Modern lépcsők

Belsőépítészet, Divat

A következő képeken szereplő lépcsők legtöbbjét nem csodálhatnánk meg otthonunkban, mivel a hazánkban érvényes előírások szerint (OTÉK) koránt sem szabályosak és ha valaki olyan peches, mint például én, akkor le kell mondjon az építészeti csodákról és meg kell elégedjen egy korrektül kivitelezett, korláttal ellátott szabályos lépcsővel.

Mit is nevezünk szabályos lépcsőnek egy lakás esetében például?
– A lépcső járóvonalán, egy lépcsőkaron belül csak azonos lépcsőfok méret lehet.
– A lépcső szabad karszélességét lakáson belüli lépcső esetén 0,80 m-nél nem lehet keskenyebb, akadálymentes használathoz 1,20 m-nél.
– A lépcsőkar legfeljebb 20 fellépést tartalmazhat, de 1,8 m szintkülönbség áthidalása után lehetőség szerint pihenőt kell beiktatni.
– A lépcsőkar és a lépcsőpihenő feletti szabad belmagasságnak legalább 2,20 m-nek kell lennie, indokolt esetben maximum 1,90 m-ig lehet lemenni.
– A lépcsőkorlát 1 m magas kell legyen, kivétel, ha 30 cm széles, ekkor 80 cm magasságú korlát is elegendő.
– Falakkal ellátott lépcsőház esetén a lépcsőt legalább az egyik oldalon el kell látni fogódzóval.
– A korlát vagy tömör lehet, vagy függőleges pálcákkal ellátott, melyek maximum 12 cm-est rést hagyhatnak szabadon, és ugyan ez vonatkozik bármilyen áttört mintájú lépcsőkorlátra is, a 12 cm-es résnél kisebb helyen ugyanis nem fér át egy kisgyermek feje.

És most nézzük, hány modern lépcső felel meg az OTÉK előírásainak a gyűjteményből:

Modern lépcső

Itt az egyik oldalon le lehet esni.

Ez tulajdonképpen megfelel, ha eltekintünk a pihenő szükségességétől.

Modern lépcső

Az egyik oldalon itt is le lehet esni.

Modern lépcső

Itt is.

Modern lépcső

Itt kisebb, mint 1 m a korlát magasság.

Modern lépcső

Azt hiszem ez egyértelmű, hogy ez a lépcső egyáltalán nem szabályos hazánkban.

Modern lépcső

Itt sincs korlát egyik oldalon sem.

Modern lépcső

Ez tulajdonképpen lehet, hogy megfelel és még praktikus is.

Modern lépcső

Itt sincs korlát.

Modern lépcső

Az egyik oldalon itt sincs korlát, de nagyon izgalmas a lépcső.

Modern lépcső

Ez a lépcső gyakorlatilag megfelelő.

Modern lépcső

Itt sincs korlát sem fogódzó egyik oldalon sem.

Modern lépcső

Túl pici a korlát, inkább csak a fokok megtámasztására szolgál.

Modern lépcső

Az orsótéri (belső) korlát nem elég magas.

Modern lépcső

Nincs korlát.

Modern lépcső3

Itt sincs.

Modern lépcső

És itt sincs.

Modern lépcső

Itt is csak függöny van korlát helyett.

Modern lépcső

Itt sincs korlát.

Modern lépcső

Korlát nélküli cakkos megoldású lépcső.

Modern lépcső

A korlátnak már a lépcső alján el kell kezdődnie.

Modern lépcső

Nagyobb, mint 12 cm a pálcák köze.

Modern lépcső

Ha jól látom, nincs üveg a korlátban, így ezen is át lehet esni.

Modern lépcső

Teljesen szabálytalan lépcső, de nekem ez a kedvencem.

Modern lépcső

Itt a pár darab felfüggesztő elem semmiképp sem tölti be a korlát funkcióját.

Modern lépcső

Döbbenet, de itt a konyhapulton kell felgyalogolni, ha az ember az emelettre szeretne jutni és a korlát nem a lépcső alján kezdődik.

Modern lépcső

Ez a kedvenc magyar csiszolt betonlépcsőm, de korlát bizony itt sincs. Mázlisták. Mifelénk ez nem veszi át az építéshatóság.

Modern lépcső

Kicsit ritkás a korlát és az orsótér itt sem biztonságos.

Modern lépcső

Van üvegfal, de nincs fogódzó. Bizony, ez sem szabályos.

Modern lépcső

Kivételesen ez egy szabályos lépcső.

Modern lépcső

Ez a másik kedvencem, de korlát itt sincs. Leesni nem lehet, de a műszaki kollégák nekem azt mondták, ez azért nem szabályos, mert ha rohamot kapok, nincs hol megkapaszkodni.

Modern lépcső

Zárt lépcsőház, nyers betonnal, fával, tadelakt fallal és orsótéri falon korláttal.

A természetesség kedvelőinek egy gyönyörű hajtogatott lépcső korláttal és izgalmas felfüggesztéssel.

Egy igazán szemrevaló lépcső, de kizárólag azoknak, akik se nem félősek, se nem átallanak bútorokon lépdelni.

Ha jól számoltam, maximum 3-4 lépcső volt szabályos az ultramodern design lépcsőgyűjteményemből. Azért ne adjuk fel, álmodozzunk csak. Ha szerencsén van, egyszer talán nekünk is lehet hasonló lépcsőnk, mint ezek a szépségek.

Lapzártánk után érkezett ez a gyönyörű origami lépcső, amelynek korlátja van, fogódzója nincs, de talán átmenne a hatóságokon (köszönet Mystesnek a kommentért):

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a hna design Facebook táborához itt, hogy minden új cikkünkről és munkánkról értesülhess!

Leave a Reply

négy × 2 =

19 hozzászólás

 1. A másodikat a csipkés sajt lépcső
  t ismertem, az nekem is nagyon tetszik. Az elsőt nem ismertem. Nagyon különleges.

  hnaletta - 2010. február 25. csütörtök
 2. Nekem a 10 kép szimpatikus lenne a padlásfeljáróm helyére.
  Miből lehet? – hajtogatott kazánlemez?
  Szerintetek, valami egyszerűbb “barkács” anyaghasználattal önhordóként kivitelezni lehetne?
  Mondjuk hegesztett zártszelvény, rétegelt lemez burkolással?

  tuzimado - 2010. február 25. csütörtök
 3. Szia Tűzimádó!

  Igen, hajtogatott lemezből van. Ami igen lényeges, hogy mivel egyik oldalon levegőben van, a lehajlás ellen csak az véd, ha a másik oldalon nagyon komolyan a falhoz rögzítik. A külső széle valószínűleg így is lebeg kicsit. Mivel a járásvonalban sincs semmilyen alátámasztás, ezért mindenképpen elég vastag lemezből kellett készülnie (6-10 mm), hogy lépés közben ne hajoljon be. Ha jól megnézed, és gondolatban “kihajtogatod”, akkor látszik, hogy ráadásul egyetlen csíkból lett hajtogatva az egész. Szóval az ötlet zseniális, de itthon kevés lakatos tudná kivitelezni.

  Ami jobban megoldható, az a 22-es, vagy utolsó képen látható hajtogatott lépcső, mivel itt a homloklap hosszirányban merevíti a lépcsőfokot, így vékonyabb lemezből is készülhet és stabilabb is.

  A zártszelvényes megoldás mindenképpen egyszerűsíti a problémát, de újat hoz magával. A zártszelvény függőleges falai megadják a szükséges merevítést, alátámasztást, de a vastagság (min. 3-5 cm) miatt elvész a vékonyságból származó légies hatás. Ilyen szerkezetnél egyébként felesleges a rétegelt lemez (+1cm vastagság), elég felül 3, alul 1 mm vastag acéllemez. Alul-felül burkolva így 1,5 cm spórolható.

  A házilag talán legegyszerűbben kivitelezhető megoldás: a lépcső két oldalán hegesztett zártszelvényből megcsinálni a szerkezetet, majd erre hajtott lemezből a fokokat, egyenként.
  A dolog a következőképpen néz ki. minden fok egy lépcsőfok+homloklapnyi lemezből készül. A lépcsőfokot a lemez közepére mérjük fel és két hajtást csinálunk: a belépő élen lefelé, a belső élen felfelé fél homloklapnyi magasságban. Mivel minden lépcsőfok mindkét hosszanti éle merevítve van, mint a zártszelvénynél, így egy 3mm vastag lemez bőven elég a lépcsőfokhoz, és mindennapos használatnál sem hajlik be, nagyon stabil. Ha alulról ugyanígy beburkolod a lépcsőt (elég 1mm-es lemez), akkor akár ki lehet tömni közötte hangszigetelő anyaggal, így a lemezlépcső “dübögése” tompítható, sőt szinte teljesen megszüntethető. a 24-es képen látható hófehér hajtogatott lépcsőt így meg lehet csinálni, anélkül, hogy vérprofi látszóbeton lépcsős céget kellene keresni. Ráadásul utólag is megcsinálható, pl. egy korábbi falépcső helyére, helyszínen, a ház szétbombázása nélkül. Ami még előnye, hogy egy beton lépcsőhöz képest drasztikusan könnyebb, ezért statikailag is egyszerűbb a beépítése.

  Ha további kérdés merül fel, csak írj nyugodtan, ha tudunk segítünk!

  Üdv,
  Pepe (hna design)

  Pepe - 2010. február 25. csütörtök
 4. Köszi Pepe!

  Szerencsére, még van időm gondolkozni. A 10-es lépcsőnek egyrészt a légiessége másrészt a trapéz felülete fogott meg. Azaz, hogy olyan mint a félfellépős – emiatt a meredekebb lépcsőn is biztosabb lehet a járás. A légiesség pedig azért kell, hogy a jelenleg lenyitható padlásfeljáró helye gyakorlatilag a folyosó, így a folyosót szélesíteni kell majd a beépített szekrény elbontásával, hogy a folyosón közlekedni is lehessen a lépcső mellett…
  Szóval a kettő együttes használatához és hogy ne nyomja agyon a teret egy visszafogott anyagmennyiségű lépcső kell majd.

  Köszi.

  tuzimado - 2010. február 25. csütörtök
 5. Szia Tűzimádó!

  Nincs mit! Természetes, hogy ha tudunk, akkor segítünk.

  Mivel padlásfeljáróról van szó, nem egy mindennapos használatú lépcsőről, ezért ergonómiailag is kisebbek a követelmények. Ez esetben ez azt jeletni, hogy nyugodtan lehet viszonylag keskeny, és félfellépős jellegű a lépcső.
  Jól láttad, hogy a váltott trapéz jelleg miatt meredekebben is jól járható maradt a lépcső, igaz csak bal-jobb fokonként. Ez napi használatban nekem például gondot jelentene, mert szeretem kettesével venni a fokokat, de egy padláslépcsőnél ez nem probléma. Szélességben is elég 60-70 cm, nem kell a szokványos 90-100 cm, de legalább a fal felőli oldalra mindenképpen szükséges kapaszkodó, amit használni is kell!
  A hajtogatott lépcsőt trapéz alakban is meg lehet csinálni az előbb elmondott zártszelvényes megoldással, a különbség annyi, hogy nem téglalap alakú lemezekkel kell dolgozni, hanem trapézokkal.
  KIEGÉSZÍTÉS! Ki kell javítanom magamat: természetesen a trapéz alakú lemez felhajtásánál a függőleges lemezrész élei szöget zárnának be, ezért itt mindenképpen további lakatosmunkára volna szükség. Az egyik oldalon a túlnyúló kis háromszöget levágni és áthegeszteni a másik oldalra. Azt hiszem ez már túlságosan babra munka volna.

  Ha viszont olyan lépcsőt szeretnél, ami szemből átlátható (kevésbé szűkíti a teret), akkor is van megoldás, ami majdnem olyan szép, mint a tízes, de talán egyszerűbb kivitelezni. Lényegében azt kell elképzelni, mintha egy mondjuk 70 cm széles és 15 cm magas zártszelvényből szeletelnél le trapéz alakú darabokat és minden másodikat szembefordítva felcsavaroznád a falra. A nehézsége az, hogy a rövid oldalnak is elég szélesnek kell lenni ahhoz, hogy megfelelő felfogatást biztosítson. Természetesen a lépcső rözgzítésére szolgáló falnak is elég teherbírónak kell lenni és megfelelően erős dübeleket kell használni. (Pl. bojlerrögzítő dübelt)
  Ezt a problémát esetleg úgy lehet csökkenteni, ha nem trapéz, hanem paralellogramma formájú szeleteket képzelünk el és minden másodikat tükrözve szerelünk fel. Ekkor a falon is mindig széles rögzítési felület van, és a járórészen is, csak éppen hol egyik, hol másik belóg a fölötte lévő fok alá.

  Ha lesz egy kis időm, akkor felteszek a posztot, amiben megmutatom mindegyik megoldás elvét. A kivitelezéshez azért mindenképpen érdemes egy tapasztalt lakatos segítségét kérni, ha másban nem, akkor az anyag kiválasztásában, de én a hegesztést is csak olyan emberrel csináltatnám, akinek megvan a szükséges szakértelme. Azért 2-3 méterről nagyon nagyot lehet esni.

  Még egy tanács: nagyon szépek a korlát nélküli lépcsők, de ha gyerek van a háznál, akkor semmilyen esztétika nem éri meg a kockázatot!

  Üdv,
  Pepe

  Pepe - 2010. február 25. csütörtök
 6. Kedves Tűzimádó!

  Elkészült a “hogyan csináljuk” bejegyzés.

  Üdv,
  Pepe

  Pepe - 2010. február 25. csütörtök
 7. Nekem a 24. lépcső a legjobban, valami ilyesmit képzeltem el én is. Tudtok abban segíteni, hogy ezt hogy lehet kivitelezni Magyarországon, mert a nappliban lenne a lépcső a tetőtérhez elég központi helyen, viszont nagyon légiesre szeretném nem túl sok korláttal:) Ráadásul a Tv is allatta lenne, így elég sok szem rászegeződik…
  Előre is köszi

  Melinda

  Melinda - 2010. február 25. csütörtök
 8. Szia Melinda!
  A küldött képek és információk alapján levélben válaszolunk!
  Aletta

  hnaletta - 2010. február 25. csütörtök
 9. Szia ena, nagyon köszönjük az információt! Szuper ez a lépcső! 🙂

  hnaletta - 2010. február 25. csütörtök
 10. sziasztok,
  én sehol nem találok előírást a 12 cm max. résre.
  Ti hol találtátok?

  Zozo - 2010. február 25. csütörtök
 11. Szia Zozo, bevallom, én is csak az egyetemen. 🙂

  hnaletta - 2010. február 25. csütörtök
 12. Szia Zozo,

  Ha úgy keresel rá, hogy “lépcsőkorlát 12 cm”, akkor rengeteg helyen fogsz rátalálni. Ez a szám alapvetően a kisgyerekek fejméretéhez igazodik, ez az a méret, amin nem igazán tudják átpréselni magukat, ezért mondható viszonylag biztonságosnak.
  Előírásként lehet, hogy sehol nem szerepel, de szinte minden lépcsőtervezéssel, gyártással foglalkozó cég ezt tekinti alapnak.
  Egyébként nem csak a korlátnyílásokra, hanem a lépcsőfokok közötti távolságra is érvényes, hiszen ott éppen úgy átcsúszhat egy kisgyerek.

  üdv,
  pepe

  Pepe - 2010. február 25. csütörtök
 13. Ez briliáns! Köszi!

  hnaletta - 2010. február 25. csütörtök
 14. szia Pepe,
  igen én is ismerem a kisgyerekfejes példát, csak kíváncsi voltam ha az ember nagyobbat tervez számonkérhetik-e a hatóságok.
  üdv,
  Zozo

  Zozo - 2010. február 25. csütörtök
 15. Szia Hnaletta!
  Nagyon tetszik az első lépcső,már régóta feltevődik bennem a kérdés,hogy milyen anyagi ráfordítást ígényel a kivitelezése? Esetleg , pár biztonsági elemek bevezetése megkövetelhető lenne a gyerekek miatt….Köszönettel :Zakarias

  Zakarias - 2010. február 25. csütörtök
 16. Szia Zakarias,
  valóban nagyon szép lépcső, már többen érdeklődtek felőle.
  Ha gyerekbiztossá szeretnéd tenni, akkor a már meglévő egyik oldalon futó ívelt üveg mellé a másik oldalra is kellene egy üvegfalat betervezni (orsótérbe) a földszinti padlóvonaltól az emeleti födémig vagy még azon is túl, hogy korlátként folytatódjon. Ez lényegesen megemeli az egyébként sem kis költségű lépcső árát. Ha a külső íven futó ívelt üveget nem kevés nagy, hanem több kisebb, álló darabból készítteted, akkor azok lehet, hogy nem is kell, hogy ívesek legyenek, úgy sokkal olcsóbb lenne az üveg ára. Nem tudom sajnos, hogy mennyiből tudná kihozni egy ügyes asztalos és egy ügyes üveges, de gyanítom, hogy több millió Ft lenne, hiába csak egy ívelt húzott karú lépcső van a képen.
  Érdemes lenne lépcsős cégektől árajánlatokat bekérni (esetleg üveg helyett polikarbonátra is)!
  Üdv,
  Aletta

  hnaletta - 2010. február 25. csütörtök