Single Blog

Fa-acél-üveg lépcső, ahogy mi csináljuk

Belsőépítészet, Design, látványtervek, Referenciák

Hogyan csináljuk: egyedi, modern fa-acél-üveg lépcső

hna design lepcso 1

Ma átveszem kicsit a szót Alettától és Letti szobájának szépségei után mérnöki területre kalandozunk. Akik régóta olvasnak bennünket, azok tudják, hogy a lépcsők különleges jelentőséggel bírnak munkáink között. Most egy nagyon egyedi lépcsőtervünket mutatom be, amire igazán büszkék vagyunk.

Sajnos a többszintes lakásokban sok a rosszul tervezett és kivitelezett lépcső, s ez hosszú távon nagyon meg tudja keseríteni a használóik életét. Több megbízásunk is kezdődött már úgy, hogy a lépcső használhatóvá tétele volt a legfontosabb kérdés. A most bemutatandó lépcső is ilyen volt, azonban a szokásosnál is nagyobb kihívást jelentett. Itt ugyanis olyan problémába is ütköztünk, ami – szerencsére – csak ritkán, régi építésű házaknál fordul elő.

A lakás egy kétszintes ikerház egyik fele, a ház még a múlt század elején épült. A lakás új tulajdonosa csak a teljes felújítás után, a beköltözéskor szembesült azzal, hogy a lakáselválasztó fal semmilyen módon sincs hangszigetelve, mindössze egy tartófal volt a két lakás között, így szó szerint minden áthallatszott. Ez gyakorlatilag élhetetlenné tette a lakást, így az utólagos hangszigetelés mellett döntöttek. Erre többféle megoldás létezik, esetünkben az elválasztó falat több rétegben Halltex lapokkal hangszigetelték, majd gipszkartonnal burkolták, glettelték és festették. Mikor azonban megbízóink másodszor is birtokba vették volna a házat, kiderült, hogy a probléma továbbra sem oldódott meg teljesen. Igaz, hogy a falakon már nem jött át a zaj, de a lépcső környékén továbbra is minden áthallatszott, ha pedig a lépcsőt használták a szomszédban, az olyan volt, mintha a saját lakásukban járt volna valaki.

Végül úgy döntöttek, hogy a lépcsőnek is mennie kell. A döntést megkönnyítette, hogy a lépcső megtartása eleve kompromisszum volt, ugyanis a rossz kiosztás miatt kényelmetlen volt a használata, ráadásul a nagyon vastag szerkezete miatt az alsó szintre vezető lépcsőnél az orsó téri falnál a fejtér mindössze 150 cm volt! Hiába voltak a húzott fokok, mivel a tulajdonos elég magas, ezért még lehajtott fejjel is problémás volt számára a lépcső használata.

A lakók ekkor megbíztak egy céget a bontással, bennünket pedig megkerestek, hogy tervezzük meg az új lépcsőt.

Így nézett ki az eredeti lépcső. A lámpa fénye miatt kicsit homályosan, de látszik, hogy a középső kar alsó síkja alig 150 cm-re van a padlótól az orsótéri falnál.

hna design lepcso 6
4!!! húzott fok az induló szakaszon, rémálom….

hna design lepcso 4
Látszik, hogy a két fordulóban teljesen más a kiosztás, ráadásul egy fordulón belül a húzott fokok is különbözőek. Így a járóvonalon nem egyformák a lépéshosszak, ami egy lépcsőn belül megbocsáthatatlan.

hna design lepcso 5
A maga korában egyébként még nagyon ritka megoldásnak számított magánházon belül a vasbeton lépcső, főleg ilyen bonyolult vonalvezetéssel. A saját stílusában még szép is volt, ha nem nézzük a használhatóságot.

hna design lepcso 8hna design lepcso 7
A leesés ellen viszont semmi sem véd!

hna design lepcso 10hna design lepcso 9

Hát ez volt a kiindulási helyzet, a mi feladatunk pedig az lett, hogy ehelyett tervezzünk egy lépcsőt, ami:

  1. a lakás letisztult, modern stílusához illeszkedik,
  2. kényelmesen járható,
  3. elegendő fejteret biztosít az alsó szintre vezető lépcsőnél,
  4. biztosítja a leesés elleni védelmet,
  5. a lépcsőházi falnál is megoldhatóvá teszi a hangszigetelést!

A munka az eredeti lépcső bontásával kezdődött, amit még a megkeresésünk előtt statikussal megterveztettek. A bontásra én is odamentem, hogy lássam a tartószerkezeteket, hiszen az új lépcső rögzítési lehetőségeinek felméréséhez tudnom kellett mivel van dolgunk. Megérkezve először leverettem a vakolatot a födémről, hogy lássuk a szerkezetét, így időben kiderült, hogy a tervezett vágások egyike érintette volna az egyik födémgerendát (ezt korábban a takart szerkezet miatt nem lehetett látni). Emiatt sajnos a vágást át kellett tervezni, így tovább szűkültek a lehetőségek 10 cm-rel, de legalább a födém épségben megúszta.

A bontás után derült ki, hogy miért volt olyan borzasztó a lépcső hanghíd hatása. A két lakás lépcsője valójában egy széles lépcső volt, amire egyszerűen ráépítették a lakás elválasztó falat! Tehát szó szerint az volt a helyzet, hogy ha az egyik lakásban ment valaki a lépcsőn, akkor az a másik lakás lépcsőjén is járkált! Ilyen ma már szerencsére nem fordulhat elő, de a múlt század első felében még nem vették olyan komolyan a hangszigetelést, mint ma. A tervezés legfontosabb szempontja ettől kezdve az utolsó pont megoldása lett, mert a megbízó szembesülve a helyzettel azt kérte, hogy a hanghíd elkerülése érdekében arra a falszakaszra még csavarok se kerüljenek.

Az új lépcső szerkezetét tehát pont ott nem lehetett rögzíteni, ahol a legnagyobb teher keletkezik, ezért más megoldást kellett keresni. A rendelkezésre álló kevés alapterület miatt nem jöhettek szóba normál pofagerendák, a fejtér növelése miatt az alulról gyámolítást zártuk ki, s mivel nem akartunk hagyományos korlátot, így a függesztett lépcső is kiesett, szóval a szokásos megoldásokat nem alkalmazhattuk. Végül a lakatosunkkal egyeztetve azt a megoldást találtam ki, hogy 1 cm vastag acéllemezből készül egy keret, ami körbefut a falon, de úgy, hogy csak a két rövid oldalon van a tartófalakhoz rögzítve, az elválasztó fal mellé eső leghosszabb szakasz pedig ezekre támaszkodik fel. Ezzel a rögzítés gondjai megoldódtak, de ennek a középső szakasznak a terheit tovább kellett csökkenteni, ezért az orsótérben is szükség volt valamilyen alátámasztásra. Sajnos az eredeti lépcső bontásakor az alsó födém szélét is bontani kellett, így arra közvetlenül semmit nem lehetett terhelni. Ezt úgy oldottuk meg, hogy a két szélső tartófalba ültettünk egy acél gerendát, amelyet a födém szélébe is bekötöttünk vasakkal, majd a hézagot kibetonoztuk. (A hézag azért keletkezett, mert egyetlen párhuzamos, vagy derékszög nem volt az eredeti falak és födémszélek rendszerében, de hát ez már szinte természetes.) Volt még egy “kis” problémánk abból is, hogy az egyes szintek között változó volt a lakáselválasztó falak függőleges síkja (a legnagyobb különbség 10-12 cm!), így a hangszigeteléssel együtt ezt is ki kellett egyenlíteni, amivel ismét fontos centimétereket veszítettünk, szóval a helyzet ekkor már kezdett kifejezetten aggasztóvá válni. A hangszigetelést végző cég is vért izzadt, mire elkészültek, nekem pedig már alig maradt helyem a lépcső kialakítására.

Amikor végre meglettek a végleges méretek, nekiláttam, hogy a megmaradt minimális helyre megtervezzem a lépcsőt. Az első menetben a kényelmesen járható fokosztás készült el, úgy hogy az eredeti lépcsővel ellentétben a fordulókba is szabályos, egyforma fokok kerüljenek. Ahhoz, hogy ez megoldható legyen és a fejteret is meg lehessen emelni, egy kis induló lépcsőkart fordítottam ki a térbe. Ezt azért tudtam megtenni, mert a bontáskor az érkező pihenőt is kibontottuk és egy vékonyabb, szerelt pihenőt terveztem, így itt is megmaradt a szükséges fejtér. (Régebbi cikkeinkből már tudhatjátok, hogy a fejtér az egyik leggyakoribb hibaforrás. Korábbi lépcsős cikkeinket a bejegyzés végén találjátok!)

A fokosztás ismeretében már neki lehetett látni az orsótéri merevítésnek, illetve a korlátnak. Ehhez többféle önálló oszlopos, támaszos, vagy korláttal egybeépített megoldást is kipróbáltam, de ami design szempontból jó lett volna, az tartószerkezetileg nem felelt meg, ami meg jó volt szerkezetileg, az nem volt szép. Végül egy huszárvágással arra gondoltam: mi lenne, ha a korláthoz tervezett üveget alkalmaznám – all in one – tartószerkezetként, leesés elleni védelemként és központi designelemként? Nos, az lett, amit majd a képeken láttok! 🙂 Innentől már csak a műszaki részletek kidolgozása volt hátra, illetve az ügyfelet kellett meggyőzni. Szerencsére a látványtervek és az újonnan kialakított fejtér elég érvnek bizonyultak, így kezdődhetett a kivitelezés.

Mivel a lakásban korábban minden üvegmunkát a DualGlass végzett, így a megbízó ezzel a munkával is őket bízta meg, és mi is többször dolgoztunk már velük, így összeértek a szálak. Megrajzoltam az üvegelemek vágási tervét, a DualGlass lakatosával minden egyes elemet átbeszéltünk, aztán önjáró módba kapcsolva több menetben elkészítették a fogadószerkezeteket, a rögzítőelemeket, majd amikor elkészült az üveg, akkor összeszerelték a teljes szerkezetet. A lépcsőfokokat már a megbízó asztalosa készítette el. A korlát a befotózáskor még nem került fel, de egyébként minden a tervek szerint készült. Pár napja voltam újra a megbízónknál, és mindennapos használat után is nagyon elégedett, mert a lépcső kényelmes, a feje felett még a legkisebb tér is több, mint 20 cm, még húzódzkodni is szokott rajta! 🙂 A szerkezet használat közben meg se nyekken, pedig volt olyan, hogy hárman álltunk a középső szakaszon. Az pedig hab a tortán, hogy a lépcső a lakás fókuszává vált. 🙂

De hogyan is készült? A következő rajzok mutatják a részleteket és egyúttal a lépcső szerelésének fázisait is.

1 cm vastag, fehérre festett acél lemezekből készült a keret, amire a fokok a külső oldalon támaszkodnak A keret csak a két szélső tartófalra van rögzítve, a szemben látható lakáselválasztó falhoz nem. A fal és a lemez közé hanghídmegszakító polifoam csík került.

 

hna design lepcso 14

2×10 mm vastag, ragasztott biztonsági üvegből készült, tartószerkezetként méretezett orsótéri fal.

hna design lepcso 15

Ebbe kapaszkodnak pontmegfogással a belső rögzítő elemek.

hna design lepcso 16

A rögzítőelemekre fekszenek a lépcsőfokok, amik fehérre festett kőrisből készültek.

hna design lepcso 17

A pontmegfogó elemekre festett takarólemez került, a korlát zártszelvényből van tervezve.

hna design lepcso 18

“Részletfotók” a rögzítőelemekről. Az L alakú acélelemek helye be van vésve a lépcsőlapok aljába.

hna design lepcso 19hna design lepcso 20

Az üveg tetejére fémprofil lezárás került.

hna design lepcso 21

Most pedig következzenek a látványtervek!

hna design lepcso 22

A hatalmas középső üvegtábla optikailag és szerkezetileg is meghatározza a térélményt, hiszen hiába keskeny a lépcsőtér, mégsem érezzük szűknek, mert az üveg alig 2 cm-t vesz el a térből, és az átlátszóság miatt nem nem érezzük zártnak.

hna design lepcso 23 hna design lepcso 24

Még a kiforduló lépcsőkart is üveg tartja.

hna design lepcso 25

A célunk az volt, hogy a lépcső szerkezete a lehető legjobban beolvadjon a környezetébe, ezért lett a szerkezet is fehérre festve. A lépcsőfokok így egészen lebegő hatásúak lettek, a hátsó falon lévő tartó pedig szinte nem is látszik.

hna design lepcso 22

Végül néhány fotó a végeredményről!

A korlát még hiányzik, illetve a fokokat alulról rögzítő csavarokat is át kell festeni fehérre, de az összkép így is nagyon szép. Úgy érezzük, hogy sikerült megtervezni és megalkotni Magyarország egyik leglégiesebb lépcsőjét, lépcsőházát. Reméljük nektek is tetszik!

hna design lepcso 26 hna design lepcso 27 hna design lepcso 28 hna design lepcso 29 hna design lepcso 30 hna design lepcso 31 hna design lepcso 32 hna design lepcso 33

Fotók: Hujber-Nagy Aletta

KORÁBBI LÉPCSŐTERVEZÉSSEL KAPCSOLATOS CIKKEINK, LÉPCSŐTERVEINK ÉS MEGVALÓSULT LÉPCSŐINKRŐL KÉSZÍTETT FOTÓINK:

Hogyan csináljuk (és hogyan ne): egy lépcsőterv anatómiája

Hogyan csináljuk: fémszerkezetű, modern lépcsők

REFERENCIA: egy lakás új ruhája – fotók

PUBLIKÁCIÓ: egy lakás új ruhája az Amiotthonunk magazin 2013/7-8. számában

Családra szabott lakóparki otthon – fotók

PUBLIKÁCIÓ: Fegyelmezett fényűzés a MODERN HÁZAK LAKÁSOK 2012. 7-8. számában

PUBLIKÁCIÓ: amiotthonunk 2011/9. (Régi és új mesteri eklektikája)

Toszkán hangulatú ház 9.

hna design ház és enteriőr a Családi házban

Otthon hundertwasser minimál stílusban 1. – TERVEZÉS

Otthon hundertwasser minimál stílusban 4. – ELŐSZOBA, KÖZLEKEDŐK, LÉPCSŐHÁZ, WC

 

Leave a Reply

három × 5 =

2 hozzászólás

  1. hűű, ez nagyon “király” lett. és az poszt számomra felért egy épszerk órával is. köszi. csak egy dolog előtt álok értetlenül, hogy az emeleten, miért van a parketta iránya megfordítva az érkező résznél?

    Kristóf - 2015. augusztus 31. hétfő
  2. Szia Kristóf,
    köszönjük a dicséretet! 🙂
    A parketta iránya adottság volt, de vélhetőleg azért így rakták, mert a szoba hatalmas teraszablakán keresztül ezzel párhuzamosan esik a fény, ráadásul így a hulladék is kevesebb volt, mivel ez egyébként egy viszonylag keskeny rész.

    Üdv,
    Pepe

    Pepe - 2015. augusztus 31. hétfő