home n architecture design blog

Múlt századi jövő a jelenben

Belsőépítészet, Design, Koncepciók, látványtervek

A most következő bejegyzésem a Veresegyházi Oktatási Stúdióban eltöltött két év lezárását jelentő lakberendezői vizsgamunkám, melyet később egy kiállítás erejéig vissza is hívtak.
A terv 2004-ben készült, de azért is merem itt és most bemutatni, mert érdekessége pont az, ami egyben az erőssége is. A múlt században készített, saját korukat megelőző stílusú bútorokkal és tárgyakkal vannak a helyiségek berendezve. Olyan tárgyak ezek, amelyek mint láthatjuk majd, akár napjainkban is megállják a helyüket. A színeket a szecesszió, az art deco és a pop art kedvelt színeiből merítettem, de azoknak kissé élénkebb változatait használtam, hogy a terv frissnek és fiatalosnak hasson.

A ház nem saját terv, a feladattal együtt adták, így kérnék mindenkit, hogy ennek alapos vizsgálatától ez esetben tekintsen el.

A család 4 főből áll. A szülők mellett egy kiskamasz lány (12 éves) és egy kisfiú (5 éves) fog a lakásban lakni.
A szülőknek bútorrestauráló műhelye és kereskedése van, otthoni munkahelyre nem volt szükségük. Hétköznap esténként és hétvégeken tartózkodnak otthon, s ilyenkor gyakran fogadnak kisebb baráti társaságot.
A terv készítésekor az volt a cél, hogy a már kialakult terek építészeti átalakítása nélkül alakuljon ki olyan környezet, amelyben a XX. század stílusai a századelőtől az ezredfordulóig megjelenjenek, és sokszínűségük ellenére harmonikus egységet alkossanak.
Mivel a szülők munkája a bútorokhoz kapcsolódik, ezért számukra egyértelmű volt, hogy a házat egyedi és különleges bútorokkal rendezzék be. Kedvenc korszakuk a XX. század első fele, azon belül is elsősorban a szecesszió és az art deco, így a bútorok és tárgyak jelentős része ennek az időszaknak a remekei által ihletett darab, vagy egy-egy híres tervező kiemelkedő alkotásának replikája. Természetesen a gyerekek igényei kicsit eltérőek, számukra modernebb bútorokat képzeltek el, de itt is csak igényes, egyedileg gyártott bútorok, illetve designbútorok másolatai jöhettek szóba.
Tervezéskor a kiindulási pont az volt, hogy melyik helyiségben milyen irányzat legyen a domináns. Ehhez került kiválasztásra néhány jellegzetes bútor, majd a tényleges berendezés, s végül a színvilág ezekhez a bútorokhoz illeszkedve alakult ki.

ALAPRAJZ

VILÁGÍTÁSI TERV

A szülői hálószoba puha padlószőnyeg borítást kapott, a gyerekszobákban dió színű hajópadló, a többi helyiségben a hangulathoz illeszkedő járólap burkolat található.

BURKOLÁSI TERV

AXONOMETRIA

A teraszon az időjárás viszontagságainak jól ellenálló teakfa bútorok kaptak helyet: nyugágyak, illetve kerek asztal patkószékekkel.
A lakásban a nagy üvegfelületek mellett mindenütt rengeteg gyönyörű, különleges szobanövény található, melyek mintegy összekötik a kinti szépen tervezett kertet a belső térrel.

SZÍNEZETT ALAPRAJZ

SZÍNEZETT METSZET

A nappali valóban a XX. század lenyomata. Itt jelenik meg a legtöbb stílus.
Az igényekhez igazodva egy parapetfal osztja ketté. A fal mintegy leválasztja a közlekedő tértől az art deco ülőgarnitúra által meghatározott társalgó részt, míg a kandalló mellett kapott helyet a modernista bárpult a pop art bárszékekkel, amely a vendégfogadáskor kiemelt szerephez jut. Az ülőgarnitúra előtt arts and cfarts dohányzóasztal, a parapetfal előtt art deco lerakóasztal, 2 oldalán pop art állólámpák, fölötte a falra szerelt lapos televízió kapott helyet. A fal másik oldalát art deco konzolasztal díszíti.
A bútorzat stíluskavalkádjában az anyaghasználat teremt egységet a pácolt diófa következetes alkalmazásával. A falak festése a zöld hangulatot követi. A magas belső falakat a felülvilágítók alatt körben elhelyezett lelógó növényzet oldja természetessé. A kiegészítők, mint a kandallón álló váza, a tv alatt elhelyezett tál és a Mucha reprodukciók a falon a szecessziót csempészik az enteriőrbe.
Az esti hangulatvilágításról az állólámpák mellett a társalgó részben a mélyen belógó szecessziós lámpa, a tényleges világításról a falakon, illetve a mennyezeten elhelyezett rejtett világítás gondoskodik.

NAPPALI

NAPPALI

Az étkező és a konyha az art deco ízét idézi fel. Az ihletet itt André Groult konyhaszekrénye adta, ez alapján készültek a konyhabútor tervei. Az étkezőt Clement Rousseau székei határozzák meg. Az étkezőasztal a székek formavilágához igazodik. Mindegyikük alapanyaga ébenfa.
A gyakori vendégjárás miatt nagy étkezőasztalra volt szükség, de szerencsére a tér nagysága a bútorok elhelyezésekor nem okozott gondot.
A konyha funkcionális bútorzata “U” alakban a fal körül kapott helyet, mintegy körülölelve az étkezőt, de mégis elegendő teret hagyva, hogy a székek és az asztal eleganciája érvényesülhessen. A színvilágot a bútorok pisztácia- és penészzöldje jellemzi. A világítást a felső szekrényekbe rejtett szpotlámpák adják, illetve az étkező asztal fölött elhelyezett szecessziós csillár szolgáltatja. A nappali felé Hoffmann és Czeschka vitrinjének ébenfa másolata vezet át.

ÉTKEZŐ

KONYHA

A szülői lakóegységet a modernizmus és a szecesszió harmóniája jellemzi. A hálószobát a modernista franciaágy uralja, amelynek stílusjegyei megjelennek a beépített szekrényen is. Az eredeti bútorhoz képest annyi változás történt, hogy a franciaágy alapanyaga üveg helyett fa lett, mivel ez jobban illeszkedett a család igényeihez. A tapéta, illetve a falakat díszítő Mucha képek a szecessziót idézik.

SZÜLŐI HÁLÓSZOBA

A szobából nyíló fürdőszoba hangulatát Mackintosh szecessziós szekrénye ihlette, melynek részletei megjelennek a mosdószekrényeken, a tükrökön és a faliképeken is. A szaniterek is ezt a korszakot idézik formavilágukkal. A fürdőszoba különlegessége az egyedileg gyártott kétszemélyes kád, mely a központi helyet kapta. A fölötte elhelyezkedő szecessziós faldíszítés már belépéskor azonnal odavonzza a tekintetet.

SZÜLŐI FÜRDŐSZOBA

A lány szoba a modern és a posztmodern izgalmas játéka. Norman Bel Geddes öltözőasztalának másolata, illetve az ennek stílusjegyei alapján tervezett és készített ágy, falitükör és beépített szekrény adják a szoba hangulatát, amelyre Mark Brazier – Jones fantasztikus széke válaszol. A lány kifejezett igénye volt az ágy visszavonuló, kissé kuckós elhelyezése. A bútorok színvilágához illeszkedve a szoba hangulata sárgászöld.

LÁNY SZOBA

A kisfiú szobája az ezredvég hangulatát és praktikumát tükrözi. Ennek kialakításánál Tomoko és Shin Azumi zseniális hajtogatható asztala adta a kiindulópontot. Ehhez hasonló stílusban készült egyedileg a szekrénnyel egybeépített praktikus emeletes ágy, mely alatt polcok és fiókok kaptak helyet. A létra a hagyományostól eltérő módon játékosan előbb az ablak előtt elhelyezett rajzasztalkára kapaszkodik, majd onnan fordul az ágy felé. A rajzasztal végén a falra szerelt tartóról lehet letekerni az alkotáshoz szükséges újabb és újabb papírcsíkokat. A berendezést Marc Newson székei egészítik ki. A szoba vidámságát a sárga hangulat adja meg.

FIÚ SZOBA

A gyerekek fürdőszobájába Clément Mére szekrényének belső díszítése alapján ihletett tükör, illetve falidísz csempész némi art deco hangulatot, és a szaniterek is a század elejének formáit idézik.

GYEREKFÜRDŐ

Általában a háztartási helyiség (mosókonyha) és a tároló mostoha sorsra van ítélve, ezúttal azonban a megrendelő kifejezett kívánsága volt, hogy ezen helyiségek is ugyanolyan gondossággal legyenek berendezve, mint a lakás többi része. Ennek szellemében kapott helyet a mosókonyhában a Peter van der Waals arts and crafts diófa ruhásszekrényének stílusában készített szekrény és a mosó- és szárítógép, valamint a mosogató is hasonló stílusú alsó szekrénybe lett beépítve. A hangulatot 2 kerek Mucha kép egészíti ki.
A tároló Leon Jallo szekrénye alapján készült polcokkal és szekrényekkel van bútorozva.
Mindkét helyiség hússzínű hangulatú festést kapott.

MOSÓKONYHA

Az előszoba belépő a szecesszióba. Itt újra Mackintosh szekrényének stíluselemeit felhasználva terveztem meg a beépített szekrényt. A szabad falakat Webb terve alapján készült tapéta borítja.

ELŐSZOBA

A stílusok és formák sokfélesége ellenére a színeknek köszönhetően a hangulat mégis kellemesen egységes. A kiegészítő szín az ezüst, mely minden helyiségen keresztül vonul és ezáltal összefogja azokat, s kisebb – nagyobb mennyiségben megjelenve egy csipetnyi luxust varázsol az enteriőrbe. A szögletesebb, robosztusabb bútordarabokat ugyanúgy az apró díszek, motívumok teszik lággyá, mint a nagy tereket az őket betöltő ívelt formájú bútorok, tárgyak és a mindenhol megjelenő női alakok és növényi motívumok.

HANGULATI LAP

A konszignációban a vájt fülűek kedvükre mazsolázhatnak érdekességek után kutatva.

KONSZIGNÁCIÓ

Leave a Reply

tizenhárom + 1 =

4 hozzászólás

 1. Nagyon szép munka! Sokszor van, hogy beköltözésre elkészül egy szuper, abban a pillanatban modernnek számító otthon, ami pár év múlva már inkább nevetséges lesz. Ezért szeretem a kevertebb stílusokat, és az olyan megoldásokat mint ez is, ami ennyi év elteltével is nagyon frissnek hat, és szívesen elfogadnám.
  Persze ha valaki megteheti lecserélheti a berendezést 2-5 évenként, de sajna ez kevesen engedhetik meg maguknak.

  Dekorella - 2010.07.09.
 2. Köszönöm szépen!
  Egyébként én is csak ezt mertem bemutati a régi tervek közül, mert a 6-8 évvel ezelőtti többi munkám már nem tűnik most olyan egetrengetőnek. Azok mind modern stílusban készültek. Akkori modernben. Most meg ugye aggkori modernnek minősülnek.
  Mi eddig cserélgettük a bútorokat 2-5 évenként, de most ezzel sajnos fel kellett hagyni, és olyan időtálló formákat terveztünk be, amiket át lehet majd festeni, vagy a szöveteket áthúzni, ha elunjuk a színeket, mert sajnos itt az eklektika még nincs engedélyezve, pedig én is de szívesen kevergetném itthon a stílusokat. 🙁
  Nem baj, örülök, hogy mások otthonában kedvemre garázdálkodhatok. 🙂

  hnaletta - 2010.07.09.
 3. felbuzdultam…, jó ötlet a régieket előbogarászni, szép munka…

  kisflanc - 2010.07.09.
 4. Nagyon köszönöm!
  Arról olvasgattam az egyik blogon, hogy az illető hogy képzeli, hogy kézi rajzot nem tesz fel, és hogy emiatt nem is igazi lakberendező.
  Én tettem fel még régebben félig kézi, félig gépi rajzokat, lehet, hogy ezért nem kaptam hasonló jellegű kommentet.
  Nagyon romantikusak a kézi rajzok, valóban jó érzés elővenni a régi kézi rajzokat, de ha belegondolok, hogy mennyivel gyorsabb és szemléletesebb a gépi…
  Hát, nem tudom. Senki sem saját maga ellensége.
  Az Ybl-it is elvégezte jópár “fakezű” és attól még csodálatos építészek lesznek egyszer. Persze nem rossz érzés, ha az ember tud rajzolni kézzel is és elő tud rángatni régi cerkarajzokat, festéseket, de inkább skicc szinten éri meg ezzel bíbelődni, amikor rögtönözni kell az ügyfélnek. Akkor viszont nagyon jól jön.

  hnaletta - 2010.07.09.