home n architecture design blog

A sokoldalú tapéta újjáéledése (repost 4-7)

Belsőépítészet, Dekoráció, Újrahasznosított bejegyzések (repostok)

Gyermekkorom szocreál tapétái és egész falat beborító óriásposzterei után egy-két évtizedig a festés volt a trendi, napjainkban viszont újra divat a tapéta. A mai tapéták megszámlálhatatlanul sok lehetőséggel ruházzák fel az építkezőket, lakásfelújítókat.
A tapéta alapanyaga szerint lehet papír, vynil, hab, relief, textil, üvegszálas, fűrészporos, bőrhatású, nádszálszerű…, felületképzése szerint pedig, fényes, matt, fémes hatású, sima, dombor mintás, mosható, átfesthető…, a minták tárháza pedig kimeríthetetlen. Ha nagyon szeretjük a tapétát, akkor kitapétázhatjuk akár az egész lakást egy tapétacsaláddal, melynek lehet egyszínű, csíkos, virágmintás… verziója is, természetesen többféle színben, így a harmónia szinte magától kialakul. Ha kevésbé vagyunk tapéta pártiak, akkor könnyedén kombinálhatjuk a tapétát a festéssel és ha szeretnénk egy-két feltűnő falszakaszt, sarkot, vagy szeretnénk a háttérrel kiemelni egy-egy bútort, vagy akár a franciaágyunkat, akkor csak ezeket a szakaszokat tapétázzuk ki.
Ha pedig boltban vásárolt, de mégis egyedi tapétát szeretnénk, válasszunk olyat, ami kedvünkre kifesthető, darabjai tetszőlegesen eltávolíthatók, vagy bármilyen egyéb interaktív tulajdonsággal rendelkezik az a bizonyos tapéta.

A tapéták stílusa szerint otthonunkat igen hamar különféle hangulatokkal ruházhatjuk fel, úgy mint retro, rokokó, barokk, keleti, arab, mediterrán,  romantikus, modern, pazar Swarovski kristályos… Mivel a napjainkban kapható tapéták nem igényelnek komoly előkészületeket, nagyon könnyen felrakhatók és leszedhetők, így akár évente lecserélhetjük otthonunk dizájnját, hangulatát. A trendkövetők számára fontos tudnivaló, hogy most a drámai hatás a trendi, amelyet feltűnő mintákkal és színekkel lehet elérni. Aki időtállóbb otthont szeretne, annak érdemes semleges, kevésbé kontrasztos színeket,  és kevésbé feltűnő, apróbb mintákat alkalmazni. Kaphatóak olyan tapéták is, melyeknek megegyezik alapfelületük és a mintájuk színe, a minta kissé fényes, selymes felületű, így igazából akkor mutatnak igazán, ha szórt fény vetül rájuk, ez esetben viszont sokkal hosszabb idő alatt unjuk meg, mint feltűnő társaikat. Ha egy helyiségben csak egy falszakaszt, vagy annak is csak egy részét tapétázzuk ki, és szeretnénk, ha ez a minta valahol visszaköszönne, akkor érdemes olyan szekrényt vásárolni, amelyiknek az ajtajának két üvege közé szorítható egy darab a tapétánkból.

A tapéta kiválasztása nagyon fontos, hiszen még egy üres térben is úgy hat, mintha felöltöztettük volna a falakat, tehát ugyanezen okból kifolyólag akár túlzsúfolttá is tehetjük a helyiséget. Egy jól megválasztott tapéta optikailag a helyiség arányait is módosíthatja. Ha ezzel a lehetőséggel nem jól élünk, ez a fegyver is elsülhet visszafelé, tehát a teret esetleg nem növelni, hanem csökkenteni sikerül vele. A függőleges csíkos tapéta a teret magasítja, de ugyanakkor keskenyíti is, a keresztbe csíkos pedig szélesíti, de ugyanakkor alacsonyítja is, főleg ha a plafon alatt bordűrt is alkalmazunk. A sötét színű és a nagy mintás tapéta is kicsinyíti a teret, azáltal, hogy közelebb hozza a szemlélőhöz a falat. A világos tapéta, az apróbb minták, a fényes felületek tágítják a teret,annak köszönhetően, hogy szórják a fényt.

A tapéta blokkot lezárandó, összegyűjtöttem pár kedvenc képet, ami segíteni fog mindenkinek eldönteni, hogy a tapéta jó dolog-e vagy sem. Én már előre tudom a választ, de Ti nézzétek nyugodtan végig a képeket!

Leave a Reply

egy × három =

7 hozzászólás

 1. A képkeretes meg a labirintusos a legjobb 🙂

  mevrim - 2010. július 19. hétfő
 2. Engem nagy megelégedéssel tölt el ez a tapéta reneszánsz, mint minden egyéb látványos faldekoráció, sőt, sztem már az is dicséretes, ha vki egyáltalán elgondolkodik azon, mit szeretne a falon látni. Mert a falakon sok esetben nincs semmi.
  A tapétával is lehet persze rontani a helyzeten; mint mindennél, itt is attól függ a végeredmény, mennyire bánunk vele jól, kreatívan.

  B.Tier Noémi / Kedvenc Otthon - 2010. július 19. hétfő
 3. szerintem meg a lámpás. van is lámpa meg nincs is lámpa. a habos romantikus virágos tapétát sosem értettem 🙂 a nagyim odavan tőle, szerintem ő sem tudja miért

  moncsiga - 2010. július 19. hétfő
 4. Attól tartok, nekem mind tetszik, de leginkább a ruhás tapétáknál érzek késztetést, hogy ráboruljak a monitorra. 🙂

  hnaletta - 2010. július 19. hétfő
 5. Nagyon jó képek, nekem a lehúzhatós mintájú a kedvencem, hatalmas ötlet, nagyon sok lehetőség rejlik benne és mindenki a saját ízlésére formálhatja. A másik, ami pár hónappal ezelőtt agyoncsapott a gép előtt ülve, hogy van olyan megoldás is, hogy a konyhában a pult és a felső szekrénysor közötti falrészt nem (apró) csempével, hanem tapétával + üveglappal fedik le. Egyszerűen zseni.

  kistita - 2010. július 19. hétfő
 6. Igen, ez utóbbi terjedőben van. Szerencsére nekem is volt már alkalmam ilyenre rábeszélni ügyfelet. Nagyon szép megoldás, főleg, ha egy térben van a nappali-étkező-konyha, és ezek valamelyikében, vagy mindegyikében ismétlődik a tapéta és/vagy annak mintaeleme.

  hnaletta - 2010. július 19. hétfő
 7. Úgy-úgy 🙂

  kistita - 2010. július 19. hétfő