készített épületei és művészeti alkotásai nagyon közel állnak hozzám. Számomra fontos, hogy alaposan átgondolt megoldásokat, befejezett ötleteket, színharmóniákat vigyek bele a terveimbe, olyan végeredményre jutva, amely önálló életre kelve rengeteg energiát ad vissza minden alkalommal, amikor valakivel kapcsolatba lép.”

A diplomamunka és a többi végzett hallgató tervei megtekinthetők itt.

A terv nem csak szépészetileg, hanem szakmailag is megállja a helyét, hiszen Móni rengeteg kutatómunkát végzett és sok céget keresett fel ennek érdekében. Így történhetett, hogy pár szín erejéig egy pici közöm nekem is lett a terv színeihez színdinamikai szakmérnökként. Az én kedvenceim a belső renderek és a metszetek, de természetesen, mint látni fogjátok, a diploma többi része is nagyon szép és igényes kivitelű.

„Az épületet Budafokra terveztem, egy szépséges domboldalra, hatalmas zöldterülettel körülvéve. Stílusában lágy, organikus irányzat, melybe mimetikus elemeket ötvöztem. A mimetika a homlokzaton és a kerti sétányokon mutatkozik meg, a rajzolat a Danaus Plexippus (királylepke) szárnyának mintázatát mutatja.
Funkcióját tekintve egy adattárház, vagy digitális könyvtár, mely olyan részekkel is rendelkezik, amik nem publikusak, csak az örökös, családtag, leszármazott fér hozzá. És ebben van a lényege, hogy ne vesszen el a kapcsolat a régebbi korok és az új generációk között.
A belső tér tudatosan egy varázslatos színpad, egy bolyongós erdő képét mutatja, kissé álomszerű, folyton változó, hullámzó, egyszerre nyitott és zárt terekkel. Törekedtem a folyamatosságot minél inkább kifejezni, a funkciókat összemosni és mégis elválasztani, egy térben és mégis külön. Ehhez nem használtam hagyományos falakat csak azoknál a funkcióknál, ahol ez elkerülhetetlen, például a mosdók, vagy az alagsori vezérlő és szerverterem. A többi terület bár üvegek és víztiszta hajlított polikarbonát lapokkal elszeparált, az átláthatóság a teljes épületet jellemzi. A katedrálisok világát szerettem volna felidézni a színes üvegekkel, a magas terekkel, az épület háromhajós felosztásával.
Az organikus irányzat jellemzője, hogy az épület környezetéből szinte kinő, ennek szellemében a házból kinövő kerti utak készültek, melyek ugyanolyan bolyongásra késztetnek, mint a ház belső tere. Este az épület belső fényein túl a járdák melletti szegélyvilágítás ad elegendő fényt az épület körül. Ennek a megoldásnak ugyanaz a célja, mint a szerkezet rejtettségének, hogy minél inkább élő szövetre hasonlítson a ház, minél inkább egységes képet mutasson a külső és belső tér, hagyományos elemek nélkül.
Bár ultramodern anyagokat használtam fel a tervezett házhoz, valójában ez egy szecessziós ékszeres ládika. Olyan épületet szerettem volna alkotni, ahol a hagyományos szerkezet mind anyagában, mind térszervezésében csak minimális szinten jelenik meg. Így amit csak lehetett elrejtetem, így a tartószerkezet, a nyílászárók, a gépészet nem jelenik meg durva hétköznapisággal. Ez egy emlékmegőrző, mely a lélekkel foglalkozik, az örökléttel, a családi gyökerek megőrzésével, a legmodernebb technológiákat felvonultatva.”

hujber nagy aletta 10 ff

hujber-nagy aletta

belsőépítész-színszakértő AmiOtthonunk Magazin vendég írója

A home’n architecture dizájn stúdió csapata belső- és külső tereket, lépcsőket, házakat és tárgyakat tervez, és mindezt nem a saját, hanem a megrendelő stílusában teszi. Munkáival és trendelőrejelzéseivel a nyomtatott sajtóban sok éve folyamatosan jelen van. A cég szakmai blogján pedig elsősorban saját munkákat, élményeket mutat be saját fotókkal, illetve a legújabb trendeket hozza el olvasóinak.

ha valóban személyre szabott otthont szeretnél
a saját stílusodban