Sokan nem ismerték még fel annak jelentőségét, hogy a színek mennyire meg tudják határozni mindennapjainkat, közérzetünket, ráadásul a színekkel kapcsolatban nagyon sok előítélet, sztereotípia él bennünk, melyeknek nagy része kulturális, illetve szocializációs eredetű, s természetesen a divattól is csak kevesen tudják magukat teljesen függetleníteni.

Bizonyos lehetőségekkel természetesen a legtöbbünk tisztában van, de a szakértő színtervezés a szó szoros értelmében mindent megváltoztathat.

  • Lakásunkban javíthatjuk a fény-árnyék viszonyokat, a térérzetet, melegséget vihetünk a falak közé, vagy éppen hűvös eleganciát sugallhatunk.
  • Házunkat, üzletünket kiemelhetjük környezetéből, vagy épp ellenkezőleg belesimíthatjuk a természetbe.
  • A személyes színeink megfelelő megválasztásával előnyös tulajdonságainkat hangsúlyozhatjuk ki, miközben háttérbe szorítjuk, semlegesítjük a negatív vonásokat.

A színtervezés során az a legfontosabb feladatunk, hogy megtaláljuk azt a színvilágot, amely a megrendelő személyiségével, színeivel teljes összhangban van. Legyen az építészeti, belsőépítészeti színtervezés, vagy személyes színskála kialakítása, olyan színkörnyezetet igyekszünk teremteni, amelyhez nem kell hozzászokni, vagy alkalmazkodni, egyszerűen csak jól érzi benne magát az ember.

belsőépítészeti színtervezés

A belsőépítészeti színtervezés során elsősorban a lakásban élő emberek személyes színpreferenciájának kell megfelelni. Legtöbbször ez nem egyszerű feladat, hiszen egy családon belül is nagyon eltérő lehet a kedvelt és nem kedvelt színek skálája. Ilyenkor segíthet a színszakértő, aki kívülállóként, szakmailag közelíti a problémát, és igyekszik megkeresni az egyes színekből azokat az árnyalatokat, amelyek együtt harmonikusak, de mégis tükrözik mindenkinek az ízlését.

Mindez első hallásra szinte lehetetlen küldetésnek tűnhet, de szerencsére nem csak a szemünkre, hanem a tudományos pontosságú Coloroid rendszerre alapozva, matematikai módszerekkel, számítógépes segítséggel is meghatározhatók tetszőleges színharmóniák. Nem kell tehát egyéni ízlésekre hagyatkozni, azokon vitatkozni.

A rendszer egyik legnagyobb előnye, hogy segítségével elfelejthetjük az olyan régi “szabályokat”, mint hogy a kék és zöld, vagy a piros és lila üti egymást. Természetesen vannak olyan árnyalatai ezeknek a színeknek, amelyek valóban nem túl esztétikusak együtt, ugyanakkor vannak olyanok is melyek kellemesek a szemnek. A Coloroid rendszerrel a harmonikus árnyalatok találhatók meg egyszerűen és egyértelműen. Olyan színsorok állíthatók össze, melyekből bármely színeket kiválaszthatjuk, azok harmonikus hatást keltenek.

Természetesen ha valakinek elegendő a mi szubjektív javaslatunk, akkor mindenféle számítógépes program nélkül, pusztán a szépérzékünkre hagyatkozva állítunk össze a harmonikus színsorokat, kimondottan az enteriőrre és a család igényeire szabva.

építészeti színtervezés

Az építészeti színtervezésben az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy adott esetben nem csak a megrendelő színpreferenciáit kell figyelembe venni, hanem az épített és természetes környezet színvilágát is. Fontos, hogy illeszkedjünk a szomszéd házakhoz, és a növényzethez is.

Legyen összhangban a tető színe, a fal, a nyílászárók, az eresz anyaga, a lábazat, a kerítés, és még lehetne sorolni. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy minden háznak egyszínűnek, jellegtelennek kell lenni, épp ellenkezőleg. Talán úgy lehetne legegyszerűbben megfogalmazni, hogy akkor működik jól egy ház külső megjelenése, ha nem üt el drasztikusan a környezetétől, és az egyes részletei sem azért tűnnek fel, mert színükben nem illeszkednek a többihez.

Másnak persze épp az lehet a célja, hogy az épület felhívja magára a figyelmet. Ezt sem csak úgy lehet elérni, hogy rikító sárgára, vagy lilára festjük az épületet. A lényeg, hogy ez esetben is úgy tervezzük meg a színeket, hogy a szemnek kellemes színkompozíciót alkossanak. Ideális esetben pedig ez nem csak egy házra vonatkozik, hanem egy utcarészletre, térre együtt.

Ma már olyan kezdeményezések is vannak, amikor egy teljes utcarészletet együtt terveznek meg, például a Műegyetem Építész Karának Színdinamikai tanszéke dolgozott a Rákóczi út házainak külső homlokzatfelújításánál és Tiszafüred belvárosának rekonstrukciójánál.

Ideális esetben a tervezés még az építkezés/felújítás előtt megtörténik. Első lépésben felmérjük, hogy milyen adottságokhoz kell alkalmazkodni (szomszéd épületek, felújításnál a megmaradó anyagok, stb.), majd a megrendelő igényeit is pontosítjuk. Ezek alapján dolgozzuk ki a javasolt színprofilt, igény esetén akár több verzióban is.

Ez azt jelenti, hogy a különböző felületeknek adunk árnyalatokat és kiválasztjuk azt, amelyik a legharmonikusabb érzetet kelti. A különböző árnyalatokkal ki lehet emelni az épület egyes jellegzetes részleteit, vagy éppen a kevéssé előnyös megoldásokat tompítani lehet. Optikai csalásokat lehet elkövetni, például 3D hatásokat imitálva.

A színprofil ténylegesen csak színárnyalatokat jelent, majd ha ez nagyjából kialakult, akkor következik az anyagszerű tervezés, azaz a tető, a nyílászárók, a vakolat, vagy falburkolatok, a kiegészítők, a kerítés, az ereszek, az árnyékolók, a térburkolatok kiválasztása.

személyes színtanácsadás

A személyes színtanácsadás során a cél a személyes színharmónia kialakítása, illetve az, hogy tisztában legyünk azzal, mely színek állnak jól nekünk. Mindez rendkívül fontos a mindennapi kellemes közérzet szempontjából.

A legtöbb ember ösztönösen tudja, hogy bizonyos színek jól állnak neki, míg mások nem. Fontos azonban azzal is tisztában lenni, hogy az aktuális divatszínek sem illenek mindenkinek, ezért érdemes csináltatni egy úgynevezett személyes színprofilt, ami alapján már bátran lehet vásárolni, hiszen az így kiválasztott ruhák színharmónia szempontjából biztosan megfelelőek lesznek számunkra.

A személyes színprofil lényegében egy harmonikus színsor, melynek színei egyrészt egymással, másrészt az adott személy saját színeível -haj, bőr, szem- is összhangban vannak.

A színtervezés a “négy évszak” módszerre épül, tehát először az alaptípust határozzuk meg. Természetesen nagyon kevés ember van, aki tisztán csak egy csoporthoz tartozik, ezért általában nem árt a másodlagos csoport meghatározása sem. Ezt követően már lehet keresni néhány alapszínt, amik megadják a kiindulási pontot a Coloroid módszer alkalmazásához, ennek segítségével készül el végül a személyes színsor. Ez természetesen egy nagyon leegyszerűsített leírása annak a folyamatnak, amelynek a színpszichológia, illetve a színdinamika együtt adják meg a tudományos hátteret, és azt az eszközrendszert, melynek segítségével ez a harmónia elérhető.

A végeredmény egy olyan színsor, melyet magunknál tartva nagy biztonsággal találhatjuk meg azokat a ruhákat, kiegészítőket, melyek jól állnak nekünk. A színsor igény szerint akár szezononként az aktuális trendek igazítható.